Ha a Pom-pom mesékből új sorozat készülne, talán Gombóc Artúr is átpártolna csokoládéról macaronra. Bár igaz, a macaron mindig kerek, de van belőle választék bőven: paradicsomos-epres, csokis-kéksajtos, sütőtökös, pálinkás, paprikás, lazacos, earl greyes, kandírozott gesztenyés, mentás, ibolyás, levendulás, meg persze csokis, vaníliás és a többi. De Gombóc Artúr valószínűleg akkor jött volna csak igazán extázisba a gyönyörtől, ha eljön a 2012-es budapesti Macaron Napra.

- Mekkora sor! Mi van itt, kenyeret osztanak?
- A legtöbbjük csaj, tuti valami jó pasi miatt jöttek.

Ezt a beszélgetés foszlányt csíptük el az U26 előtt kígyózó sorában várakozva. A járókelők sem értették, vajon mi az, ami ennyi embert csábított az Eiffel térre. Nem, bizony nem elég a gyengébbik nemnek holmi „jó pasi” ahhoz, hogy egy ekkora sort kivárjon. Hát persze, hogy az édesség, egészen pontosan a macaron váltott ki ilyen hatalmas érdeklődést. De nem csak hölgyek lelkesesedtek ennyire az olasz és francia hagyományokkal rendelkező habkönnyű csókért. Kicsi, nagy, férfi és nő egy emberként vetette magát a macarontól roskadozó pultokra a budapesti Macaron Napon.

De azért ember legyen a talpán, aki mindegyik stand kínálatából tudott kóstolni. Egyrészt azért, mert a macaron hihetetlenül finom, de nagy mennyiség fogyasztása esetén fennáll a tömörgyönyör túladagolásának veszélye. Másrészt pedig azért, mert nem csak a bejutásért, de bent, a standok előtt is hihetetlen küzdelem folyt a macaron kínálatért. A Sugar! Design cukrászda előtt hömpölygő tömeg áttörése jelentette a legnagyobb kihívást, a Gresham Restaurant kapja tőlünk a habosság-ropogósság különdíját, a Rózsavölgyi a hagyományos csokis nyertes, a LaDelizia az összhatásban volt befutó, míg részünkről a Zazzi Cukrászda vitte az egyedi ízek pálmáját. De rosszat sehol sem ettünk.

Külön le a kalappal a laikus versenyzők előtt, akik profikat megszégyenítő macaron csodákat hoztak magukkal az édes eseményre. A macaron ugyanis bármilyen nagyszerű, elkészítése egyáltalán nem olyan egyszerű. Aki esetleg kacérkodik a gondolattal, hogy belépjen a macaron művészek világába, az szerezzen be tojást, porcukrot, kristálycukrot, mandulalisztet vagy őrölt mandulát, meg valakit, aki megmutatja, hogy lesz ezekből macaron. Az ízek tesztelésében bármikor szívesen segítünk!