Szeretnének jókat enni, minden szempontból. Lássuk, hogyan is állunk e téren.

Budapesten sok étterem van. Minden bizonnyal nem annyira nagy számban fordulnak elő, mint más nagyvárosokban, de sajnos nem is olyan általános és elterjedt étterembe járni, mint Nyugat-Európában. A Budapesten étterembe járók többsége sem az élmény miatt megy, hanem mert szeretné a bendőjét tele tudni, és erre otthon valamiért nem áll össze a rendszer.

Mivel nagyvárosról van szó, van elég étterem. Hetente nyitnak és zárnak a helyek, mert sok esetben nem rejt komoly szakmai hátteret egy-egy új cégéren felrótt elnevezés, és mindenki tudja, hogy a vendéglátás nehéz kenyér, mégis igen sokak számára vonzó, és mindig akad, aki a dédelgetett ötletbe bele is vág.

A jelen Budapestjének gasztronómiáját az átmenet szó fejezi ki legpontosabban. A szocializmus évtizedei nem tették lehetővé azt, hogy a szakma lépést tartson a világgal és a rendszerváltás sem következett be jól körülhatárolhatóan. A fejlődés folyamatainak persze nem lehet gátat szabni, és az elmúlt években lezajlott események mára egy igen színes palettát alakítottak ki a városban, amely folyamatos mozgásban van. Új ismeretek, technikák, receptek, trendek egész garmadája öntötte el a hazai szakmát, és beindult rengeteg folyamat, amely vagy már mutat eredményeket, vagy hamarosan mutathat.

A gazdasági válság negatív hatásait nem fejtegetnénk, nem ez az érdekes számunkra. Sokkal inkább fontos tudni, hogy sokszor komoly küzdelem kiváló minőségű alapanyagokat beszerezni egy budapesti vendéglős számára. Főleg azokra érdemes gondolnunk, amelyek e tájon nem cseperednek. Elérhető a legtöbb dolog, de nem feltétlenül kifogástalan minőségben, és sokszor nem folyamatosan.

Ez az, ami miatt nem Budapesten kell a tengerben megtalálható finomságokat végigkóstolni, de lehet. Sokszor drágán juthatunk hozzá bizonyos halfajtákhoz, kagylóhoz, miegymáshoz, de a globalizáció áldásos hatásának következtében az óceán által nyaldosott partok mentén sincsen ez másképp. Fontos tehát leszögezni, hogyha halra vágyunk, nyugodtan együnk Budapesten bármit, a szusitól a grillezett ördöghalig, de ne számítsunk hihetetlen bőségre és az elkészítési módok feneketlen tárházára, mert Közép-Európa nem erről szól.

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy miről is szól tulajdonképpen? Budapesten mára fellelhető néhány tucat étterem, ahol kiváló és érdekes, vagy szimplán megbízható és finom ételeket kaphatunk. Emellett sok a korrekt hely, és számolatlanul van kevéssé jó is, de ezekről bárki naprakész információkra lelhet oldalainkat böngészve.

Jól érezhetjük magunkat, megtalálhatjuk a jó ár-érték arányt, és kísérletezhetünk kedvünkre.

Budán kevés az étterem, a jó meg pláne, de ott sem maradunk éhen. A Remíz vagy a Náncsi néni kerthelyiségében üldögélni egy szép napos délutánon nagyon kellemes lehet. Éjszakai kalandozásaink során a Móricz Zsigmond körtéren olyan hamburgereket kóstolhatunk meg, amelyeket garantáltan nem lehet semmilyen, a világ más pontján felbukkanó burgerhez hasonlítani. Más kérdés, hogy jó-e, de éjjel az ember nem tesz fel ilyen kérdéseket. A várban sétálva több étterem közül is választhatunk. A budai kerületekben akad néhány jó hely, az Arcade Bistro, a Csalogány 26, a Fuji, és folytathatnánk a sort, de enni inkább Pesten érdemes.

Pesten van két Michelin guide által csillaggal díjazott étterem, a Costes és az Onyx. Nemrég nyílt meg egy Nobu, és több étterem kapott jó pontszámokat a GaultMillau kalauztól, így a Fausto’s, a legjobb olasz étterem, és a Babel Delicate, amely csak vacsorára nyit ki. A körúton ott a Bock Bistro, amely egy idelátogató számára talán túlságosan nehéz, túl tartalmas, de fantasztikusak a leveseik és más fogásaik is, és sokat megtudhatunk a magyar konyháról, múltról, jelenről és jövőről egyaránt. A Café Kör a házias ízek és barátias, kissé már könyöklős zsúfoltság egyedi hangulatával vár. Kétségtelenül itt lehet a budapesti háziasszonyhoz legközelebb eső fogásokat megkóstolni, már ha az illető háziasszony nagyon jól főz.

A Gerlóczy teraszán ülni egyedi élmény, a belvárosi forgatagban egy valószínűtlenül nyugodt pillanat. Fenséges élmény lehet a Four Seasons szállodának otthont adó Gresham-palota kávézójában elkölteni egy reggelit. A bajor ízeket a Hax’n Király Söröző biztosítja a Király utcában, pár sarokkal odébb pedig már tapasokat kóstolhatunk a szintén nagyon hangulatos Két Szerecsenben. Nem messze található a borüzletként is funkcionáló Klassz Étterem, egy kis bisztró, amelyben egyszerű,finom ételekkel találkozhatunk, és összeköthetjük az eseményt a magyar borokkal való közelebbi megismerkedéssel.

Büszkék lehetünk a Momotaro Ramen létezésére, hiszen két ételkategóriában is felhelyezik Budapestet a térképre, és ez a kettő nem más, mint a ramen és a dumpling, azaz a kínai gombóc. Rövid séta a Szabaság tér felé, és az Iguana kínálja a finom tequilákat kissé ormótlan ételeivel. A Pampasban hatalmas steakeket ehetünk, a Salaam Bombay indiaiban nagyon jó.

A város talán legkülönlegesebb hangulatú étterme az M. Ez a kis, alapvetően franciás konyhát vivő bisztró garantáltan elkápráztat minden vendéget. Ugyanakkor fantasztikus fogásokat ehetünk a nemrég megnyílt Borkonyhában, és még csak nem is drága. Folytathatnánk még a sort, de minek? Indulj el felfedezni!