Közel ötven pályázat közül került ki az a díszkivilágítási látványterv, amely idén Budapest közterein ünnepelheti fényes győzelmét. A 2011-es csillogás hangulata ismerős, mégis számos változás van az izzók hátterében.

A hét helyszín nem változott, amelyet a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. arany fényekkel borít be. A Vörösmarty téren, a Váci utcában és a környező utcákban, az Andrássy út Oktogonig tartó részén, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, a Városháza parkban, a Batthyány téren és a Clark Ádám téren is ők gondoskodtak a fényfüzérekről. Összesen mintegy 900 díszítőelemet és 28 km fényfüzért használtak fel a város díszítéséhez. Jelentős változás, hogy idén mindenütt LED-es fényfüzérek vannak, így energiatakarékosan fénylik a csaknem félmillió fénypont.

További újdonság még a díszítő elemek között az a huszonnégy kisméretű és nyolc nagyméretű egyedi gyártású, háromdimenziós dísz is. Ezek mellett hó paplanos fenyő motívumok, gyertyás falikarok, gömbök, angyalok, koronás hókristály motívumok, valamint hókristály függöny, fénypalást és lampionos gyertyák láthatóak a kandeláberekre szerelve, illetve a házak között átfeszítve. Újdonság még az Andrássy úton a mintegy kétszáz jégcsap formájú díszítőelem is.

A budapesti fényeket persze nem csak a Fővárosi Önkormányzat által győztesnek ítélt munkának köszönhetjük. Az egyes kerületek szintén pályáztatás útján készítik el saját adventi arculatukat, aminek megvalósításában a BDK is részt vesz. Ezen túl a lakóházak, éttermek, szállodák, illetve üzletek karácsonyi díszkivilágításai is gyakran egységet alkotva illeszkednek a városképbe.

Még csaknem húsz nap van vissza Szentestéig, úgyhogy van még időnk esetleg a lakást is kifényesíteni. Pár ezer forintért már remek izzósort vásárolhatunk, amelyek több évig garantáltan működnek, és keveset fogyasztanak. Ha mégsem szeretnénk egyáltalán kW-okkal élni, gyertyákat mindenképpen gyújtsunk a hangolódás jegyében!