December 1-jén, Szolidaritás éjszakája volt Budapesten. Az utcára vonulók a hajléktalanokra vonatkozó aznap hatályba lépő törvény iránt fejezték ki ellenérzésüket. Egyre bővülő kis csoportok, egy-egy hangszóró, mikrofonok, néhány szónok, dobok, gitárok, zsíroskenyér, forró tea, télies idő, kézzel festett nagy transzparensek és hangzatos jelmondatok.

Na meg jó néhány furcsa tekintet, hogy mi zajlik itt meg itt meg jé még ott is a főváros utcáin! „Mi lehet már megint a bajuk?”- kérdezi egy a Blahán átszálló békés ember. Bajuk az a résztvevők többségének közvetlenül éppen nincs is. Egy erős érzésük van, ami az utcára hozta őket, sok esetben egész éjszakára. Úgy hívják: szolidaritás.
December 1-jén Budapesten 12 helyszínen, vidéken és külföldön további hat városban tartottak éjszakai virrasztást, hogy kifejezzék szolidaritásukat a hajléktalan emberekkel.

A Börtön helyett Lakhatást! hálózat által szervezett megmozdulás egyben a hajléktalanokra vonatkozó törvény aznapi hatályba lépése ellen is tiltakozott. A törvény kriminalizálja a hajléktalanságot, és lehetőséget ad arra, hogy - előbb pénzbüntetéssel, majd - elzárással büntethessék az életvitelszerűen közterületen való tartózkodást. A fővárosban a Moszkva tér, Ferenciek tere, Herzl Tivadar tér, a Kálvin tér, Blaha Lujza tér, Bakáts tér, Móricz Zsigmond körtér, Jászai Mari tér, Örs Vezér tere és a Szent Imre park volt a demonstrációk színhelye. A Bakáts tér programjai közt szerepelt például felolvasóest is. Általánosabb program volt a zsíroskenyér osztás, illetve a közös éneklés, dobolás, és persze a kollektív virrasztás.

A szolidaritást a hideg dacára vállaló budapestiek legfontosabb üzenete az, hogy a „Szegények nem bűnözők!”. És, hogy mit várnak a törvényhozóktól? „Börtön helyett Lakhatást!”