Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Szabadidő

Szolidaritás Budapest közterein

December 1-jén, Szolidaritás éjszakája volt Budapesten. Az utcára vonulók a hajléktalanokra vonatkozó aznap hatályba lépő törvény iránt fejezték ki ellenérzésüket. Egyre bővülő kis csoportok, egy-egy hangszóró, mikrofonok, néhány szónok, dobok, gitárok, zsíroskenyér, forró tea, télies idő, kézzel festett nagy transzparensek és hangzatos jelmondatok.

Na meg jó néhány furcsa tekintet, hogy mi zajlik itt meg itt meg jé még ott is a főváros utcáin! „Mi lehet már megint a bajuk?”- kérdezi egy a Blahán átszálló békés ember. Bajuk az a résztvevők többségének közvetlenül éppen nincs is. Egy erős érzésük van, ami az utcára hozta őket, sok esetben egész éjszakára. Úgy hívják: szolidaritás.
December 1-jén Budapesten 12 helyszínen, vidéken és külföldön további hat városban tartottak éjszakai virrasztást, hogy kifejezzék szolidaritásukat a hajléktalan emberekkel.

A Börtön helyett Lakhatást! hálózat által szervezett megmozdulás egyben a hajléktalanokra vonatkozó törvény aznapi hatályba lépése ellen is tiltakozott. A törvény kriminalizálja a hajléktalanságot, és lehetőséget ad arra, hogy - előbb pénzbüntetéssel, majd - elzárással büntethessék az életvitelszerűen közterületen való tartózkodást. A fővárosban a Moszkva tér, Ferenciek tere, Herzl Tivadar tér, a Kálvin tér, Blaha Lujza tér, Bakáts tér, Móricz Zsigmond körtér, Jászai Mari tér, Örs Vezér tere és a Szent Imre park volt a demonstrációk színhelye. A Bakáts tér programjai közt szerepelt például felolvasóest is. Általánosabb program volt a zsíroskenyér osztás, illetve a közös éneklés, dobolás, és persze a kollektív virrasztás.

A szolidaritást a hideg dacára vállaló budapestiek legfontosabb üzenete az, hogy a „Szegények nem bűnözők!”. És, hogy mit várnak a törvényhozóktól? „Börtön helyett Lakhatást!”

Hasonló tartalmak

Szponzorált

Hogy ne váljunk prédává? – Mutatjuk, miként lehet biztonságban internetezni, vezeték nélkül!

?>

Pár percet igénylő beállításokat ajánlunk, ami megóvhatja a fájdalmas tapasztalatoktól a Wi-Fire csatlakozókat.

Szponzorált

Lepd meg magad vagy valakit egy élményajándékkal! – 6 szabadulószoba

?>

Ha egy jó élményajándékot választanátok az ünnepekre, szülinapra, csapatépítő programot kerestek, akkor ezt a 6 szabadulószobát ajánljuk.

Karácsony és advent saját kézzel – Workshopok az ünnepre készüléshez

?>

Lassuljunk le kicsit, és készüljünk az ünnepre szuper karácsonyi workshopokkal, az adventi koszorútól a karácsonyfadíszen át a szaloncukorig!

Szponzorált

Ünneplőbe öltözik a főváros – A Budapesti Karácsonyi Vásár mellett jégpályával vár a Városháza Téli Élménypark!

?>

November 24-én megnyitja kapuit a főváros téli ünnepe, a Budapesti Karácsonyi Vásár és a Városháza Téli Élménypark.

Neked ajánlott

A