A Budapesti Svéd Nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint hét svéd vállalat által támogatott Green Sweden 2011 programsorozat második állomásaként kerül átadásra Magyarország első öko-játszótere, amely Green City alapelvek alapján épült.

Svédországban a gyerekek már egészen kiskorban megtanulják szeretni és óvni környezetüket. A környezettudatos életmóddal nemcsak otthon és az iskolában találkozhatnak, hanem már játék közben is, a játszótereken. Ezt a példát szeretnék követni Magyarországon is, ezért döntöttek úgy a Green Sweden program résztvevői, hogy kezdeményezik az ország első öko-játszóterének megépítését.

Ebben a kezdeményezésben partnerre találtak Budapest Főváros Önkormányzatában, aki maximálisan támogatta az alapelveket és helyszínnek a Margitsziget Árpád hídhoz közeli északi részét jelölte ki. Így az új öko-játszótérrel egy régi, elbontott játszótér helyét építették újjá a Főkert Nonprofit Zrt. kivitelezésében, amely első ütemét jelenti egy nagyobb, összetettebb jövőbeli játszótérnek.

A Green Sweden 2011 program az összesen nettó 32 millió forintos beruházáshoz a játszóeszközök adományozásával, valamint a környezettudatos tervezéssel járult hozzá, amelyben szakmai segítséget nyújtott a Green City Tanács és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

Az ökologikus szemlélet több szinten jelenik meg a játszótéren: Egyik fontos jellemzője az oktató, nevelő szándékú játékok, berendezési tárgyak alkalmazása. A játszótér a speciális játékok és ezek nevelő jellege mellett a felhasznált anyagoktól válik ökologikussá. Az „ökologikus játszóeszközök” lényege továbbá a koordináció, kombináció és egyensúly fejlesztése, vagyis az összetett játékformák, amelyek a természetben megtalálható mozgásokat követik le.

Nem szabad megijedni a várostól akkor sem ha gyerekkel vagyunk, kapcsolódó cikkeinkben tippeket kaphattok, hogy merre toljuk a babakocsit.