Sokszor olyan meleg az idő, mint nyáron, de a város a hosszú téli álomból új életre kel. Fedezze fel! Hűsöljön az árnyékban, hagyja, hogy a város hangulata rabul ejtse! A budapesti tavasz a szívét is felmelegíti!

Tavaszi programokA kellemes, napos tavasz általában március végén, április elején kezdődik. Ilyenkor a parkok, terek megtelnek emberekkel, Budapestet élettel és szeretettel feltöltve . Sétáljon végig az Andrássy úton egy tavaszi délutánon, és kóstoljon bele a tavasz frissességébe!

A nyilvános helyeket (a Duna Korzót, a Margitszigetet, a Gellért-hegyet)és a teraszos kávézókat „megszállják” a kikapcsolódásra vágyó helyiek. A kulturális helyek is kinyitnak, hogy a szórakozóhelyekkel együtt visszahódítsák a szabad tereket. A kifejezetten nyári szórakozóhelyek általában májusban nyitnak. Ha budapesti látogatását kisebb kirándulásokkal színesítené, a tavasz erre a legalkalmasabb időszak. Az időjárás ilyenkor éppen megfelelő egy könnyed barangoláshoz a Visegrádi várban, az Esztergomi Bazilika környékén, vagy Szentendre festői utcáin.

Busójárás
Magyarországon a telet hagyományosan a mohácsi busójárással űzik el. Ez egy igazán különleges és páratlan fesztivál február végén, amely látogatók tízezreit csábítja minden évben. A helyiek ilyenkor különféle ijesztő maszkokat öltenek, szőrmebundát és bocskort húznak. A hagyomány már az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára is felkerült. Bár Mohács a fővárostól elég messze található, néhány napos látogatást érdemes ide tervezni, különösen Pécs vagy Villány érintésével.Budapesti Tavaszi Fesztivál
Ha kifinomult szórakozásra vágyik, tavasszal bőven van miből válogatnia. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon 1981 óta láthatja a legnevesebb előadóművészek fellépését. A repertoár kimeríthetetlen, a klasszikus zenétől a koncerteken keresztül az alternatív színházi előadásokig. Ne hagyja ki a Művészetek Palotáját, amely Közép-Európa egyik legnagyszerűbb kulturális rendezvényközpontja és koncertterme.

Skanzen
A Skanzen a legnagyobb szabadtéri múzeumegyüttes Közép-Európában. Az egész családnak remek szórakozást nyújt, akár egy egész napra. A Skanzen területén a teljesen helyreállított hagyományos kisvasúttal utazhat. Ismerje meg a gazdag magyar kulturális örökséget a Skanzen tematikus részein, kóstolja meg a helyi specialitásokat és vigyen haza emlékbe eredeti népművészeti ajándéktárgyakat.Bor és étel fesztiválok
A Magyar Pálinka Fesztivál, a budai Gourmet bor-, pezsgő- és sajtfesztivál illetve az etyeki Pincefesztivál csak néhány szemléletes példa hazánk gasztronómiai rendezvényei közül. Többek közt ezek képviselik azt a próbálkozást, hogy ismét a minőségorientált fogyasztás felé irányítsák a helyieket. Egy napig felejtse el a kalóriákat, nem fogja megbánni!Nemzeti Vágta Ez a kicsi közép-európai nemzet egykor nomád nép volt, ezért szeretjük annyira a lovainkat és a vidéket, ahol a turista több tíz, akár száz évet utazhat vissza az időben. Ha túlságosan bonyolult lenne beiktatni egy vidéki utazást, látogasson el a Nemzeti Vágtára, amit a híres sienai lóverseny, az Il Palio inspirált. Az Andrássy úton a résztvevő városokat ismerheti meg közelebbről az itt felállított standoknál, míg a gasztrosétányon a különféle régiók jellegzetes ételeit, borait, pálinkáit kóstolhatja meg. A Nemzeti Vágtán egy napig igazi huszárnak érezheti magát!Tavaszi ünnepek és szünnapok

Március 15.
A téltől az újév első nemzeti ünnepével búcsúzunk – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, amikor a nemzet hősei fellázadtak a Habsburg dinasztia elnyomása ellen. Ezen a napon mindenki kokárdát tűz a ruhájára, és az egész ország nemzeti színekben pompázik. A megemlékezés részei közé tartoznak az emelkedett beszédek és a szabadságharcról szóló versek elszavalása.

Ha a lelkes utazó szeretne kicsit mélyebben belepillantani a magyarok lelkébe, csatlakozzon Budapesten az ünneplő tömegekhez, főleg a Nemzeti Múzeum környékén, amelynek lépcsőin egykor Petőfi Sándor költőnk szavalta el a Nemzeti dal című versét. Ugyanezen a napon alkották meg a márciusi ifjak a 12 pontból álló követelésüket.

A forradalom eleinte békésen kezdődött, amikor a radikális értelmiségiek átvonultak a városon, és kihirdették a követeléseiket: függetlenséget és a társadalom reformját. A Habsburgok beleegyezést mutattak, és engedélyezték az első független magyar kormány felállítását, de később csapatokat küldtek, hogy erőszakkal szerezzék vissza az ország fölötti hatalmat. Ez végül a szabadságharc kitöréséhez vezetett, amely magyar szempontból tragikus véget ért 1849-ben.

Manapság a megemlékezők meglátogatják a forradalom emblematikus helyszíneit és a később állított emlékműveket, például az Erzsébet híd lábánál található Petőfi-szobrot és a Batthyány Örökmécsest az egyik Parlament mögötti utcában. Az egyik legfontosabb nemzeti ünnep fő része a verseken, beszédeken, néptánc-előadásokon keresztüli emlékezés.Húsvét
A húsvét jelentőségét kicsit nehéz elmagyarázni a 21.század generációjának, mert a kommunista korszakban az összes keresztény tevékenység tiltottnak minősült. Ezért a népi elemek megerősödtek és összekeveredtek a vallásiakkal. Manapság az emberek általában mindkettőt tiszteletben tartják. Annyi biztos, hogy húsvét hétfőjén senki sem terít asztalt sonka és főtt tojás nélkül – eredetileg ugyanis ez az első nap a nagyböjt után, amikor húst szabad enni.

A húsvét hétfő egyben a fiúk napja is, ilyenkor körbejárják a csinos lányok házait, és meglocsolják őket parfümmel, bár a kevésbé tapintatos fiúk ragaszkodnak a klasszikus formához, amikor a lányokra egy nagy vödör vizet zúdítanak. Ezek után ráadásul hagyományosan pirosra festett tojást kapnak ajándékba a lányoktól.

Ezeket a tradíciókat az utazó azonban már csak a kisebb vidéki városokban, vagy a szentendrei skanzenben tapasztalhatja meg. Természetesen a templomok is nyitva vannak Nagypénteken, Nagyszombaton és húsvét vasárnapján is.Május 1.
Ez kivételesen nem csak hazai szabadnap. A magyarok általában ezen a napon elmenekülnek a városokból, a munkahelyekről, a számítógépek elől, hogy az ébredező természet örömeinek szenteljék a napot. De azok sem fogják megbánni, akik inkább Budapesten maradnak. Régebben a szakszervezetek és a munka ünnepének kötelező része volt a felvonulás ,de ez ma már csak történelem. Manapság a parkokban (a Városligetben, a Margitszigeten vagy a Hajógyári-szigeten) gyűlnek össze az emberek, ahol piknikeznek, söröznek, szabadtéri előadásokkal és koncertekkel teremtenek igazi, tavaszi hangulatot.

A tavasz ízei:Szamóca – A magyarok imádják a nagy, lédús, vörös epreket. Általában május környékén kerül a boltokba. Vegyen egy nagy dobozzal, és üljön ki nassolni a Duna egyik árnyékos partszakaszára.

Vattacukor – Magyarországon nagyon népszerű finomság, a szivárvány minden színében. A tavaszi, nyári hónapokban minden parkban lehet találni egy vattacukorárust. Gyerekeknek és szerelmespároknak kötelező!

Bodza szörp – A bodza szörp készítésének komoly hagyományai vannak, a bodzafa virágzatából főzik, cukorral, citrommal és vízzel. A legjobb frissítő a forró órákban.

Fröccs – Bor meg szóda?

És az jó? Hát persze! A magyar kocsmákban fröccsök rendkívül széles skálájából lehet választani, mennyiség, bor-víz arány vagy borfajta (fehér, vörös vagy rozé) alapján. Ehhez még csak nem is kell méregdrága márkás bort venni, az egyszerűbb fajtákból is finom hűsítő ital készíthető.

Húsvéti reggeli – Az egyik legnagyszerűbb gasztronómiai élmény tavasszal a reggeli húsvét vasárnapján. Általában főtt sonka, kolbász, főtt tojás, zöldségek, sajt és torma kerül az asztalra. Másnap általában bárányból készült ételeket fogyasztanak. Ha van lehetősége, semmiképpen ne hagyja ki az élményt!