A legtöbb közép-európai országot a Habsburg uralom több évszázadnyi közös történelme kapcsolja össze. Nincs ez másként a csehek és a magyarok esetében sem, s ez a hatás a mai napig érezhető.

Csehországról
Csehország Közép-Európa északnyugati részén található, délről Ausztria, keletről Szlovákia határolja. Földrajza igen változatos: a nyugati rész főleg az Elba és a Vltava által kialakított medencéből áll, míg az ország keleti része inkább dombokkal tarkított síkság.

Az ország mérete nagyjából azonos Magyarországéval és Ausztriáéval, valamint lakosainak száma is hasonló: mindhárom országot körülbelül tízmillió ember lakja. A Cseh Köztársaság népesebb városai: Prága, Brno, Ostrava, Plzen, Olomouc, Liberec, Hradec Kralove és Karlovy Vary - mindegyik fontos turistacélpont, de ezúttal a főváros, Prága (csehül Praha, angolul Prague) kerül terítékre, amely egymaga turisták millióit vonzza minden évben.
Prágáról
Prága a Vltava partján áll és már 1100 éve a cseh állam politikai, kulturális és gazdasági központja. Aranyvárosként, száz tornyú városként is becézik. Lakossága alig haladja meg az egymillió főt, de a vonzáskörzetében közel két millióan laknak. A történelmi városközpont 1992-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Prága közel ezeréves története a IX. században, a nyugati szláv népek bevándorlásával kezdődött, akik a Vysehrad várat építették (a magyar Visegrádhoz hasonlóan). Ebből a kastélyból nőtt ki Prága, a középkori Bohémiai Királyság fővárosa. Bohémia a XIV. században német uralom alá került, de a város sokat nyert ezen - Prága Német-Római Birodalom, később a Habsburg-birodalom jelentős városává vált. A német megszállás évszázadai Prágát német nyelvű, alapjaiban németes várossá alakították, de a független Cseh Köztársaság kikiáltása óta radikális változásokon ment keresztül. Azóta is az új állam büszke fővárosa.

Látnivalók
Nem csoda hát, hogy egy ilyen nagy múltú város tele van kihagyhatatlan látnivalókkal, kastélyokkal, palotákkal, templomokkal és egyéb épületekkel - az egyedülálló sörkultúráról nem is beszélve. A Vasfüggöny lebontása óta Prága a kontinens népszerű úticélja lett, a hatodik leggyakrabban látogatott európai város. Legtöbb épülete ma is eredeti formájában áll, keverve a legkülönfélébb építészeti stílusokat (barokk, reneszánsz, kubista, gótikus stb.). Legfontosabb nevezetességei az Óváros, az asztronómiai óra, a festői Károly-híd, a Régi-új Zsinagóga, a Vencel-tér, a Vysehrad-kastély és a Prágai Vár a Szent Vitus-katedrálissal. Persze a modernkori építményeket is érdemes megnézni, ilyen a Lennon-fal, az Andel-negyed és a Mucha Múzeum.

Ha kedvelted Budapest underground-alternatív világát, Prágában sem fogsz csalódni. Az utóbbi néhány évben diákok és fiatalok kedvelt találkozóhelyévé nőtte ki magát. Bár árai valamivel magasabbak a Budapesten megszokottaknál, Prága is megőrizte a tipikus, "keleti-blokkos" vonzerejét, amely olyan különlegessé teszi Berlint és Budapestet is.
Utazás
Őszintén szólva Prága elég messze van Budapesttől, de szerencsére a 600 kilométernyi távolság sokféle közlekedési eszközzel megtehető. Legegyszerűbb és leggyorsabb persze autóval, a teljesen felújított autópályákon közvetlenül Prágába lehet menni; de a tömegközlekedés is kínál néhány kényelmes, bár jóval lassabb alternatívát. Az OrangeWays olcsó buszjáratai vagy a MÁV-ajánlatok között biztosan talál megfelelőt. A Keleti pályaudvarról naponta négy alkalommal indulnak vonatok, az utazás pedig körülbelül hét óráig tart. Ha nem félsz a repüléstől, választhatsz a különböző légitársaságok járatai közül is.