Tulajdonképpen Szlovákia 1920-ig Magyarországhoz tartozott, és lakosságának 10%-a ma is magyar – nem csoda hát, hogy a hosszú szimbiózis hatásai nem tűntek el teljesen.

SzlovákiárólSzlovákia az égig érő hegyek országa: az Északi-Kárpátok láncai végigfutnak az egész országban, mindössze a déli területeken található egy kevés síkság. Az országban lenyűgöző természeti látnivalókkal találkozhatunk: kék vizű tavakkal és folyókkal, a Tátra bámulatos csúcsaival s olyan történelmi jelentőségű városokkal, mint Trnava (Nagyszombat), Nitra (Nyitra), Presov (Eperjes), Banska Bystrica (Besztercebánya) vagy Kosice (Kassa). A fővároshoz, Pozsonyhoz fogható élményt sehol nem találsz.

PozsonyrólA kevesebb, mint 500 000 lakost számláló Pozsony (szlovákul Bratislava), tökéletes példája annak, hogy egy település dinamikusan fejlődő fővárossá válhat anélkül, hogy elveszítené sajátos atmoszféráját. Története még az ókorban kezdődött. A korai középkorban már túlélt számos kelta, római és szláv hódítást, mire a magyarok elfoglalták a Kárpát-medencét. A Magyar Királyság részeként Pozsony az ország virágzó, fontos székhelyvé lett a középkorban. A Bécstől mindössze néhány kilométerre fekvő települést Magyarország fővárosának nevezték ki a XVII-XVIII. században. 1920 után Pozsony szlovák kézre került, ekkor keresztelték vissza Bratislavának, és az új állam székhelye lett.VárosképPozsony városképét a középkori és barokk építészeti stílus határozza meg. Bár a XX. század erős és nem minden esetben pozitív hatást gyakorolt rá, páratlan atmoszféráját sikerült megőriznie. A legrégebbi óvárosi épületeket (a Városházát, a Városi Múzeumot és a középkori erődöket) még a XIV-XV. században építették, míg a városközpontot inkább a barokk stílus uralja. Itt található a Grassalkovich-palota, (ma a szlovák elnök rezidenciája), és az Érseki palota, amely a szlovák kormány székhelye. Fontosabb templomai és katedrálisai a gótikus Szent Márton templom, (amely 300 éven keresztül magyar koronázó templomként működött), a ferencesek temploma, Szent Erzsébet temploma és a földalatti zsidó temető. A modern kor építményei közül kiemelkedik az Új híd, a Kamzík torony, az üzleti negyed és a Szlovák Nemzeti Színház új épülete.

UtazásA Pozsony-Budapest távolság csak 200 kilométer, autópályán még ennél is kevesebbnek tűnik. Tömegközlekedéssel is könnyű megközelíteni: a MÁV kedvezményes retúrjegyet kínál mindössze 16 euróért. Vonattal az út két és fél órás. Az OrangeWays buszjáratai szintén diszkont áron viszik az utasokat a szlovák fővárosba.