A Habsburg-birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia idejében, majdnem fél ezer évig a két ország egynek számított, így nem csoda, ha a magyarok az osztrákokat sógorként emlegetik. Ausztria nagyjából Magyarországgal azonos méretű, de a földrajza teljesen különböző – keleti szomszédjától eltérően Ausztriát magashegységek, döntően az Alpok csodálatos hegyláncai jellemzik.

AusztriárólA lélegzetelállító táj mellett Ausztria számos olyan gyönyörű város otthona, mint például Salzburg, Linz, Klagenfurt, és mindezek fölött, Bécs (németül Wien, angolul Vienna). Az osztrák fővárost, körülbelül 1,7 millióan lakják, és ez az ország kulturális, gazdasági és politikai központja. Ráadásul számos nemzetközi szervezet, többek közt az ENSZ és az OPEC székhelye. Vitathatatlanul a világ egyik legszebb és legromantikusabb városa. Része az UNESCO Világörökség listájának, illetve majdnem minden életminőséget vizsgáló felmérésen az élvonalba kerül. Általában a világ legélhetőbb városaként tartják számon.

BécsrőlBécs gazdag történelme még a római időkig nyúlik vissza, (neve is a római Vindobona szóból ered), és már akkor is a régió fontos településének számított. Ellenállt számos török támadásnak; majd a Szent Római Birodalom, az Osztrák Birodalom, később az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosa lett. A modern, virágzó Bécs 23 kerületből áll, és büszkén tekint vissza múltbeli örökségére.

LátnivalókAz osztrák fővárosban járva hamar észreveheted a hasonlóságot Budapesttel. Ez a hasonlóság a 19-20. század fordulóján, az osztrák-magyar dualizmus aranykorában bekövetkezett lendületes fejlődés miatt alakult ki. Mindkét város a Duna partjára épült, s mindkettőt eklektikus, art-nouveau stílusú körutak, kellemes kávézók és egyfajta közép-európai, polgári báj jellemzi.

Természetesen Bécs is mágnesként vonzza a turistákat. Íme egy lista a legfontosabb látnivalókról, a teljesség igénye nélkül. A belvárosban a Burgtheater, a Wiener Staatsopern (Bécsi Állami Operaház), a világhírű, több, mint 100 múzeumot számláló Museumquartier (Múzeum negyed, benne olyan híres múzeumokkal, mint az Albertina, a Belvedere és a Leopold Múzeum) nyújt kulturális élményt. Bécs bámulatos, patinás templomai a St. István Katedrális, a Deutschordenkirche, a Jesuitenkirche és a Karlskirche. A bécsi klasszikus zeneszerzők (Beethoven, Mozart) öröksége megtalálható a Központi Temetőben (Zentralfriedhof). Természetesen a modern korból is akad látnivaló, például a Hundertwasserhaus, az ENSZ székház és a páratlan kilátás a Duna-toronyból (Donauturm).UtazásBécs nincs messze Budapesttől, mindössze 220 kilométer a távolság. Autóval a legegyszerűbb megközelíteni – autópályán nem tart tovább két óránál. A vasút szintén egy kényelmes megoldás, a Keleti pályaudvarról kétóránként indul InterCity, ezenkívül naponta négyszer hipermodern RailJet vonatot is indítanak. Vonattal körülbelül három óráig tart az út. Turisták válthatnak speciális retúrjegyet 29 euróért, amellyel korlátlanul igénybe vehetőek a bécsi tömegközlekedési eszközök. A vonatok a bécsi Westbanhof-ra érkeznek, amely éppen a városközpontban található.