A Bake My Day igazi sikertörténet – nem csak azért, mert a vadkovászos kenyerek lelőhelyének számát gyarapítják, hanem azért is, mert az üzleteikben megváltozott munkaképességű embereket is alkalmaznak. Az őrmezői üzlet után már a Hegyvidéken is megtalálhatók!

A Bake My Day története jóval a kenyérforradalom előtt kezdődött: Szabó Péter egy olyan céggel indult el öt évvel ezelőtt, ahol megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmazott. Két év után döntött úgy, hogy egy másik üzletágba is belefog – ellentétben ugyanis a hagyományos munkavállalókkal, a megváltozott munkaképességűek esetében sokszor nem a munkára keresnek embert, hanem az emberhez munkát.

Az új üzletág a pékség lett – egy jó pékséghez ugyanis kell pék, péksegéd, cukrász és eladó is. Az első Bake My Day, ahol megváltozott munkaképességűeket is alkalmaztak, Őrmezőn, a Kérő utcában 2018-ban nyitott, a nagy sikerre való tekintettel pedig január elején, a Böszörményi úton is nyitottak egy reggeliző-pékséget.

A hely motorja Peti mellett Takács Zoltán, aki több mint 30 éve van a pékszakmában. Mint mondja, a vadkovászos kenyerek készítését nem is tanítják ma iskolában, ha valaki ezt a technikát akarja elsajátítani, akkor beállhat egy pékségbe tanulni – ahogy ő tette annak idején a Pékműhelyben –, vagy különböző kovászos csoportokból autodidakta módon képezheti magát. Itt, a második Bake My-ban Zoli vezetése alatt öt megváltozott munkaképességű alkalmazottal dolgoznak.

A budai Bake My Day üzlete nagyobb, mint az őrmezei, így a kenyerek és péksütemények mellett itt egész nap válogathatunk a különböző reggelik, szendvicsek és pár saláta közül. A tágas, világos, csöndes üzlethelyiség tökéletes egy laza reggelihez, vagy gyors ebédhez. A rántották 1190 és 1790 Ft között vannak – az alap három tojás és egy kevert saláta, az ár pedig aszerint változik, hogy natúran, sonkával, kecskesajttal vagy lazaccal kérjük.

A zabkása, granola és müzli 1190 és 1390 Ft között mozog, a sonkás, szalámis, lazacos vagy kecskesajtos szendvicsekért 1850 és 2290 Ft közötti összeget kell fizetnünk, de különböző tálak közül is szemezgethetünk 2190 Ft és 2890 Ft között, a taboulé (1190 Ft)  és a mozzarellasaláta (1590 Ft) pedig vacsorára is jó választás, ha csak estére érünk oda.

A pékárukínálat már most elég széles, még akkor is, ha Zoli szerint ez csak az alapszortiment, ami később nőni fog. Jelenleg van egy napi kenyér nevű, értelemszerűen naponta változó darab, teljes kiőrlésű tönkölykenyér, kovászos félbarna, 100%-os rozs, valamint hagymás, céklás és vörösáfonyás kenyér is.

A kenyerekből az 500 grammos darabok 550 Ft körül mozognak, kivéve a joghurttal lazított, 100%-os rozskenyér, ami 650 Ft. A péksütemények között megtaláljuk a klasszikusokat: a kakaós csigát, túrós táskát és szerelmeslevelet is helyben – illetve a Kendő utcai egységben – készítik, akárcsak a croissant-t vagy a csokis párnát. Sőt 200 Ft-ért gyerekkorunk kedvencét, a ritkán kapható pacsnit is megkóstolhatjuk. A pékáruk és reggelik mellett különböző süteményeket is találunk a pultban – sajttorta, brownie vagy trüffelszelet formájában.