Szállj ki, és gyalogolj!: üzente a szép emlékű Heaven Street Seven zenekar 2004-es nagylemezének címe, ami akár a szlogenje is lehetne a Magyar Kerékpárosklub egy teljes hónapon át zajló akciójának.

Ahogy közleményükben is írják: „A Műanyagmentes Július sikerétől fellelkesülve szeretnénk meghívni mindenkit az Autómentes Augusztusra! Próbáljuk ki, milyen letenni az autót, és egy utazást biciklivel, gyalog, közösségi közlekedéssel, esetleg telekocsival megtenni, sőt akár az egész hónapon át autómentesen élni.” Ehhez azért még tegyük hozzá a rollert és a futást is, mint lehetőséget, és akkor már tényleg minden alternatívát érintettünk is. A környezetbarátságot és az egészségünket is óvó közlekedési módozatokra való átállást népszerűsítő kampány tippeket és tanácsokat is ad mindazoknak, akik hosszú távon is szeretnének minél kevesebbet az autójukban ülni, de nemcsak a hétköznapokon, hanem akár a nyaralás során is. 

Ha másképp közlekedünk, mint gépkocsival, abból számtalan előnyünk származhat. Nem fogunk idegeskedni a dugók meg a parkolóhelyek hiánya miatt (eleve dugó nem is biztos, hogy lesz), odaérünk mindenhova időben, spórolunk és sportolunk, kevesebb lesz a szmog és a zaj, nem beszélve az élhetőbbé és biztonságosabbá váló környezetről. „Tennél valamit a klímaváltozás ellen?” – teszi fel az akció lényegét is jelentő kérdést a közlemény. 

Az egyik legfontosabb tanács Halász Áron, a Kerékpárosklub elnökhelyettese és szóvivője szerint az, hogy az autómentesség jó okot ad arra, hogy kipróbáljuk, milyen útvonalakon kerekezhetünk el a munkahelyünkre, sőt azt is alaposan végiggondolhatjuk, hogy egyáltalán szükséges-e minden egyes nap autóba ülnünk. Közben pedig nem várnak el senkitől sem totális autómentességet, de már egy nap, sőt egy utazás is sokat számíthat.

Mivel a kampány mögött nincsenek nagy támogatók, ezért a szervezők arra számítanak, hogy majd a csatlakozó emberek viszik sikerre a kezdeményezést. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy minél sűrűbben osszák meg tapasztalataikat a közösségi médiában az #automentesaugusztus hashtag alatt, de közben azért várják nagy szeretettel a cégek és a szervezetek csatlakozását is. Eddig már mintegy 30 szervezet csatlakozott az akcióhoz, köztük a Greta Thunberg klímaaktivista által alapított Fridays for Future magyarországi csoportja is.

Az esemény Facebook-oldalán és a Magyar Kerékpárosklub weboldalán pedig jó pár tippet és tanácsot gyűjtöttek össze a hétköznapok és a nyaralás autómentesítéséhez is. És innentől már tényleg rajtad áll, hogy mit teszel: semmit, vagy épp ellenkezőleg, kiszállsz és gyalogolsz.