Az ünnepélyes alapkőletétellel végleg eldőlni látszik a vita – lesz 120 méteres toronyház Budapesten. Az egyik legnagyobb budapesti fejlesztési projekt, a BudaPart keretében megvalósuló épület a MOL új székháza lesz, és feltehetően 2021-re épül meg. A tervezője az angol Foster + Partners, illetve magyar partnerük a Finta Stúdió, most pedig bejelentették, hogy a belsőépítészeti terveket a berlini székhelyű KINZO stúdió készíti el.

120 méterével ugyan technikailag nem felhőkarcoló, hanem ‘csak’ toronyház, azonban budapesti viszonyok között ez is hatalmas ugrásnak számít. Az egészen a közeli múltig az egész városra érvényes szabályozás értelmében 90 méter volt a megengedhető legnagyobb épületmagasság, de ez is csak a Hungária körút vonalán kívül eső városrészekben. Mígnem a Fővárosi Közgyűlés 2016 decemberben módosította a városrendezési szabályzatot, hogy lehetővé váljon a Lágymányoson a Gellért-hegy magasságával vetekedő, 120 méteres épület tervezése.

Éppen egy éve jelentették be, és leplezték le a MOL új székházának terveit, most pedig lezajlott az ünnepélyes alapkőletétel is, hogy megindulhasson az építkezés. Tervezői a már ismert angol Foster + Partners, aki például a berlini Reichstag üvegkupoláját is tervezték, míg magyar partnerük a Finta Stúdió, ami újdonság, hogy a belsőépítészti terveket, és az irodák kialakításának koncepcióját a berlini illetékességű KINZO készíti el, de bizonyos belső közösségi tereken a Fosterrel közösen is dolgoznak majd. A KINZO nem mozog idegen terepen, ha nagyvállalatok székházának belső tervezéséről van szó, hiszen hozzájuk köthetőek olyan nagyívű irodaépületek belsőépítészeti tervei, mint a bécsi ERSTE Campus, a Herzogenaurach-ban található Adidas székház, valamint a berlini SoundCloud irodaháza.

Az új székház megépítése a MOL 2030-as stratégiájának része, aminek keretében céljuk, hogy az új épülettel végre egy helyre kerüljenek a cégcsoport eddig szétszórt irodáiban dolgozó munkatársai, egy olyan innovatív munkakörnyezetben, amely megfelel a 21. századi követelményeknek, mind energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból. A 28 emeletes épületben összesen 2500 munkaállomást alakítanak ki, és előreláthaóan 2021-ra már állni is fog.