A nemzetközi filmfesztiválok egyik kedvenc animációja már végignézhető a neten.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét is meghívták a 2016-os cannes-i filmfesztivál párhuzamos programjába. A Superbia egy olyan rövidfilm, mely a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotást mostantól online is megnézhetjük, teljes egészében, itt.


A Superbiát több neves fesztiválon is díjazták, megkapta többek közt a Turku Animációs Filmfesztivál közönségdíját, a kaliforniai AFI FEST rövidfilmes zsűrije különdíjjal jutalmazta a vizuális esztétikájáért, a Primanimán a legígéretesebb magyar alkotónak járó George Pal-díjat nyerte, a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon pedig a legjobb magyar animációnak választották. Szerepelt a Palm Springs-i Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, a Szarajevói Filmfesztivál, az Encounters Rövidfilm és Animációs Fesztivál, valamint a Chicagó-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában is.

Tóth Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapszakán végzett. Mesterszakos tanulmányait a londoni Royal College of Art animáció szakán folytatta, ahol 2013-ban diplomázott A kíváncsiság kora című szürreális alkotásával, mely a nagy presztízsű Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a diplomamunkák versenyében a zsűri különdíját nyerte, a magyar mozinézők pedig kísérőfilmként láthatták Pálfi György Szabadesés című alkotása mellett.