Budapest

Ahol mindenki kikapcsolódhat – közösségi tervezéssel valósult meg a Mészkő Park Óbudán

Fotó : Bartha Dorka / We Love Budapest

Kíváncsiak voltunk, mi lesz egy többé-kevésbé elvadult parkból, ha a tervezés során meghallgatják a leendő használóknak – környékbeli lakóknak, civil szervezeteknek – a véleményét. És láss csodát, az egyik legszuperebb közpark született meg Óbudán, a Mészkő utcában: van biztonságos tematikus játszótér kicsiknek, de gondoltak a kamaszokra és felnőttekre is: pingpongasztalok, kosár- és strandröplabdapálya épült, a korábban elkészült fitneszparkot is integrálták ráadásul rengeteg piknikasztal és több szaletli is áll a parkban, ha ücsörögni és beszélgetni szeretnénk, helyet kapott egy amfiteátrum a közösségi eseményeknek, valamint egy zárt kutyafuttató is.

Óbudán, a Péter-hegy lábánál fekszik az a sokáig elhanyagolt, volt téglagyári és szőlőültetvényes önkormányzati terület, ahol a kerület új parkja megszületett. Az önkormányzat által elindított közösségi tervezés első lépései két éve, 2015 szeptemberében indultak el, a Háromhegyek Közhasznú Egyesület szervezésével, és a több hónapos, összesen öt alkalommal megtartott találkozók alkalmával szinte mindenre gondoltak a lakók. Kezdve onnan, hogy milyen legyen a különböző funkciójú területek burkolása, hogy legyen baba mama hinta a játszótéren és vadzáró kerítés az erdő felé, illetve napelemes közvilágítás vagy zajszigetelés a lakóházak felé, hogy csak pár példát említsünk.

A park bejárata a Mészkő utca felől. Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest
Óbuda
  • 1033 Budapest, Fő tér és környéke

A közösségi tervezésnek, vagy részvételen alapuló szociális építészetnek nálunk még nincs túl nagy hagyománya, de üdítő példákat azért találhatunk. Dióhéjban a gyakorlat lényege annyi, hogy a lakosság és a kapcsolódó civil szervezetek véleményét is kikérik a fejlesztők vagy befektetők, amikor egy-egy közösségi tér kialakításáról vagy felújításáról van szó, majd valamilyen kompromisszumos megoldás születik. Ez egyszerre hasznos a befektetőnek, hiszen olyan tér jön létre, amit az emberek szívesen használnak, és a közösség számára is fontos, hiszen az igényeiknek megfelelő aspektusok és funkciók valósulnak meg, valamint erős közösségépítő jellege is lehet egy ilyen együttes ötletelésnek.

 

A Mészkő utca felé találjuk az Ilonamalom Műhely játszóterét, melynek tematikáját is a közösség döntötte el. Háromhegy környékének természeti és élővilága köszön vissza a nagyrészt tájba illő fajátékokon. A homokozóba külön vizes-pacsálós rész is került, ami persze csak jó időben igazán élvezetes, de itt mindenki kedvére kiélheti várépítő és sütiző szenvedélyét.

Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest
Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest
Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest

Azt is a közösség alakította ki, hogy milyen típusú játékok legyenek itt, hogy egyszerre alkalmas legyen a kicsik képességeinek fejlesztésére, de közösségi bandázásra is. A nagyobbaknak szánt részen pedig kosárpályát és komolyabb ügyességi játékokat, pingpongasztalt találunk. Az egész játszótér zárható, és a szülők számára is jól belátható.

Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest

Területén kívül, az árnyékos, ligetes részen áll a fitneszpark. Ez korábban megépült már, mint ahogy a teljes park tervezése megindult volna, de itt is dicsértetés, hogy nem a tűző napon állnak az eszközök, hanem kellemes félárnyékban, így nyáron sem ég le a tenyerünkről a bőr, vagy kapunk hőgutát fél perc után, ha némi testmozgásra adnánk a fejünk. Az eszközök használatának a helyes módja is megtalálható egy kis tájékoztató táblán, valamint ha megszomjaznánk, immár két ivókút is van a parkban.

Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest
Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest
Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest

A park középső részén, a lankás dombokon sétautak, piknikpadok, eső ellen védő szaletlik állnak, a bútorok mind a tájba illő fa anyagból készültek, az egyetlen furcsán ható elemei a parknak a lámpák, a napelemes tányérok kicsit drasztikusan lógnak bele az amúgy harmonikus látványba. Közösségi térként felépült még egy félköríves amfiteátrum is, ahol akár szabadtéri előadások is lehetnek a jövőben. A park legtávolabbi, erdő felé eső részén pedig kutyafuttató és ügyességi park kapott helyet, ez is praktikus elhelyezkedés, mert többször tapasztaltuk már, milyen kellemetlen, amikor a játszótér közvetlen szomszédságában áll a futtató, és rossz irányból fúj a szél…

Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest
Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest

Az egyetlen, amit hiányoltunk, az a köztéri illemhely volt, egyetlen mobilvécé árválkodott csak a csalitosban. Ám a terveket olvasgatva kiderült, hogy maradandó építményt nem lehet felhúzni a területen a talajviszonyok és a besorolása miatt, így marad a mobil megoldás.

Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest
Kis helytörténeti kiállítás is áll a park bejáratának közelében. Fotó: Bartha Dorka / We Love Budapest

A szeptember 30-án átadott park fejlesztése 380,5 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg, amit az önkormányzat a Mészkő Park fejlesztésére fordított. Ottjártunkkor még az utolsó simítások zajlottak a tereprendezésben, és bár reggeli órákban érkeztünk, mire végeztünk a park felfedezésével, szép lassan elindult a zsongás a játszótéren és a fitneszparkban is.  Reméljük, hogy az a közösségi erő, amely kialakította és létrehozta a parkot ebben a formában, a megőrzésében és fenntartásában is aktív lesz, hogy a köztér jó állapota megmaradjon, és évek múlva is élvezettel használják újabb és újabb generációk.

 

Megközelítés: 1031 Budapest, Mészkő utca 2-vel szemben. Tömegközlekedéssel a szentendrei és békásmegyeri hév Csillaghegy állomásától a 160-as busszal érjük el a parkot.