A Budapesttől bő egy órányi autóútra lévő Esztergom Magyarország kedvelt idegenforgalmi célpontja, a Dunakanyar „legfelsőbb városa”, ahogyan a földrajzi fekvése miatt nevezik. Igazi hétvégére kiruccanós kisváros, tele rengeteg látnivalóval, kirándulóhellyel, történelmi jelentőségű egyházi épülettel, hangulatos régi utcácskával, kilátóval. Két napot töltöttünk el Komárom-Esztergom megye második legnépesebb településén, ahol természetesen behúztuk a kötelező látnivalókat, ettünk-ittunk, fürödtünk, hegyet és lépcsőt másztunk, no meg finom helyi sajtokat kóstoltunk.  

A Pilis hegység lábánál fekvő város 972 körüli alapítása Gézafejedelemhez köthető, akinek István fiát később itt koronázták királlyá. A 15. században már kulturális és vallási központként hivatkoztak rá a históriás könyvek, aztán a következő évszázadokban többféle náció uralkodását „élvezte”: irányították a törökök, a Habsburgok, a második világháborúban még az oroszok is. A vaskos történelmű Esztergom legismertebb jelképe az 1856-ban felszentelt bazilika, amely hazánk legnagyobb egyházi létesítménye. A közel 30 ezer lakosú település a Duna jobb partján fekszik, a Szlovákiához tartozó Párkánnyal szemben, amivel egy híd köti össze. Budapesttől a Nyugatipályaudvarról induló gyorsított személyvonattal 1 óra 8 perc alatt érhetünk ide, autóval nagyjából ugyanennyi ideig tart megközelíteni a várost.

Nehéz két napba sűrítve végigjárni az előre eltervezett összes látnivalót, ezért az autósok mindenképp előnnyel indulnak a vonatos/buszos, majd gyalogos kirándulókkal szemben. Megérkezést követően az itinerünk rögtön a fajsúlyos nevezetességek felé terelt, így hát elsőként a bazilikát és a Királyi Várat pipáltuk ki a listán. Túrázásban gyakorlottabbaknak ajánljuk először az előbbi két épületet körülölelő kis ösvények felfedezését, amelyek itt-ott kalandosabbak, és a régi várfalak alatt átbújva közelíthetőek meg, illetve elvezetnek a vár oldalában található mászófalhoz, ahol amúgy versenyeket is rendeznek.

Nem túlzás, hogy legalább egy teljes délelőttöt igényel a két történelmi látványosság alapos bejárása. Az István király uralkodása alatt felhúzott vár a 11. század óta áll Esztergomban és az ország legrégibb, kőből épült erődítményének számít. Magyarország középkori történelmének kiemelkedő helyszíne több mint ötven méter magas, szakadékos oldalfalakkal határolt magaslatra épült, melyben Várszínház, és a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma is működik.

Amennyiben hétfővel megtoldott hosszú hétvégét tervezünk eltölteni itt, nem árt tudni, hogy a Királyi Vár múzeumokkal teli belső része a hét első napján zárva tart. A reneszánsz stílusú Királyi Palotában 1967 óta látogatható az Esztergomi Vármúzeum, melynek állandó kiállítása a Várhegy történetét mutatja be az őskortól kezdve a XVII. századból fennmaradt ereklyékig. Érdemes tenni egy sétát a vár ősi folyosóin, melyek többek között a konyhába, a börtönbe, vagy a fürdőbe vezetnek, illetve a pompázatos Szent István terem is megér egy kitérőt.

A monumentális Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház 100 méteres magasságával az ország legnagyobb egyházi épülete, nagyságát tekintve Európában is előkelő helyen posztol a bazilikák toplistáján. 1856. augusztus 31-én szentelték fel többek között FerencJózsef jelenlétében, belső alapterülete 5660 négyzetméter, hosszúsága 118 méter, a 71.5 méter magas félgömb alakú kupoláját pedig 24 oszlop tartja. A parkolóból felfelé sétálva az őszi színekben pompázó parkon keresztül gyalog is megközelíthetjük, de lehetőség van a Prímás Pince bejáratától lifttel feljutni, melynek csak egy megállója van: maga a bazilika.

A templom része természetesen ingyenesen látogatható, a kombinált 1500 forintos jegyért megnézhetjük a felbecsülhetetlen értékeket őrző kincstárat, felmehetünk a városra pazar kilátást nyújtó panoráma terembe (ahol beülhetünk egy italra is), plusz célba vehetjük a kupolát, és a bazilika tetejét. Ide összesen 400 lépcső vezet fel, tehát nem árt jó kondícióban lennünk a mászó kalandra vállalkozáskor. Az utolsó métereket ráadásul kicsi és keskeny lépcsőkön kell megtennünk, aminek teljesítése önmagában szédületes élményt jelent, a kupola teteje nyújtotta panoráma meg aztán pláne. Itt is viszonylag szűk úton járhatunk körbe a város felett, tériszonyosoknak nem biztos, hogy jó ötlet felbaktatniuk ide.

A bazilika melletti park szép idő esetén kiváló opció a történelmi túrák okozta kellemes fáradtság kipihenésére, illetve ha már errefelé sétálgatunk, itt találjuk a Szent István megkoronázását megörökítő szobrot. A „kötelezők” teljesítése után nagyjából délre végezve jöhet az ebéd, amihez nem kell messzire menni: a bazilika tövében rejtőző Prímás Pincében az eddig látottakhoz hű környezetben ehetünk. A Barkóczyalagútban található patinás helyi étterem  hatalmas középkori falak között fogad, dekorációja szinte évszázadokat utaztat vissza az időben. Konyhája a nemzeti hagyományokat és a modern gasztronómiai elemeket vegyíti; azt tartják róla, aki eljut Esztergomba és nem hagyja ki a bazilikát, ide ugyanúgy bevetődik. A 2500 forint körüli főétel-átlagárak egy ilyen külföldi turistaközpontú helyhez képest elég barátinak mondhatóak, a tényleg exkluzív környezet mellett a figyelmes kiszolgálás is a Prímás egyik ismérve. Mint megtudtuk, a Pince a magyar borok és borkultúra népszerűsítésében próbál élen járni, ezért a Barkóczy alagútban berendezték a Kárpát-medencei szőlőtermő területeket bemutató Borvidékek Alagútja nevet viselő kiállítást, melyen bemutatkoznak az egyes borvidékek a jellemző szőlőfajtákkal és borkészítési eljárásokkal. Attól turistaszezonban se nagyon kell tartani, hogy esetleg nem kapunk asztalt, mert az étterem a boralagútban lévő asztalokkal együtt – írd és mond – 500 férőhelyes.

Igyekeztünk különlegességet és specialitást választani az étlapról. Előételként citrusos, rántott borjúláb érkezett házi majonézzel és friss salátával (1290 Ft), ami tényleg a ritkán kapható ételek közé tartozik, az üvegben felszolgált, zöldségekkel és húsokkal gazdagon megpakolt, gombás barátfülével Újházi módra készített kakaslevessel együtt (990 Ft) már jóllakat. A kétféle főfogás remek döntésnek bizonyult: a pipafüstön érlelt puha sertés szűz grillezett zöldségnyárssal, füstölt kápia- és padlizsánkrémmel (2490 Ft) nem telíti el teljesen az embert, így nem éreztük azt, hogy nehéz gyomorral kellene nekivágni a délutáni programnak. A szokatlan párosítások rajongóinak érdemes bepróbálniuk az omlós, ropogós kacsacombot káposztás-ananászos rétessel és fűszeres, mézes barackkal (2990 Ft), és ha ezek után jut hely desszertnek, akkor a málnatortácska málnakaviárral és málnaszorbéval (990 Ft) még lecsúszhat. Nekünk lecsúszott. A Prímás Pince amúgy napokon belül őszi-téli étlapváltást tervez, szóval a mostanában errefelé járók újdonságokkal találkozhatnak majd.

Ha esetleg bringára pattanva fedeznénk fel a továbbiakban a várost és kanyarognánk a történelmi utcák között, akkor ehhez az EBI-t, az Esztergom Biciklit ajánljuk. A budapesti Bubihoz hasonlóan működő kölcsönzőt négy évvel ezelőtt Magyarország első közösségi kerékpáros rendszereként adták át, jelenleg 6 állomással, 92 dokkolóval és 60 kerékpárral üzemeltetik. Bővebb infót róla errefelé tanácsos keresgélni.

Kicsit kiszakadva Esztergomból, délután célba lehet venni a természet adta lehetőségeket, például az óvárostól keletre található 400 méter magas hegycsúcsot, a Vaskaput. Gyalog messze van a központtól, inkább autóval javallott megközelíteni. Pincesorokkal és villákkal tarkított szűk utcák vezetnek fel a tetejébe, ahol a turistaútvonalon is át is elérhető Vaskapu-hegyi Brilli Gyula Menedékház fogadja a fáradt vándort néhány jó fej kecske és bárány társaságában. A 100 éves menedékház terasza egészen döbbenetes kilátást nyújt a Dunakanyarra, órákat el lehetne üldögélni és merengeni. Egy pici ösvény vezet a közeli kilátóhoz, ott fogyasztás nélkül is élvezhetjük a panorámát.

Papíron és közigazgatásilag Esztergomhoz tartozik a Dorogi-medence legnagyobb tava, a 22 méter mélységű mesterséges eredetű bányató, a Palatinus, a gyakorlatban azonban kb. 15 perces kocsikázásra fekszik a belvárostól. A név nem véletlenül ismerős: a Budapestről kijáró fürdőzők keresztelték el így, mert szerintük a víz minősége a fővárosi Palatinus Strandfürdőjét idézi. A tó egy része klasszikus strandként, másik része horgásztóként funkcionál. Több tucatnyi kis házikó épült a partjának egyik szakaszára, kicsit A szomszéd nője mindig zöldebb című vígjáték halászkalyibáit juttatja eszünkbe: szinte előttünk van, ahogy Walter Matthau és Jack Lemmon civakodik az egymástól alig pár centire épített házakban.

Ha még visz tovább a lábunk, visszakocsikázhatunk a városba és egy kellemes andalgással zárhatjuk a napot a Kis-Duna sétányon. Esztergom királyi városrészén halad végig a Duna Prímás-szigeti mellékága mellett egészen a Vízivárosig, összeköti Esztergom turisztikai szempontból fontos pontjait. Hatalmas gesztenyefasor kíséri utunkat, a hozzá csatlakozó zöld területeken szobrokat, játszóteret és vendéglátóhelyeket találunk, a vége felé pedig a Mindszentyteret és az Erzsébetparkot, ahol eltölthetjük jól megérdemelt pihenőnket.

Ugyancsak a sétány szomszédságában található az Esztergomot a szlovákiai Párkánnyal összekapcsoló, I. Ferenc József lányáról elnevezett MáriaValériahíd. A 496 méter hosszú acélhidat 2001-ig csak Csonkahídnak nevezték a helyiek, mára mindkét város jelképe.

Az este befejezéseként a Széchenyi téren található Beerfortba nyitottunk be legurítani pár sört, mivel azt hallottuk, egyedül itt lehet kortyolgatni helyi készítésű söröket. A közeli Leányváron működik a Beerfort főzdéje, ahonnan a német stílusú, piacról hiányzó fajták (Pils, sötét, fekete búza, Pincesör) érkeznek. Kedvencünk a meggyes (900 Ft) és a Golden Weizen is (850) volt, ezek mellé olyan sörkorcsolyákat csúsztattunk le, mint a zsírjában sütött libamáj lilahagymával (1990 Ft) és a fűszeres pulled pulykamell ropogós pirítóssal jégsaláta ágyon (790 Ft).

Másnap a Széchenyitéren és annak „vonzáskörzetében” kezdtünk, ahol minimum egy teljes délelőttre találunk elfoglaltságot. Esztergom közel 10 ezer négyzetméteres főtere eredetileg a piactérként volt ismert. Az itt megcsodálható épületeknek majdnem a fele műemlék, javarészt barokk, illetve klasszicista és romantikus stílusban építették a város egykoron leggazdagabb kereskedői.

Reggelire a szomszédos Lőrinczutcába tértünk be, a közelmúltban ide költözött Isler Bakery, Bistro and Kitchenbe. A hangulatos helyet SchleerÁdám gyakorlatilag egyedül menedzseli a sütés-főzéstől kezdve az üzletvezetésig, alkalmanként azért számíthat felesége segítségére. Főleg a hétvégéken jön jól a hitvesi támogatás, merthogy ilyenkor beszabadulnak a gyerekes családok és egymás után rendelik a tojásrántottát, a bundás kenyeret és a hasonló klasszikusokat. Mi is egy ilyet választottunk: a tükörtojást, amibe a jóllakás érdekében sonkaszeleteket is sütnek, úgyhogy mondjuk egy világos pörkölésű mexikói kávéval máris megkaptuk a kiadós napindítót. Ebből következik, hogy az Isler inkább reggeliző helyként aposztrofálja magát, de ha ebédre nézünk be ide, akkor is tudunk választani ételt, legyen az a helyi hentestől érkező hatalmas steak vagy héjában sült krumplival tálalt hamburger. Utóbbinál célszerű elidőzni egy kicsit. Ádám a megszokott édesebb bucik helyett sós zsömlék közé pakolja a 16 dekás húspogácsát, amit megbolondít egy hétig pácban áztatott, ezáltal kevésbé erőteljes marinált lilahagymával, és házi "misztikus" szósszal. Az így kapott hamburger első blikkre sem tűnik durvának, a könnyedebb bucik miatt pont megfelel egy lazább ebédnek.

A Széchenyi térhez közeli kis utcákban két figyelemre méltó üzletet találtunk. Az egyik régimódi marketinggel, hatalmas betűkkel hirdeti a cégtábláján, hogy mit árul (HÁZI TEJ), míg a másikra egy piros nyíl hívja fel a figyelmet. RétkiGábor sajtkészítő picinyke boltjában valódi vidéki ízek rejlenek. A sajtmester az erdő szélén rendezte be tejfeldolgozóját, ahol mindenféle adalékok és színezékek felhasználása nélkül szorgoskodik, az állatok takarmányozását is ő végzi. Előfordul, hogy egy 25 kilós guriga elkészítésével zárja a napot, de van olyan sajtja is, amely a minél gazdagabb ízvilág érdekében 14 hónapon át érlelődik. Főként lágy gomolyákat kreál, a kedvencünk a zöldfűszeres-lilahagymás és az aszaltparadicsomos-fokhagymás, mindenképp javasolt megkóstolni.

A szomszédos Esztergomi Fűszerboltban nem csupán a 170-féle fűszerből lehet szemezgetni, mert a hely amúgy reggelizőként is működik - kizárólag frissen és helyben készített szendvicsekkel és salátákból válogathatunk itt, gőzölgő kávé társaságában. A fő profilt a fűszerek jelentik: nagyjából 80 fajtát egyedül ebben a boltban lehet beszerezni Esztergomban, egyébként főként a távol-keleti konyhát idéző különlegességektől roskadoznak a polcok és több olyan keverék kapható, mely az üzlet saját találmánya.

Amennyiben az időjárás a rosszabbik arcát mutatja esztergomi látogatásunkkor, akkor sem szabad elkámpicsorodni, ugyanis bőven akadnak programlehetőségek esős, hideg, kuckózós délutánokra-estékre is. Ilyen az Isler mellett májusban megnyitott Puzzle Bar, melyet egy testvérpár alapított. A nevéből és az üzlet képregény-dizájnjából sejthető, hogy igazi játszó helyre toppantunk be: mintegy 50-féle társasjátékból választhatunk a barlangrajz egyszerűségűtől kezdve a több órát igénylő bonyolultabbig. A legnépszerűbb a Trónok Harca Monopoly, no meg a Batman vs. Superman Uno, aminek eredménykövetéséhez még mobilapplikáció (!) is készült. Szervezett estét egyelőre nem tartanak, mindenki egyénileg oldja meg a közös társasozást, illetve az Activity-rajongók külön erre a célra elkülönített szobába vonulhatnak el rajzolni és mutogatni. A játékok mellett a kávék és a forrócsokik miatt érdemes még kipróbálni a Puzzle-t, főleg mivel az őszre reflektálva autentikus italokkal várnak: ilyen a (jeges verzióban is kérhető) kókuszos-csokis kávé tejszínhabbal, ami első ránézésre igazi cukorsokkot okozó bombának tűnik, de nem kell tőle megijedni. Érzékenyebbek választhatnak laktózmentes forrócsokikat is - az egész estés desszertek kínálata hamarosan olyan izgalmakkal bővül, mint a popcornos vagy a rágógumis.

A két napos kirándulás utolsó etapjára maradhat egy kis lazulós wellnessdélután a Táncsics Mihály utcában található Aquasziget élményfürdőben. A 16 méter belmagasságú óriásstrandon beltéri és kültéri medencékben, két melegvizes medencében, sodrófolyosón, beltéri csúszdán mókázhatunk, vagy csak áztathatjuk a lábunkat, de lehetőség van mindenféle szolgáltatást igénybe venni a szaunától kezdve a gőzkabinon át egészen a fodrászig. A medencékben jólesik a hát- és derékmasszírozóba beülni, a mozgékonyabbaknak pedig a mászófal nyújthat izgalmat: az egyik mélyebb vizű részen ugyanis néhány métert mászhatunk fel a vízből kiemelkedve kapaszkodók segítségével, majd csobbanhatunk egy nagyot. Ide a felnőtt egész napos napijegy 3200 forintba kerül, de aki csak a wellnessrészleget szeretné használni az eseménydús napok kipihenésére, az 2000-ért veheti ezt igénybe.