A játékipar evolúciója nem csak technikai értelemben megállíthatatlan. A gamerek közössége többé nem sötét pincékben vagy irodának tűnő helyeken hódol szenvedélyének, hanem életre hívta a kényelmes, több igényt egyszerre kielégítő lounge-okat és közösségi tereket. Az InGame e-sport lounge és VR arcade nem az a tipikus geek bár, amiből van a városban jó pár, és ahol tinik gyilkolásszák a szörnyetegeket – itt akár egy egész napot eltölthet boldogan az család.

Mikor felkerestük az e-sport kávézót, legnagyobb meglepetésünkre egy nő vette fel a telefont. Németh Beatrix üzletvezető két tulajdonostársával, Balogh Péterrel és Józsa Szabolccsal, a Nemezis Games játékfejlesztő cég alapítóival közösen hozta létre a helyet, mégpedig azért, hogy a videójátékokon csüngő tiniken és a fiatal egyetemistákon túli korosztálynak is legyen egy geek helye. „A mi célunk nem az, hogy bejöjjenek ide játszani, hanem hogy bejöjjenek azok az emberek, akik régebben játszottak sokat, akár profi e-sportolóként, de inkább kikapcsolódnának” – fejti ki Beatrix. A munka világába, családalapításba és más felelősségteljes élethelyzetekbe belenőve már nem tudnak annyi időt szakítani hobbijaiknak, ellenben nagy örömet okoz nekik e-sportközvetítéseket nézni, közben kortyolgatni a pultban található 77 whiskey közül. Ha kedvet kapnak egy kis játékhoz, az emeleten található hat gép egyikén elmerülhetnek a League of Legends vagy a Counter-strikeGlobal Offensive virtuális valóságában.

Az InGame jóval többet nyújt a játékélménynél, és a barátságos, tágas, szép kávézóba örömmel betérnek a feleségek is, még akkor is, ha semmit nem értenek abból, hogy FPS, RTS vagy MOBA RPG. Sőt, a Virtual Reality részlegen a gyerekekkel együtt az egész család jót szórakozhat, de erre még visszatérünk, mert hogy pontosan értsük, mire is való ez a hely, fontos tisztázni, mi fán terem az e-sport.

Nemcsak az számít sportnak, ami fizikai megerőltetéssel jár (gondoljunk csak a sakkra), és elvileg hat pontban határozzák meg, minek kell megfelelnie egy játéknak, hogy sport lehessen. „Az e-sport, avagy elektronikus játékok ennek bőven megfelelnek” – magyarázza Beatrix, akit hallgatva nem egyszer volt az az érzésünk, hogy eddig a Holdon éltünk, már ami a videójátékok világát illeti. A hivatalos e-sportoló nem csupán sokat játszik, mint az amatőr, a lényeg a hogyan-on van: edzője, csapata, taktikái, szponzorai vannak. Egy átlagember számára elképzelhetetlen, hogy vannak csapatok, akik gamer házakban élnek együtt, edzenek, gyúrnak, futnak két játék között – a testedzés ugyanis kötelező. Ez az életforma inkább külföldön népszerű, Magyarország némileg le van maradva a környező országoktól, de két-három ismertebb magyar játékos már megél a gamingből, igaz, külföldi csapatban.

A normál sportokhoz hasonlatosan bajnokságokat is rendeznek, amelyeken külföldön több tízezres stadionokat töltenek meg emberekkel. A kivetítőkön követhetik a játékot, amit kommentátorok közvetítenek, akárcsak a fociban; ugyanazt a közösségi élményt nyújtják a gamereknek, mint a focirajongóknak a focimeccs.Katowicében rendezik meg például a Intel Extreme Masters bajnokságot, aminek megnyitójáról mellékelünk egy videót, csak hogy lássuk, miről is van szó:

Az e-sport rajongóit kiszolgáló tereken kívül az InGame lounge másik különlegessége a Virtual Reality-részleg, ami egy teljesen más célközönségnek szól, például az egész családnak; volt olyan gyerek, aki itt tartotta a szülinapját. Tíz-tizenkét játékból lehet választani; a klasszikus VR-élmények során felvesszük a szemüveget, és mondjuk Párizsban találjuk magunkat az Eiffel-torony tetején, vagy a tenger mélyén egy hajóroncs körül szemlélhetjük a medúzákat. Az interaktív VR-játékokban ezzel szemben megvédhetjük a bolygónkat az idegenektől vagy zombiktól, miközben a többiek követnek minket a monitoron. Tehát ez sem magányos játékélmény, hanem inkább közösségi, és egymással is lehet játszani kooperatív módon, ami újdonság a VR-játékok világában.

Ezzel még nincs vége az InGame kínálta lehetőségeknek: a budapesti gamer közösségnek hiánypótlóak lehetnek az itt rendezett tematikus meet up-ok e-sport vagy játékfejlesztés témákban, de lesz cosplayeres workshop és retro gaming meet up is; régi „kihalt” játékokból is szoktak versenyeket rendezni. A pult mellett egy jól felszerelt stúdiót találunk, ahol a kommentátoroknak és streamereknek adnak lehetőséget, hogy innen közvetítsenek, illetve youtubereknek, hogy játékokat mutathassanak be. Ami az étlapot és itallapot illeti, csapolt és üveges sörök, koktélok, röviditalok egyaránt megtalálhatóak; a whiskey-felhozatalt szeretnék 100-ra bővíteni, és meleg ételekkel is terveznek a jövőben.

Eddig kihagytuk a szakmázást, de a jöjjön a cikk végére pár konkrét gamer infó: március 5-én az ESL IEM Katowicze Counter-strike GO mérkőzéseit lehet nyomon követni, március 11-e pedig nem fog másról szólni, mint az Overwatchról: 3 fős csapatok mérkőznek meg egymással, és csak a legjobb viheti el a főnyereményt.