Éttermi körülmények között ma már Budapesten is egyszerű csúcstechnológiákkal előállított ételeket enni. Sok étteremben már alap a sous vide kád, sokak dolgoznak szmókerrel is például – egyszerűen rengeteg játék van a különböző hőkezeléseknél. Mindez persze otthoni körülmények között lehetetlen, DIY ötleteket valósítgatunk meg, aminek zömében az a vége, hogy bekormozódik a plafon, felgyullad a függöny vagy minimum lecsapjuk az áramot az utcánkban. A Húsműhely pont azokon segít, akik otthon kísérelnék meg a top éttermek minőségét. Sous vide húsokkal, vákuumcsomagolva.

Decemberben, még karácsony előtt nyitott meg a Pozsonyi úton az első Húsműhely. A koncepció szerint saját üzemükben sous vide technológiával előkészített remek húsaikat árulják külön csomagolva, hentespultból. Ehhez még társulnak a bolt húsokhoz köthető prémium élelmiszerei: szószok, lekvárok, fűszerek, sók, borok, pálinkák.

Az üzlet barátságos, fókuszban a pulttal, melyben felsorakozik az aktuális kínálat. De egy kicsit beszéljünk arról is, hogy alapvetően a sous vide mit is jelent és miért olyan jó: jelentése franciául: 'vákuum alatt'. Lényegében ez egy olyan hőkezelés, amitől nem kap sokkot a hús, hiszen légmentes, vákuumcsomagolásba kerülnek a húsok, melyek aztán egy úgynevezett kádba kerülnek, ahol hosszú időn keresztül bizonyos fix hőfokon kezelődnek, főnek. Ez a hőfok alacsonyabb, mint egy átlagos főzés során. Ha így kezelünk egy élelmiszert (nem csak húsokat lehet), akkor sokkal jobban megmarad a saját íz, zamatos marad minden alapanyag, remek állagot, textúrákat eredményez, sőt, a tápanyagokat is jobban megőrzik a zöldségek/húsok, hiszen nincsenek hirtelen hőkezelésnek kitéve és a tasakban saját szaftjukban készülnek.

Nem csoda, hogy ez az egyik legszuperebb eljárás a modern konyhatechnológiák közül. Otthoni körülmények között azonban kivitelezhetetlen (hacsak nincs a fritőz mellett egy sous vide kád...). Ezt felismervén kerülnek a vásárlók elé hűtve, a vákuumcsomagolásban a különböző nagyon jó minőségű húsok, szószok vagy köretek a Húsműhelyben.

Sokat kísérleteznek a fűszerezéssel, s ez folyamatos játékot jelent, a nyári grillszezont pedig már nagyon várják, hiszen az is egy újabb kihívás lesz számukra. A pultban találunk csirkecombtól kezdve a tarján át bélszínt, báránybordát, de akár csirkemellet is. E mellé társulnak az olyan köretek, mint például a csöves kukorica, a krumplipüré, a zöldborsópüré vagy az édesburgonya, esetleg grillzöldségek. Szószokat is sousvidálnak.

Árak szempontjából persze kalkulálnunk kell azzal, hogy ez egy komoly technológia, logisztikailag is meg kell oldani, így egy szelet tarja nem a hentesnél vásárolt tarja árában van. Súlyra áraznak, a hús típusa szerint, így értelemszerűen a bárány és a bélszín egy magasabb kategória például, alatta találjuk például a kacsát, a sort pedig a csirkehús zárja. Egy nagyobb, 20 dekás comb például 600 forint körül alakul, egy 20 dekás kacsamell  1400 forint, a 20 dekás tarja 800 forint és a 15 dekás bélszín 2000 forintba kerül.

Miután megvásároltuk, a dolgunk csak a regenerálás: nem szabad hidegen nekiállni, körülbelül 2 percig gyöngyöző vízbe kell dobni a vákuumcsomagolt húsokat. Utána célszerű serpenyőben, vagy sütőben elkészíteni őket, s ehhez a procedúrához egy leírást is kapunk az üzletben, valamint szívesen fogadják a felmerülő kérdéseket is. Nekünk pedig csak annyi majd a dolgunk, hogy győzzük magyarázni a vendégeknek, hogy miért olyan finom omlós a hús és hogy csináltuk.

Húsműhely (a hely azóta bezárt)
FacebookCím: 
1137 Budapest, Pozsonyi út 41.