We Love Budapest: Nem titok, hogy elsősorban külföldi piacra dolgoztok, Mennyire nehéz magyar márkaként betörni egy amúgy is telített piacra? Mi az a plusz, ami az ÁERON-t érdekessé izgalmassá teszi?

Lászlóffy Vivien: A távolság nyilván nem előny, hiszen egy New-York-i, londoni vagy párizsi márkának sokkal könnyebb napi kapcsolatot tartania a divatszerkesztőkkel, buyerekkel, elég meghívni őket a showroomba. Ugyanakkor önmagában az, hogy nem egy újabb nyugat-európai márkaként mutatkozunk be, hanem hangsúlyozzuk, hogy Budapestről érkezünk, izgalmas és különleges, amire sokan felkapják a fejüket.

WLB: Ezt a brand identitásában fontos szerepet játszik, és a kommunikációban is kihasználjátok.

Áron Eszter: Persze, hiszen itt élünk, ide kötnek a gyökerek, egyértelmű volt, hogy itt hozunk létre egy bázist. Itt vannak a kollégáink, akik egytől egyig szuper szakemberek, sőt itt zajlik a gyártás is, ami kizárólag Magyarországon történik. A sok utazás, az új impulzusok szükségszerűek, hiszen képben kell lennünk, de Budapestnek, bár egyre pörgősebb metropolisz, azért más a dinamikája. Itt fókuszáltan tudunk dolgozni, és a tervezéshez szükséges nyugalmat is itt találom meg. Budapest szépségeire még mi is rácsodálkozunk, nemhogy a partnereink. Az pedig tényleg különleges, hogy a márkán keresztül egy olyan személyes arcát mutathatjuk meg a városnak, amit mi a legjobban szeretünk.

WLB: Elképesztő iramban fejlődtök, s ennek az egyik legfrissebb eredménye, hogy az amerikai Forbes beválasztott a legfigyelemreméltóbb harminc alatti európai kiskereskedelmi céget vezetők körébe. Mit éreztetek, amikor megtudtátok?

Vivien: Természetesen hatalmas megtiszteltetés, öröm és persze motiváció is. Ugyanakkor egyfajta elvárást is jelent, aminek meg kell felelnünk. Tényleg komoly lökést adhat, hiszen a Forbes a világ egyik legelismertebb üzleti és gazdasági magazinja, s bár alig telt el pár hét a lista megjelenése óta, szinte folyamatosan kapunk újabb és újabb megkereséseket.

WLB: Ennyire fiatal vezetőként mi a legnagyobb kihívás?  

Vivien: Minden nap újabb kihívás! Ahogyan nő a cég, két-háromhavonta érezzük úgy, hogy néhány dolgot újra kell gondolnunk. Egyre több emberrel dolgozunk, egyre nagyobb piacon vagyunk jelen, egyre nagyobb a kollekció. Ami tegnap működött, az ma már lehet, hogy megérett az újratervezésre.  Amikor megoldunk egy helyzetet, problémát, máris ott a következő, de én ezt abszolút pozitívan élem meg, hozzátartozik fejlődéshez.

WLB: Ha már a fejlődésnél tartunk, immár tizenöt országban, majd száz terjesztési ponton kaphatók az ÁERON-ruhák, jellemzően az Egyesült Államokban és Ázsiában. Eszter, milyen különbségeket látsz az egyes országok öltözködési kultúrája, ízlése között?

Eszter: Külföldön az emberek nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a személyiségüket a ruháikon keresztül is megmutassák: szívesebben öltöznek az alkalomhoz, mernek egyediek lenni. A divatnak kicsit más a szerepe. Eltérőek a társadalmi elvárások, és mások a kulturális gyökerek is, és országonként eltérőek az igények is. Japánban például nagyon nyitottak. Ott jellemző egyfajta spontaneitás az öltözködésben. Népszerű az, amit mi képviselünk, hiszen nem egyetlen korosztályt szólítunk meg, sokkal inkább a stílus felől közelítünk: az ÁERON egyszerre klasszikus, mégis friss, könnyed és laza, ugyanakkor letisztult és kifinomult.

WLB: Mennyire illeszkedik bele ebbe a vonalba az új tavaszi-nyári kollekció?
Eszter: Minden szezonban új témákhoz, korszakokhoz nyúlok inspirációért. A mostani újdonságokat a Balaton-felvidék ihlette. Alapvetően a természet közelsége iránti vonzódást, a városból való elvágyódást szerettem volna megmutatni, ezért a városi öltözékekre jellemző letisztult sziluetteket picit romantikus, folkos elemekkel kevertem. Az egész sorozat üde és kedves: újragondolt hosszú szoknyák, bő nadrágok és parasztblúzok is kerültek bele, amelyek készítéséhez tradicionális technikákat – darázsolást, csomózást, elvarratlan végeket – társítottunk. Az Urban Folk széria minden modellje hordható a városban és nyaraláskor is, viselhető napközben, de akár egy fesztelenebb esti programon is megállja a helyét.

WLB: Mi a kedvenced ebből a kollekcióból? 

Eszter: Nagyon vonzódom a bőrdolgokhoz. A blézer és kabát kombinációjából született bőrzsakett például nagy kedvenc, de szeretem az egyvonalas grafikával készült kötött pulcsikat, és kiemelnék egy nagyon különleges kézi húzást, amely több helyütt is megjelenik.

WLB: Az ÁERON textilhangsúlyos brand, az anyagok közül mi a favorit? 

Eszter: Alapvetően természetes matériákat használunk. Bőrök közül egy kezeletlen, nem hagyományos, nagyon puha báránybőrrel dolgozunk, s  jó néhány éve szerepelnek innovatív japán anyagok is a palettán. Nyárra pedig szépséges viaszolt felületű lent és csodálatos esésű kuprót is választottunk.

WLB: Vivien, te évekig külföldön dolgoztál nagy nemzetközi márkáknak. Mit gondolsz, mennyire más a mentalitása a hazai divatmárkák képviselőinek? Mennyire figyeled más magyar tervezők munkáját?

Vivien: Nyilván vannak különbségek, de mivel én félig német, félig magyar vagyok, bennem is keveredik a kétféle felfogás. Szerintem az a legfontosabb, hogy egy márka eldöntse, hogy milyen szemlélet mentén halad, hogyan dolgozik. Ha pozitív, jövőbe tekintő, problémamegoldó attitűdöt követ és keményen dolgozik, akkor sikeres lesz függetlenül attól, hogy honnan jön. Követem a hazai márkákat, és szeretném, ha minél többen jelen lennének a nemzetközi színtéren, mert ez mindannyiunk pozícióját erősíti. Nagyon sok a tehetséges fiatal Magyarországon, és remélem, egyre többen lesznek.

Címkék