Szinte mindenki azt mondta, hogy szükség van rá, de évekig nem történt semmi. Az elmúlt egy-két évben azonban fölgyorsultak az események, Csepelen elkészültek az első zöld bringák és hamarosan minden dokkoló is a helyére kerül. Bemutatjuk, hogy mi újság a budapesti bérbringa háza táján.

Az elmúlt néhány hétben sorra tűntek föl Budapest - tágan értelmezett belvárosának - különböző pontjain a MOL Bubi dokkolóállomásai. Egy ilyen állomás szerelésének idejére a szerelő csapattal tartottunk és megnéztük, hogyan nő ki az új típusú közösségi közlekedés egy "végállomása" a semmiből. A Vigadóhoz például 22 dokkolót telepítenek, a munkálatok körülbelül 3 órát vesznek igénybe, mondják el a szerelésen dolgozók. Az informatikai rendszerhez szükséges elektromos energiát teljes egészében napelemekből nyerik. Szinte biztos, hogy sok változást hoz el a rendszer, de - az állomásokon és a bicikliken kívül - miben is rejlik a lényege?

A bicikliket egy rövid regisztrációt és az egyszeri díj befizetését követően, "időszaki" bérlet megvásárlásával lehet használni: az adott időintervallumon - legyen az egy nap vagy egy év - korlátlanul, az első félórában teljesen ingyenesen. A tervek szerint a használatok között nem lesz "mesterséges" várakozási idő beépítve, így akár egész nap teljesen ingyen kerekezhetünk, feltéve, hogy időről időre ellátogatunk egy állomásra. (Párizsban például ezt nem tehetjük meg, két használat között el kell telnie néhány percnek.)

Az a "veszély" persze nem fenyeget, hogy a futárok Bubira cserélik a bringáikat, mert az egyedileg tervezett bérbiciklik sokkal inkább praktikusak és strapabírók, mint gyorsak. A világon sehol sem az a cél, hogy a "legjobb" biciklit építsék, hanem mindenkinek testhezálló, vaskos és egyedi alkatrészekkel ellátott, így a tolvajok számára értéktelen közlekedési eszközöket.

Nemcsak a biciklik kialakítása, hanem a használat módja is teljesen más, mint a saját bicikli esetében. A lényeg az, hogy kombináljuk a közlekedési lehetőségeket. Például ha a hegyekből vagy valamelyik elővárosból jövünk, érdemes nap mint nap a közösségi közlekedést használni, valljuk be, Érdre azért melós hazatekerni. Napközben a belvárosban, az iskola vagy a munkahelyünk közelében a 75 állomás egyikén felkapunk egy Bubit, majd ismét vonattal vagy a HÉV segítségével térünk haza.

A másik módja az ésszerű használatnak, ha olyan helyek között használjuk, amelyek tömegközlekedéssel is könnyedén elérhetőek,de biciklivel mégis sokkal gyorsabban odaérünk. Például a Blaha Lujza tér és a Kálvin tér, vagy az Astoria és az Arany János utca között a metró túl körülményes, a séta lassú, a taxi drága: a bicikli sokkal gyorsabb és kényelmesebb. Szintén egy "okos" módja a közlekedésnek, ha például egy napos reggelen kétkerekűvel megyünk be a munkahelyre, de hanapközben elered az eső, nem kell azon törni a fejünket, hogy hogyan jussunk haza, egyszerűen csak BKV-ra váltunk és a biciklit a városban hagyhatjuk. (A Bubi oldalán egyébként még rengeteg tippet kaphatunk az új rendszer használatához.)

A BKK-nál is tudják, hogy a tarifarendszert okosan kell kialakítani. A legfontosabb prioritás nem az árbevétel, hanem hogy optimális mennyiségű felhasználó legyen - mondta el a We Love Budapest kérdésére Somodi László, a társaság vezérigazgató-helyettese. A kölcsönzőrendszer üzemeltetése óriási informatikai hátteret, szerelőcsapatot, komoly felszereltségű műhelyet, na meg sok alkatrészt igényel, ezért a díjat életszerűtlen összevetni egy saját bicikli árával. Ettől függetlenül a sajtóban megjelent díjak magasnak tűnhetnek, ezért számos kedvezményt fognak bevezetni, de többségüket csak az első tapasztalatok birtokában, ezért ezekről túl sok részletet nem tudtunk meg. A fent említett bevételeket egyébként a Bubi következő ütemének fejlesztéseire költik, így az 1100 bicikliből és 75 állomásból álló rendszer akár a jelenlegi háromszorosára is növekedhet. Somodi úr akkor lenne elégedett, ha ez két év múlva, esetleg már jövőre megvalósulhatna.

Mi biztosan használni fogjuk, mert még a legdrágább verzióval számolva is messze kedvezőbb, mint az autó, iszonyatosan fitten tart és millió szempont alapján rém praktikus. Persze várjuk a kedvezményeket vagy az újragondolt tarifarendszert, mert nem kell közgazdasági Nobel-díjasnak lenni annak belátásához, hogy ésszerű határig minél kedvezőbb egy bérlet ára, annál többen használják. Bubi bringások, szevasztok!