A Budapesti Városépítési Tervező Vállalat nagyrészt az '50-es és a '60-as években készült, ritkán látott városképeiből nyílik kiállítás.

A Budapesti Városépítési Tervező Iroda 1952-ben alakult, majd Budapesti Városépítési Tervező Vállalat (BVTV) néven működött. Főbb feladatai közé tartozott többek között Budapest városrendezési problémainak megoldása. Alkalmaztak fényképészeket is, akik dokumentarista jellegű utcaképeket, lényegében építészeti munkafotókat készítettek, melyekkel segítettek az építészeknek a tervezés szakaszában, illetve bemutatták az építkezések fázisait és az elkészült épületeket.

A fényképészek az 1950-es évek második felétől 1992-ig sok tízezer fényképet készítettek Budapest utcáiról, műemlékeiről, romos és épülő házairól, az új lakótelepekről. A több, mint negyvenezer, zömében 6x9-es méretű negatívot tartalmazó archívum 1996 januárjában került a BTM Kiscelli Múzeumának Fényképtárába, a gyűjtemény legjelentősebb gyarapodásaként – olvasható a fotomuveszet.net oldalon.

A Fényképtár a több éves feldolgozó munka befejeztével a „Változó Budapest” című kiállítással ad ízelítőt a gyűjteményből. A tárlaton bemutatott fényképek az 1950-es évek második és az 1960-as évek első felében készültek. A felvételek az 1956 utáni újjáépítést és a városrendezés előtti Budapest utcáit, tereit ábrázolják, melyek a mai néző számára egy másik Budapestet mutatnak – írja a fotomuveszet.hu.

További képekből ide kattintva lehet szemezgetni.