A nyomdászok és grafikusok örömére figyelemfelkeltő névvel és belvárosi körökben már-már klasszikusnak számító fekete-fehér alapon tervezett logóval nyílt meg a CMYK bár, a Gozsdu udvar környéke helyett ezúttal a Jókai utcában. Az Oktogon és a Nyugati tér között félúton elhelyezkedő, felső kategóriás közösségi kocsma érdekessége, hogy este tíztől zártkörűvé válik, és csak klubtagok léphetnek be. Beléptető kártyát lehet igényelni, a pincében pedig előbb-utóbb még dohányozni is lehet a megfelelő szellőztető technika mellett.

Bár elsőre úgy tűnik, a frissen nyílt, erős grafikai arculattal alátámasztott CMYK egy különleges klub, alakuló törzshely minden szakmabelinek, nyomdászoknak, grafikusoknak, színfetisisztáknak, az érdekes névvel ellátott hely tulajdonképpen egy abszolút nyitott közösségi klubot takar, amely mindenki számára elérhető a hét minden napján délelőtt tíztől hajnalig. Hogy egy kis truváj is legyen a dologban, a CMYK bár ismertetőjele, hogy nyitás óta zártkörű helyként üzemel este tíz órától. Ez a gyakorlatban annyit takar, hogy hivatalos oldalukon, azaz a facebook-on bárki igényelhet belépésre jogosító kártyát 2000 forintért, amely a későbbiek során italkedvezményre is jogosít. Ezt első körben száz ember részére állítják ki (még lehet kérni körülbelül negyven darabot), és az esték folyamán tíz százalék grátiszt adnak érte a nem akciós italok árából.

CMYK - avagy cián, magenta, sárga, fekete, ahogy a fenti helyszíni illusztráció mutatja is, a négy nyomdai alapszín angol rövidítése. A hatalmas fehér felületek mellett ez a négy vissza-visszaköszönő szín uralja a helyet. A toilet mindjárt adott is: fiúknak kék, lányoknak rózsaszín teljes egészében, míg az emeleten lévő falakat nagy, kör alakú, Kósa Tamás (névadó) grafikus által tervezett matricák díszítik. Később pedig az RGB színek is beköszönnek majd, ami a világítást illeti.

A CMYK összefoglalva nem más, mint egy helyes, trendi közösségi kocsma, kis báros hatással. Az áraik is ehhez mérten alakulnak, így köznyelven azt kell mondani, ügyesen lehet itt italozni, már aki ezt szeretné. CMYK néven signature shotot kínálnak, ami a gyakorlatban négy kis, a színeknek megfelelő alapra (például blue curacao) rátöltött long drinket takar. Ez egyébként 890 forint.


Játék felnőtteknek


A rekordtempóban összehozott CMYK - a bontástól a nyitásig bő két hét telt el - még folyamatosan alakul, a tervek szerint előreláthatólag november elejére fejeződnek be a munkálatok. Ha belép az ember, egy hatalmas, falra akasztott tévé fogad, ahol kedv szerint lehet jutyubdiszkózni. (A belépésünkkor egyébként épp egy teljes Black Eyed Peas album szólt, de ezt betudjuk finom humorérzéknek.) Projektorral és teljes körű Xbox rendszerrel várnak majd a pincében egy-két héten belül, ahol a közösségi játékok biztosítása (lesz társasjáték is az analóg megoldások kedvelőinek) mellett filmvetítésekre készülnek. Főként alig forgalmazott, ellenben igazán jó filmeket terveznek. Koncepcióját tekintve a frissen nyílt CMYK bárra lazán rá lehet aggatni a szeretetkocsmázás címkét, közel járunk ezzel az igazsághoz és a gyakorlatban megfogalmazott attitűdhöz. A CMYK nem egy felárazott trendi hely, sokkal inkább egy szép grafikákkal és jó névvel megtoldott kocsma+ a barátoknak. A közösségi érzést erősíti a zártkörűség, amely már él, ki lehet próbálni.

CMYK Bár (bezárt)

Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 7.