Úgy tűnik manapság az ázsiai konyháról már nem egy olajos zöldségfasirt vagy némi tojásos rizs jut eszünkbe, hanem olyan vietnámi különlegességek, mint a Pho, vagy esetleg egy garnélarákos Nem Cuon. A délkelet-ázsiai konyha legújabb budapesti képviselője a Csillagánizs, ahol a minőségi, autentikus ételek mellett csodálatos kiszolgálást és rengeteg pozitív energiát is kaptunk.

Az alig kéthónapos Csillagánizs jelenleg a Veres Pálné utca egyik legizgalmasabb pontja.

A régi Papírtigris helyén nyílt hely nem kifőzde, hanem egy igazi étterem, amely letisztult, sallangmentes környezetben kínálja a legjobb minőségű fogásokat, mégpedig annyira frissen, hogy a zöldségek egyenesen egy kertből kerülnek az az asztalunkra, alaposan kigondolt, tudatosan összeállított ételek formájában.

A névválasztás sem véletlen: a csillagánizs a népszerű Pho egyik fontos fűszere, amellett, hogy nagyon jellegzetes és izgalmas is.

Az étteremet két vietnami fiú csinálja, akiknek régi álmuk vált valóra azzal, hogy megnyithattak. A lelkesedés és a jókedv egyébként látszik is: az egyik tulajdonos nem csak a papírmunkát csinálja, hanem beáll a pult mögé, felszolgál, és a lenti 3 fős konyhában is dolgozik szakácsként. Emellett az ő feladata az is, hogy betanítsa a magyar séfeket az ételek elkészítésére. Az akció sikeres.

A Csillagánizs étlapján viszonylag kevés fogás van, de így is elég nehéz választani a már név alapján is kihagyhatatlannak tűnő fogások közül. A híres Pho csirkés és marhahúsos változata mellett, vannak tészták, wokban készült ételek, tekercsek, és egy igazán különleges desszert is. Egyébként a menü nem szentírás, ezen a helyen minden rugalmas, személyre szabható, és akár vegetáriánus vagy vegán specialitásokat is szívesen készítenek. Az ilyen lehetőségek között van például a nyáritekercs, a zöld curry-s vagy piros curry-s wok zöldségek jázminrizzsel. Kérni és kérdezni természetesen lehet - és kell is -, szerencsére minden itt dolgozó tökéletesen beszél magyarul.

Mi meg is kóstoltunk majdnem mindent, csalódnunk pedig sehol nem kellett: egyediek voltak az ízek, szó sem volt felesleges fűszerezésről, ízléses volt a tálalás, mindezek mellé pedig sok kedves szó és limonádé járt. Ekkor még nem tudtuk, hogy a java csak ezután jön, mégpedig kókusztejes banános édesség formájában, amit az étlap CheCuoi-nak nevez. Ez tulajdonképpen egy kókusztej alapú hűvös leves, benne grillezett banánkarikákkal és tápiókával, amelyek így együtt a tökéletes nyári desszertet alkotják, mindössze 350 Ft-ért.

Szerencsére a többi étel ára sem magas, legalábbis az étterem színvonalához képest semmiképp: két garnélarákos tekercs 650 Ft-ba, három darab tavaszi tekercs 450 Ft-ba, egy zöld curry-s vagy piros curry-s jázminrizs a rajta lévő hústól függően 1450, illetve 1750 Ft-ba, egy tészta pedig 1450 Ft-ba kerül. Ezek mindegyikével nagyon jól lehet lakni.

A kiadós ebéd után persze nem árt megkóstolni az itt kapható vietnamijegeskávét is, amelynek nem csak az alapanyaga különleges, de az elkészítési módja is! A furcsa kinézetű kotyogós kávéfőzőn lefőzött, jellegzetes

ízű, testes kávé sűrített tejre kerül, az egészbe pedig jeget tesznek. Az élmény mindenkinek kötelező.

Csillagánizs Vietnámi Bisztró (bezárt)
Cím: 1053 Budapest , Veres Pálné utca 22.