A vasárnapi kánikula szerencsére nem riasztotta el az ifjú és tettrekész édességmívesek legjobbjait a rendhagyó, nyilvános „állásinterjútól”, így kerülhetett sor Magyarország első cukrászcastingjára. Sallay Fanni, a szigetmonostori illetőségű Cake Shop vezetője a hamarosan Budapesten megnyíló designcukrászdája csapatába keresett új tagot a nyílt megmérettetésen a BBC GoodFood magazin, a Dining Guide és a WNDRLND szervezésében a Kőleves kertben, egy válogatott finomságokban úszó délutánon.

Bár a tűző napon akár negyven fokra is felkúszhatott a hőmérséklet, egyedül néhány csokoládétortának gyűlt meg a baja az időjárással, a résztvevők – szervezők, zsűritagok és versenyezők egyaránt – derekasan helytálltak a hőségben. A teljesen hétköznapi álláshirdetésnek induló, majd országos castinggá bontakozó megmérettetésen a tapasztalt profik mellett megjelentek a lelkes hobbicukrászok, sőt a vállaltan a maguk útját járók is, akik kitanulták ugyan a mesterséget, ám csalódtak abban, amit tapasztaltak, s most saját merész álmaikat és a nemzetközi szakma új csapásirányait kívánják követni.

A versenyzők többsége a fiatal korosztályból került ki, ennélfogva őszinte lelkesedésből és a mesterség iránti alázatból nem volt hiány, az elkészült „pályaművek” azonban mindezek mellett biztos kezekről, komoly sütési tapasztalatokról, no és nem kevés kreatív alkotóenergiáról árulkodtak.

A casting elején minden résztvevő sorszámot kapott, majd az így kialakult sorrendben egyesével járultak a versenyzők a soktagú zsűri asztalához, ahol bemutathatták saját magukat és a korábban meghatározott kategóriák (macaron, pite, cupcake, francia vagy amerikai stíl stb.) egyikében elkészült művüket. A délután legnagyobb sztárjai egyértelműen a látványosan díszített, falatnyi cupcake-ek voltak – a kis sütemények mellett szólt a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság, és persze a mutatós díszítési lehetőségek, melyeknek csak a fantázia szabhat határt.

Márpedig a fantáziára ezen a castingon nem lehetett panasz. A versenyzők bátran variálták a textúrákat, s kétségkívül vonzódtak a különleges ízkombinációkhoz. A repertoáron egyaránt szerepelt letisztult ízvilágú, frissítően gyümölcsös sütemény és pazar, hupikék színeket öltő, emeletes cupcake-páva is. Volt aspiráns, aki házias pitéjét rusztikus módon farönkön tálalta, de túlnyomó részt a két véglet, a kifinomult francia irányzat lágy textúrái és az amerikai ihletettségű, sűrű, anyagerős, nagyon édes vonal domináltak.

A zsűrinek nemcsak amiatt akadt nehéz dolga, amiért a folyamatos kóstolásban heveny édességmérgezéssel is meg kellett küzdeniük, hanem mert csaknem negyven különböző cukrászegyéniség vonult fel az asztaluk előtt, mindenki a saját ízlésével, stílusával és álmaival. A döntnökök több szempont szerint értékeltek, melyek közt az ízek mellett szerepelt a személyes, emberi faktor is, hiszen nem pusztán a versenyzők keze munkájára voltak kíváncsiak, hanem a Cake Shop reménybeli új munkatársát keresték. Éppen emiatt bemutatkozások után a casting más irányt vett és a hagyományos állásinterjúkra emlékeztető módon, a zsűri által a legjobbnak értékelt tíz versenyzővel Sallay Fanni és társai külön is elbeszélgettek.

A budapesti Cake Shop megnyitásáig most már igazán nem kell sokat várnunk, akkor pedig kiderül, hogyan szuperál a casting által kibővült és megújult csapat.

A casting után gyorsan el is látogattunk a most nylít Cake Shopba, finomabbnál finomabb sütik köszöntek vissza ránk a pult mögül.