A magyaros bisztró jó dolog. Mindemellett érdekes és szükségszerű műfaj is a hazai piacon. Egy hely, ahova betérhetünk a bisztróhangulat kötetlen kedélyében, miközben műértéssel összeállított étlapról választunk - jó hír a fesztelen minőségire szavazóknak: a Parlament közelében, a Vécsey utcában megnyílt Budapest új magyaros bisztrója, a Budapest Bisztró. Az étterem vezetőjével, Villányi Csabával beszélgettünk.

A Budapest Bisztró az a hely, ahova jó beülni. Alapvetően nincs dress code, és ennek atekintetben örülünk, hogy ha épp kedvünk szottyanna a hiperelegáns környezetben tálalt három fogásos ebédmenühöz (1500 forint), élő zongoraszóval kísérve, két percnél többet nem gondolkodnánk a dolgon. Ide persze valahol mindenki elegánsan érkezik. Csak lazán. Egy látványkonyhával tarkított igényes magyaros bisztró, ahol Papp János, az XO bistro egykori kreatív chefjének vezényletével valóban érdekes fogásokat kóstolhatunk meg. A klasszikustól a molekulárisig a Budapest témájú falgravírozásokon át, a Budapest Bisztró izgalmas hely. Nem mindennapra, alkalmakra, de akkor mindenképpen.
Mióta dolgoztok a Budapest Bisztrón?

Két éve kezdtük el, januárban megcsináltuk, ledesignoltuk, az építkezés pedig alapvetően március elején indult, így haladtunk napról napra. Olaszországban jártunk gyárban, Új-Zélandról hoztuk be a bőröket, folyamatosan keresgéltünk, és kutattunk, és persze még nem vagyunk teljesen készen.Kiknek szól alapvetően a bisztró?

Budapesten hiányzik egy mai kornak megfelelő, kozmopolita, magyaros hely például épp a huszas éveikben járóknak. Egy olyan bisztrót szeretnénk, ahol reggel fél nyolctól zárásig megtelnek a terek élettel és keverednek fesztelenül az életkorok. Ide szerintem csak úgy bejössz, mindegy, hogy egy jó kávéra, vagy egy pezsgős reggelire. Az volt a célunk, hogy egyszerre jöjjenek el hozzánk a gasztronómia iránt fogékony huszonévesek, középosztálybeli párok vagy épp az osztrigára esküsző olasz milliárdosok, és a hely sose legyen feszengős. Olyan a tér kialakítása, hogy ezek a különbözőségek egyáltalán ne zavarják egymást. Én azt szoktam mondani, hogy a Budapest Bisztró egy casual fine dining bistro. Az alapanyagok minősége, a hely jellege, az anyagok, amiket használunk, a technikák, illetve technikai eszközök mind a fine dining vonalat erősítik. Prémium italsorunk van, a falainkat a világ legdrágább LED tévéivel színesítjük, van saját cukrászatunk, és válogatott alapanyagokkal dolgozunk. Casual viszont, mert nincs az asztalon hat szettváltás, van abrosz, de mégsincs mindenhol. Azt gondolom, hiánycikk egy ilyen hely most Magyarországon.Franciásan magyaros?

Nálunk is van croissant, mert egy bisztróban kell, hogy legyen, nálunk is ki lehet ülni az ablakba, bisztrósan szolgáljuk fel a kávét, de nem francia halleves van, hanem a magyar bisztró fogásai, például libatepertő tál vagy gazda tál, magyar sajtokkal a francia helyett. A pármai sonkát pedig lecseréltük mangalicára.És mi a legnépszerűbb fogás?

A gulyásleves, amiből szlogent csináltunk, nagyon megy, a halászlé kapcsán negyven kiló halat rendelünk hetente, a klasszikus Jókai bablevest pedig heti ajánlatban kínáljuk. Hihetetlen, de a magyar halakat nehezebb beszerezni mint a külföldieket, azaz hamarabb veszek ördöghalat mint harcsát.

Személyes kedvencem a székelykáposzta autentikus (édesapám székely) recept alapján egy kis tejszínnel. De a Budapest bélszín is egy jól sikerült étel szerintem. A steak nem egy tradícionális magyar fogás, a nyolcvanas évekből jön ez a recept. Az eredeti változat (marhahús lecsós raguval, nyakon öntve zöldborsós raguval, csirkemájjal kísérve), a mai trendbe már nem fér bele, így továbbgondoltuk kicsit. Friss lecsóval, zöldborsópürével és a steakre helyezett roston sült libamájszelettel Budapest bisztrós, amihez chipset tálalunk. Népszerű? A csirkepaprikás, borjúpörkölt és a Hortobágyi derelye még mindenképpen.Jelen pillanatban mennyire bevett bárként a hely?Így még nem ismernek minket, de szeretnénk ezt erősíteni. Prémium italsort raktunk össze, a borokat pedig sommelier által válogattuk. Minden bort vákuumozunk. A pálinkaszortimentet is szerettük volna kicsit izgalmasítani, így házi sárgarépapálinkát és paradicsompálinkát is lehet találni az itallapon.

Közeljövő?Nyáron nagy terasz lesz, hamarosan pedig kenyeres bódé friss kenyérillattal, ahogy kell.Ha belépsz egy Budapest térkép köszönt a fejed felett...Szerettünk volna valamit felrakni a mennyezetre, valamit, ami Budapestes. A Hősök tere mellett belegravíroztuk a négyes metró vonalát is szagatottan. Az emeleten található fal kövébe a Lánchídat látni gravírozottan, 8 m hosszan, a lépcső mellett az üvegen a Bazilika van, emellett pedig Budapest témájú könyveink vannak mindenhol. Budapest és magyar, e kettőt kiemelten fontosnak tartjuk a bisztróban.

Cím:

1054 Budapest, Vécsey utca 3.
Elérhetőség:
+36 1 783 0788
Facebook