Bár tudjuk, hogy a legszebb ékszer egy mosoly, mi nem vetjük meg a kézzelfogható, nyakba-fülbe akasztható smukkokat sem. Sőt, előszeretettel gyűjtjük őket, legyen szó visszafogott, alkalmi vagy hivalkodó, minden szemet odavonzó darabokról. Most 10 olyan ékszerészt ajánlunk nektek, akiknek mi is nagyon szeretjük és követjük a munkáit. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek dizájner- és művészékszerek, elegáns példányok és olyanok is, amelyek egy egyszerű farmer-ing kombót is feldobnak.

1/10

SAPI Jewelry

Amióta megnyitotta önálló stúdióját a SAPI ékszermárka, lépten-nyomon belebotlunk az ékszereikbe. Persze ezt cseppet sem bánjuk, mert Szilágyi Sarolt nemesfém ékszerei belopták magukat a szívünkbe, amit a Duna és Balaton ihlette kollekciók csak fokoztak. Náluk a „természet ihlette” jelző nem csak jó szlogen, hiszen jellemzően direktöntéssel dolgoznak, így különböző természeti formák lenyomatait készítik el.

  • Sapi Studio, 1123 Budapest, Csörsz utca 9.
  • Weboldal

2/10

Dorivisy

A természet inspirálta Visy Dóri ékszereit is, amelyeket olyan nőknek ajánl a tervező, akik nem félnek feltűnő és nem hétköznapi darabokat viselni. A nemesfémből készült kiegészítőkre gyakran kerülnek gyémántok, drágakövek, természetes gyöngy, mégsem kizárólag alkalmi ékszerekről van itt szó: az apró, letisztult Dorivisy fülcsik állandó kellékei lehetnek azoknak, akik nem cserélik mindennap az ékszereiket, és valami különlegesre vágynak. Kedvencünk tőle a Mercury kollekció simulékony gyűrűi és a legújabb kollekció mélytengeri növényeket idéző extra fülbevalói.

  • MARGOT Budapest, 1056 Budapest, Irányi utca 10.
  • Weboldal

3/10

Héria Enamel

A Héria Enamel ékszereit már az út másik feléről is felismerhetjük! A nagy méretű, feltűnő darabok azért is jellegzetesek, mert a hagyományos tűzzománctechnikát gondolják újra: nem egy előre meghatározott rekesz alakítja a mintát, hanem az anyag érvényesül – így jönnek létre a színes, elfolyó, repedezett felületek. A soha nem ismétlődő ékszereket hordva joggal lehet olyan érzésünk, hogy művészi alkotás csüng a nyakunkban, pláne, ha a legújabb, Monet festménye ihlette Waterliles kollekcióra gondolunk. A szeptemberben várható kollekció darabjai pedig egy új, Herdon Erika által kikísérletezett festési és égetési technikával fognak készülni. 
 
Tipp: Érdemes vetni egy pillantást a Héria Enamel márka ruháira és egyéb kiegészítőire is!


  • 1061 Budapest, Paulay Ede utca 15.
  • Weboldal

4/10

Fekete Fruzsi

Fekete Fruzsinál nem csak bevált szófordulat, hogy rajta hagyja a keze nyomát az ékszerein, hiszen a viaszveszejtéses technikának, amelyet alkalmaz, pont ez a lényege: a kiindulásképp használt méhviasz őrzi a tervező ujjlenyomatát, így lesz rusztikus karaktere a kész ezüst ékszereknek. Az, hogy Fruzsi együtt gondolkodik az anyaggal, szereti megmutatni a kész alkotásban a munkafolyamatot, és az intuícióira hagyatkozik, minden ékszerén meglátszik – erről a vele készített interjúban is részletesen mesél. A májusban debütált gemmO DELUXE kollekció is őrzi ezeket a sajátosságokat, de ezeknek a daraboknak a többsége sárga- vagy rozéarannyal futtatott, és egy-egy pici drágakő is megjelenik rajtuk.

Tipp: Fruzsinál különleges, személyre szabott karikagyűrűket is rendelhetünk!

  • Atelier Fruzsi Fekete, 1084 Budapest, Tavaszmező utca 1.
  • Weboldal

5/10

IKIIKI

Az első, ami eszünkbe jut az IKIIKI ékszereiről, az a gyerekkor játékossága. Ezüsthabból készült fülbevalói, gyűrűi és medáljai taktilisan is izgalmas felületűek, itt-ott kitüremkednek, bemélyednek, mintha apró kavicsok és zsírkrétaforgácsok állnának össze különleges ékszerekké. Hordhatunk IKIIKI-t a hétköznapokon, hiszen nem hivalkodó, kényelmes, és egy egyszerű póló-rövidnadrág kombót is fantáziadússá tud tenni, de a drágakővel díszített monokróm ékszerek különleges alkalomhoz is passzolnak.
 
Tipp: Nézzetek be a nemrég nyílt Hullám Stúdióba, ahol az IKIIKI ékszerei mellett a Pleasure is pretty ruhái, kiegészítői közül válogathattok!

  • Hullám Stúdió, 1084 Budapest, Vásár utca 4.
  • Weboldal

6/10

Vadjutka

Egér a Marson, Sárkánytojás, Feketebárány – igen, még mindig ékszerekről beszélünk... A Vadjutka tervezője újságíróból lett ékszerész, és ez a munkáin is visszaköszön: különböző technikával készült ékszerei történeteket mesélnek, és alaposan felépített tervezés-elgondolás áll mögöttük. Az ezüst és színes, nyomtatott plexivel kombinált kiegészítők egy korábbi, bohém alkotói koncepciót visznek tovább, az ezüst párosítása a gyönggyel, drágakövekkel pedig már egy klasszikusabb, letisztultabb irányt képvisel. Mi szeretjük azt, hogy ezek békésen megférnek egymás mellett Vadjutka készletében, hiszen legyünk így vagy úgy, de aktuális hangulatunkhoz passzoló ékszert találunk nála.

  • Part Stúdió, 1053 Budapets, Kossuth Lajos utca 14–16.
  • Weboldal

7/10

LUIZA

A LUIZA ékszerek története 5 évvel ezelőtt egy füstkvarckollekcióval indult, és a márka azóta is hű maradt a természetes, nyers ásványokhoz fűződő kötődéséhez. Dolgoznak többek között hegyikristállyal, rózsakvarccal, borostyánnal, és ezt egészítik ki az ásványok nélkül készült, akár önmagukban is hordható darabok, mint a basic vagy a karma kollekció. Nekünk személyes kedvencünk tőle a legújabb, Fluid Tourmaline ékszerek, amelyeket szabálytalan felületkezelés, természet ihlette vonalvezetés jellemez, sőt uniszex darabokat is találunk köztük!

Tipp: Nemrég debütált az ásványbokalánc-kollekció, őszre pedig budapesti bár- és koktélkultúrához kapcsolódó együttműködést várhatunk.

  • ZANI store, 1056 Budapest, Szerb utca 17.
  • Weboldal 

8/10

Gaál Gyöngyvér

Gaál Gyöngyvér ékszerekben fogalmazza meg azt a kontrasztot, amit valószínűleg mind ismerünk: a városi hétköznapokból a természet felé fordulást, amit nála az organikus alapanyagok és motívumok geometrikus formába illesztése szimbolizál. Kétféle területen alkot: kis szériás dizájnékszerei és művészékszerei vidámak, megmosolyogtatják a környezetet, és nagy a gyanúnk, hogy beszélgetések elindítói lehetnek. Hiszen mit üzen az, aki fészekbrosst tűz magára, vagy aki egy akváriumot idéző gyöngysort hord a nyakában?

9/10

Zámori Eszter

Sokféle anyagmegmunkálási tapasztalat ötvöződik Zámori Eszter ékszereiben: a nemesfémből és különleges fákból készült darabok közt gyakran szerepelnek alternatív vagy kísérleti anyagok is, mint a porcelán, a textil, a plexi vagy a tengeri szivacs. Az egyedi, kiállításra és gyűjtésre szánt kortárs ékszerek mellett rendelhető ékszercsaládokat találhatunk nála. Azt már mondanunk sem kell, hogy ezek elkészülését hosszas műtermi kísérletezés, tanulmányok előzik meg, de azt nem árt tudni, hogy az Alfonsina kollekciót például Alfonsina Storni argentín feminista költő versei ihlették. Hasonlóan letisztult és karakteres gyűrűket találunk a Cseppek kollekcióban is, a tavasszal készült On the Move sorozat pedig 15-féle egzotikus fából épített brossokból áll.

Tipp: Eszter szereti az átjárást a művészeti ágak között, így az utóbbi időben egyes ékszereihez mozgókép és valamilyen, nézőt bevonó mozgás, performatív elem is tartozik. 

  • Patina műterem, 8272 Balatoncsicsó, Fő utca 31.
  • Weboldal

Címkék