Úgy tűnik, hogy folytatódik a rakpartok élhetőbbé tételét célzó beruházás előkészítése, miután a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén nagy többséggel megszavazta az erről szóló javaslatot. A régóta halogatott fejlesztés eredményeképp – három ütemben – eltűnhetnek, pontosabban a föld alá süllyednek a folyót és a várost elválasztó autós sávok. Elsőként a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Fővám tér közötti szakasza újulhat meg.

Ami egy greenpeacesnek a „mentsük meg a fókákat”, nagyjából ugyanaz a „tegyük élhetőbbé a Duna-partot” egy várospolitikusnak. Ettől függetlenül – ha más dimenziókban is – mindkét cél nagyon fontos.

Nehéz szavakkal leírni, hogy Budapest lakóinak életminőségét mennyivel dobja meg, ha zöld parkok mellett a Duna partjain sétálhatnak és napozhatnak. Jó levegő, gyönyörű kilátás,

inspiráló gondolatok – nagyjából ez vár arra, aki ma egy többsávos „autópálya” sávjain átkel. A probléma csak az, hogy ez az átkelés néha komoly bátorságot és ügyességet igényel.

A városképi szempontból is kiemelt jelentőségű fejlesztés első szakaszában az alsó rakpart Kossuth tér és a Fővám tér közötti része újulhat meg. Ez mintegy 75 000 m² megújított közterületet takar 2,4 km-es szakaszon, valamint rendeződhet a panorámát rontó állóhajók elhelyezése és a folyami hajók kikötése is öt „közlekedésszervezési és szolgáltatási célú" kikötőhely megvalósításával. A rendkívül komplex fejlesztés előkészítésére még nagyjából egy év áll rendelkezésre, majd ezután kezdődhet a kivitelezés, ami egyben kapcsolódik a 2-es villamosvonal megújításához, a Lánchíd rekonstrukciójához, az Euro Velo 6 európai kerékpárút kialakításához, valamint a Széchenyi István tér és Arany János utca - Budapest Szíve Program keretében tervezett - megújításához.

A fejlesztéssel új zöldterületeket nyerhet a város és közelebb kerülünk az autós és a gyalogos forgalom régóta vágyott harmonikus egyensúlyának megteremtéséhez. Az autós forgalmat az érintett szakaszokon föld alá terelik. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy számolni lehet azzal is, hogy a 4-es metró uniós támogatásának feltételéül szabott dugódíj megold pár olyan kérdést, ami ma megoldhatatlannak tűnik: a belváros autóforgalmának már 10-20 %-os csökkenése is nagyon komoly előrelépést jelentene.

A fentiek fényében érthető, hogy miért stratégiai cél, hogy végre ismét élettel teljen meg a rakpart. Mindez nem máról holnapra valósul meg és még mindig csak egy lépéssel kerültünk közelebb. De mégis, úgy tűnik, hogy végre elindult valami: néhány éven belül a rakpart talán nem egy kvázi autópályát jelent majd Budapesten.

A félreértések elkerülése végett: az archív fotók és a látványtervek pusztán illusztrációul szolgálnak.