A budapesti vegánok “hol együnk” kérdése már nem arra vonatkozik, hogy vajon hol adnak állati eredetű összetevőktől mentes ételt, hanem arra, hogy a bőség zavarában melyik helyre is essen a választás. Az erőszakmentes, peace-love-unity szellemeben működő étkeztetők egy újabb képviselője nyílt meg a Blaha Lujza tértől néhány percnyire, ami azért is jó, mert errefelé a Mekin kívül a húsevők sem bővelkedtek a lehetőségekben. Megnéztük a Peas & Love-ot.

Egyre többen döntenek úgy, hogy vegán éttermet nyitnak Budapesten, így már szinte minden sarkon ehetünk állati eredetű összetevőktől mentes dolgokat. Egészen idáig kivételt képezett a Blaha Lujza tér és környéke, viszont a Peas & Love megnyitásával már ez a fehér folt is ki lett töltve. Örülünk, és köszönjük Rebecának, a romániai születésű, de a világot már többször körbejárt tulajdonosnak, hogy nyitott egy kedves, jó hangulatú kifőzdét a város eme forgalmas pontján.

Az Uránia mozi melletti étterem a névén a borsón kívül nem hivalkodóan vegán. Tulajdonképpen sehová nincs is ez kiírva, az állatbarátságot csak egy bejárat elé kitelepített kutyatál jelzi. Ez pont egy olyan hely lett, ahová a húsevők is szívesen bejönnek egy ebédre, és talán ráébrednek arra, hogy növényialapon is lehet jót enni. Ottlétünkkor több meglepődött tekintetet is láttunk, ami nem meglepő: nehéz feldolgozni, hogy amivel épp jól laktunk és imádtuk nem tartalmazott húst és mégis csodálatos volt.

A folyamatosan változó étlapon (ami egy tábla a pultban) nemzetközi ízekkel találkozhatunk levesek, tészták, saláták rizses ételek, édességek és szendvicsek formájában, és nyilvánvalóan minden természetes, adalékanyag mentes, szezonális összetevőkből készült. Mondjuk, ez nem meglepő, igazából ez már alap, az amerikai gyorséttermeken kívül szinte minden frissen nyíló hely erre törekszik.

Ami furcsa volt, hogy a pult mögötti táblán kolbászkrémes, illetve sajtos-párizsis opcióra is bukkantunk, amikről aztán kiderült, hogy teljesen vegán opciók gabonából és egyéb növényiösszetevőkből.

Mi pont egy spanyol témájú "all you can eat" estbe kóstoltunk bele. Ilyen rendezvények egyébként rendszeresen vannak, volt már görög buli is. Ez azért érdekes, mert a különböző nemzetek hagyományos ételeinek a vegán újragondolásaival találkozhatunk, ami nagyon inspiráló lehet azoknak, akik rendszeresen főznek otthon. Az ételek egyébként abszolút házi jellegűek, mindent előre (de frissen) készítenek el viszonylag kis adagokban, így téve a helyet teljese mértékben ebéd kompatibilissé is. Erre az érzésre még rásegít az 1600 Ft-os 3 fogásos ebédmenü, ami lehet, mondjuk, gombakrém leves-rizses csilis bab-muffin, vagy zöldségleves-lila káposztás rakott puliszka-smoothie, vagy sushi-zöldséges rizstészta-smoothie. A kombinációk folyamatosan változnak.

Peas & Love (bezárt)
Cím: 1088 Budapest, Vas utca 3.Kapcsolódó cikkek: Makrobiotikus-vegán étteremkülönlegesség a Rádayban - Rizsa 17Vegán sajtburger és vegán lasagne a Hunyadi téren - Kozmosz étterem Nyers vegán étterem nyílt Budán - Az Élet Étterme 2.0