Bár az építészet, az emlékezés és a gasztronómia három elsőre egymástól távol álló fogalom, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ különleges vacsorái mégis kapcsolatot teremtenek köztük. Első alkalommal Virág Csaba, a hazai építészet egyik legkarakteresebb alkotója és az általa tervezett épületek jelentették az inspirációt a különleges fogások mögött, amely témáról Góg Angéla food designer mesélt nekünk. Hogy kapcsolódik egymáshoz a panelprogram, a krumpli és a hús? Kiderítettük.

Virág Csaba kétszeres Ybl-díjas építész, a közelmúlt magyar építészetének egyik emblematikus alkotója. Az ő nevéhez fűződik többek közt az MTI székháza, az ALAG Center, az MVM OVIT székház, illetve az Országos Villamos Teherelosztó épülete is – utóbbi adta a program aktualitását is. Az épületet ugyanis – a tervek szerint – hamarosan le fogják bontani, ami ellen a szakma nagy része tiltakozik, hiszen így egy egészen egyedülálló, a maga korában kiváló minőségben megépített épület pusztulna el. Az épületbejárás mellett pedig egy tematikus vacsorán is részt vehetünk, ahol minden fogást valamelyik épület, az ott használt nyersanyagok, a mögöttük húzódó ars poetica ihletett. A cél egy olyan vacsora, amely során az ételek mellett az épületeket is bemutatják és Virág Csaba munkásságát is.

Az elsőre maholnap kerül sor, de ha arra nem jutnánk el, akkor sem kell aggódni: még legalább három-négy hasonlót terveznek az idei évre.

„Minden étel más anyagon lesz majd tálalva, másképp kell majd megenni” – meséli Angéla, majd hozzáteszi: „Egy komplett menüsor lesz, levessel, főétellel, desszerttel és egy koktéllal. Idézőjelesen könnyű dolgom volt a fogások összerakásával, mert akárcsak én, Csaba is mindent valamihez kapcsolt, mindent a végletekig megtervezett, azt akarta, hogy indokolt legyen, hogy a fal miért két méteres, hogy a szoba miért négyzetes alaprajzú, miért beton, miért fehér színű és így tovább – és én is így tervezek. Ráadásul nagyon jó benne, hogy nyíltan kimondta, hogy ő szerinte mindent jól csinált, semmit sem bánt meg, maximum azt sajnálja, hogy egyes épületeit a körülmények hatására átépítették. Szerintem ez vagány.

A főétel például a panelprogramhoz kapcsolódik: többek közt a Havanna-lakótelep is Virág Csaba nevéhez kapcsolódik, amit ő csak „n plusz h” (azaz nappali plusz hálószoba) néven említett. „Ez a nagyon alap hálószoba plusz nappali felosztás számomra a hús-krumpli párost szimbolizálja. Ízekben is olyanokat kerestem, amik mind a panelhangulathoz, mind az ottani egyszerű ebédekhez kapcsolható. Nem egy fine dining vacsorát akartunk szervírozni, hanem egy olyat, aminél mindennek oka van.” – meséli róla Angéla. Az előétel a Várban lévő egykori Fehér Galamb étteremhez kapcsolódik; a porcelántányéros tálalás oka például az, hogy a történetek szerint egy főhercegnő mindig egy porcelán ételhordóban rendelt tőlük resztelt májat. A levesről pedig azt érdemes tudni, hogy a balatonföldvári vitorlásklub épülete szolgáltatta hozzá az ihletet, melyről a híres építész mindig azt nyilatkozta, hogy úgy nézett ki a parton a tornyaival, mint két gomba. A desszert pedig az Országos Villamos Teherelosztóhoz kapcsolódik, de hogy milyen módon, az legyen inkább meglepetés.A bejárás, illetve a vacsora is regisztrációköteles. Utóbbi ára 4000 forint, és csupán tizenöten vehetnek részt rajta, így érdemes sietni a helyfoglalással. A vacsorára regisztráltak ingyenesen vehetnek részt a két épületbejáráson (szerda – 18.00; csütörtök – 16.00), aminek az ára egyébként 3000 forint per fő (diákoknak egy ezressel kevesebb).