A Mercer idei felmérése szerint Budapest a 77. legélhetőbb város a világon, Kelet-Közép Európában pedig a 3. helyen van, Prága és Ljubljana után. A felmérés szerint Bécs lett a legmagasabb életminőséggel rendelkező város, a lista 230 helyet tartalmaz, és összesen 39 tényezőt vizsgáltak meg.

A második, harmadik és negyedik helyezett Zürich, Auckland és München lett, az ötödik pedig Vancouver. Budapest a 230 városból a 77 helyen végzett.
A 2016-os listát tehát főleg nyugat-európai városok vezetik az életminőség tekintetében, a szempontok pedig többek között a város közlekedése, az oktatási, kulturális színvonala és egészségügyi ellátása, mindennapi megélhetése, közbiztonsága és környezetvédelmi helyzete voltak.

A kelet-közép-európai régióban Prága lett a legélhetőbb, összesítve a 69. helyen áll, ezt követi Ljubljana, majd Budapest. A felmérés főként a multinacionális vállalkozások számára készült, akik dolgozóikat külföldre küldik. A világ legélhetetlenebb városa Bagdad lett, a mi régiónkban pedig Minszk.