Egyre több a „közösségi” innovációs kísérlet és szolgáltatás Budapesten, legyen az művészeti, gasztronómiai vagy általános, a mindennapokat megkönnyítő, offline és online eszközöket is használó dolog. A legtöbben talán az autómegosztást ismerik és veszik igénybe, ám ez most veszélybe került. Az UBER kíváncsi rá, hogy hány olyan felhasználója/leendő felhasználója van, akik szerint nem kéne véget vetni a haladó fővárosi közösségi közlekedésnek. Te UBER vagy?

Egy online, az internet és okostelefonok segítségével működő szolgáltatás hogyan máshogy ösztönözné felhasználóit vagy szimpatizánsait, mint egy internetes petíció aláírásával. Aligha van mostanában olyan budapesti, aki ne hallotta volna már az UBER vagy „über” szavakat, amit nyilván csak erősít a körülöttük kialakult helyzet, a média mindennapos tájékoztatása.

Már a 2014 novemberi budapesti debütáláskor tudvalevő volt, hogy nem mindenki fogadja majd kitörő örömmel az UBER megjelenését. A globálisan alulról jövő kezdeményezés sok kritikát, ellenérzést szított a klasszikus személyszállítással foglalkozó szervezetek, dolgozók és kormányok körében. Gazdasági, munkaerőpiaci, politikai megfontolások miatt próbálták elnyomni az innovatív közösségi közlekedést több országban, s ez most elérte a magyarországi UBER-t is.

A felhasználók nézőpontja szerint azonban hamar népszerű lett, meghívásos alapon terjedt a hír, hogy van egy kedvezőbb árú, kölcsönös bizalmon és stabil operációs rendszeren alapuló szolgáltatás. 2016 januári telefonos IPSOS felmérés alapján - mely egy 505 fős mintavételt jelent – 28% ellenzi, 72% támogatja a közösségi autómegosztást. Leggyakrabban a 18-39-es korosztály használja, és az is igazán érdekes adat, hogy mivel a szolgáltatás nemzetközi, így az utasok 45%-a Budapestre érkező turista.

A legfrissebb adatok szerint 110 000 felhasználó és több mint 1200 autós regisztrált az UBER rendszerébe. Egy majdnem 2 millió főt számláló fővárosban ezek a számok egyértelműen azt mutatják, hogy felhasználói szinten szívesen használják az UBER-t, s egyre többen csatlakoznak a sofőrök közé is.

Ha úgy gondolod, hogy innovatív, szerethető, egyszerű és megbízható szolgáltatás az UBER, csatlakozz a petíció aláírásához!