A retró dolgok manapság reneszánszukat élik, a visszatérő trendek pedig természetesen Budapesten is hódítanak. Találtunk egy olyan céget, akik a régi dolgok lehipszterebbikét szeretnék visszacsempészni a mindennapokba: a diavetítőt. A Diafilmgyártó Kft. a  Magyar Diafilmgyártó Vállalat jogutóda, melyet 1954-ben alapítottak.

Az otthoni diavetítés a 60-as években volt hatalmas divat: több milliós példányszámban kerültek diafilmek a boltok polcaira, illetve a lakásokba. Egykor a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot elsősorban ismeretterjesztő és iskolai, oktató jellegű sorozatok nagy tömegű gyártására alapították, de hamarosan elindult a mesefilmek kiadása is. Kezdetben a választék 31 meséből állt, de hamarosan több százat dolgoztak fel. Az illusztrátorok, akik mindezt csinálták, a legjobb képzőművészek közül kerültek ki.

Mint minden retró dolog, a diafilmek is reneszánszukat élik ma Budapesten az okostelefonok és az Imax mozik ellenére is. A hungarikumnak számító filmek a magyar és a világirodalom legszebb meséi és történetei alapján készültek, neves grafikusok illusztrációival.

A diázás tényleg remek móka, és pozitív hatással van a gyerekek képzelőerejére is. Míg a tévézés magányos és alapvetően passzív tevékenység, addig falra vetíteni, a meséket felolvasni több embert közös tevékenységét igényli.

A diák gyártása egyébként az elmúlt években nem sokat változott: régen a művészek kézzel megrajzolták a képeket, amiket kemény kartonokra kasíroztak fel, és lelakkozták, ma ez annyiban más, hogy minden kocka digitális úton készül. Ma már idegen nyelvű diafilmeket is készítenek, ami nyelvtanulásra tökéletes.

Akinek megjött a kedve, az beszerezhet egy gépet a cég telephelyén a Nyugati téren, vagy a mintaboltban a 1119 Budapest, Tétényi út 72/b alatt. A diafilmek ára 1190 Ft. További részleteket a Diafilm Facebook oldalán lehet találni.