Alig két éve indult útjára dizájnra, divatra, urbanizmusra, egyszóval a kreatív iparágakra fókuszáló online magazin és projekt, a Hype and Hyper, június vége óta pedig már működik a meglehetősen egyedi koncepciójú webshopjuk béta verziója is. A virtuális bolt megnyitásának apropóján az egyik alapítóval, Fáy Gergővel találkoztunk.

We Love Budapest: Bár egyre többen ismernek, és valóban egyre nagyobb a felhajtás körülöttetek, mutasd be kérlek röviden az oldalt.

Fáy Gergő: A projekt 2012-ben indult azzal a céllal, hogy megosszuk azokat a dizájnnal kapcsolatos újdonságokat, amelyeket izgalmasnak, fontosnak és trendteremtőnek tartunk, illetve strukturált formában tegyük közzé gondolatainkat a kreatív iparágakról. Kifejezetten kelet-európai, főként persze magyartervezők és tárgyaik bemutatására koncentrálunk, de nemzetközi márkák munkáját is figyelemmel kísérjük, s tőlük is válogatunk.

A rendezőelv tulajdonképpen nagyon egyszerű. Csak jó dizájntárgyak kerüljenek az oldalra: olyan kis szériás termékek, amelyek minőségiek, szépek, funkcionálisak, nagy odafigyeléssel készülnek, s számunkra értéket képviselnek. Nyilván nagyon szubjektív ez a válogatás, de szeretnénk egyfajta minőségi szűrőként működni, edukálni, hiszen a cél az, hogy olvasóink jobban értsék a dizájn lényegét, s ne tartsák öncélú hóbortnak.

WLB: Hogyan készül a magazin, mi alapján szerkesztitek a tartalmat?

F.G.: Az elmúlt három évben több tucat szakemberrel dolgoztunk együtt, a csapat gerincét mégis egy nyolc fős mag alkotja, akik között grafikus, kurátor, dizájnimádó közgazdász, építészhallgató, fotós, sőt kommunikációs szakember egyaránt megtalálható. A szerkesztőség folyamatosan olyan új és tehetséges alkotók után kutat, akiket érdemes bemutatni, termékeiket forgalmazni. Amellett, hogy munkáikat izgalmasaknak találjuk, a márkában hosszútávon üzletileg is értelmezhető potenciált látunk. Mi nem csupán egy online platformként, de egyfajta "think tank"-ként is tekintünk magunkra.

WLB: A webshop egy nagyobb koncepció részeként valósul meg, s túlmutat egy egyszerű online kereskedelmi fórum keretein. Milyen modell szerint épül fel?

F.G.: Az oldalon bemutatott tervezőkkel szoros és összetett együttműködésre törekszünk. Igyekszünk friss és egyelőre még kevésbé ismert márkákkal együtt dolgozni. A webshopban való jelenlét tagságon alapul, a résztvevő márkák és alkotók termékeit saját fotó- és alkalmanként videóanyaggal jelentetjük meg, arculati kérdések megoldásával segítjük őket, sőt PR- és marketingtanácsokat is kaphatnak. A komplex szemlélet mellett a Hype másik erőssége maga a csapat, amelynek különféle területekről érkező tagjai egymást segítve dolgoznak egy közös cél érdekében.

A tervek szerint a webshop őszre készül el teljesen.

WLB: A vásárlás ma már közel sem csupán értékesítést jelent, sőt nem is szükséges hozzá valós tér. Egy-egy virtuális bevásárlóhelyen a hangsúly nem annyira a fogyasztáson, sokkal inkább az élményszerűségen, egy azonos értékrend, életstílus szerint élő közösséghez tartozáson van. Ti is ebbe az irányba indultatok el, hiszen a magazinra és a webshopra is egyfajta kommunikációs eszközként tekintetek, amelyet meglehetősen határozott irányvonalak mentén és markáns stílust kijelölve építetek fel.


Mik a további terveitek?


F.G.: Első körben egy lookbook-ot készítünk majd, amelyben adott hangulat, tematika köré szervezve mutatjuk be a webshop kínálatát, később pedig virtuális pop-up store-ok indítását is tervezzük. Ezeket a tematikus tartalmakat eljuttatjuk a médiának is, itthon és külföldön egyaránt. Szeretnénk különbözni a hagyományos concept store-ok karakterétől.

F.G.: Az a célunk, hogy egy adott kollekcióban szereplő tárgyakhoz egy dizájnban kevésbé jártas, de érdeklődő és nyitott vásárló is könnyedén kapcsolódni tudjon.
Hiszünk abban, hogy ha a vevő a magazinban már olvasott a tervezőről, látott róla egy videót, ismeri a tárgy készítésének hátterét, érti, hogy miért különleges/innovatív az adott termék, egy idő után megteremtjük az igényt is irántuk a dizájntárgyak piacán.
A személyességre nagy hangsúlyt fektetünk, ami egy webshop esetében kiemelten fontos, ezért a csomagolás egységes arculatot kap, a termék mellé egy képes-szöveges ismertető is kerül majd. Ezzel nem csupán a vásárlás élményszerűségét, de a tervezők státuszát is erősítjük, sőt a saját imázsunkat is építjük. Tervezői oldalról pedig azt látjuk, hogy egy dizájner meglehetősen sok dologgal kénytelen foglalkozni, nehéz csupán a saját szakterületére fókuszálnia.
Ezért ugyancsak a hosszú távú célok között szerepel, hogy egy gyártói kapacitást tartalmazó adatbázist hozzunk létre, ezzel is bővítve a szolgáltatásaink körét.