Azt már megszoktuk, hogy civilek a saját autójukkal furikáznak minket olcsón a városban, és arra sem kapjuk már fel a fejünket, ha idegenek kanapéján alszunk, ha utazni támad kedvünk. A legújabb szolgáltatásmegosztó akciótól viszont még a legbevállalósabbaknak is kikerekedik a szemük, hiszen az ötlet lényege, hogy idegeneknek főzünk a lakásunkban. A Yummber július 23-án indult el, és simán elképzelhető, hogy hamarosan meghódítja a világot, enni és ismerkedni ugyanis mindenki szeret.

Azt gondolnánk, hogy már mindent feltaláltak, hogy sem social mediában, sem pedig az erőforrás-megosztós akciók területén nem lehet újat kitalálni. Tévedés. A legújabb szolgáltatás a közösségi taxi után az éhesembereket célozza meg, akik július 23-tól bármikor felugorhatnak idegenek lakásába, hogy valami jót egyenek. A projekt a Yummber névre hallgat.

Az Uber mintájára és annak már jól kitaposott útjára tervezett kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki főzni vagy enni szeretne. A regisztráció során a rendszer először a személyes adatainkat, majd pedig a bankszámlaszámot rögzíti, így történik ugyanis később a pénzforgalom: közvetlenül fogyasztás után a megadott bankkártyáról vonja le a rendszer a megfelelő összeget, amelyet a vendéglátó határoz meg. A vendéglátók keresetüket hetente, a következő csütörtökön kapják meg az összesített elszámolással együtt.

A vendéglátók határozzák meg az ételek árát, amelyből úgy 20% megy a Yummbernek, a többi pedig zsebben marad. Ami viszont jó hír, hogy a pozitív értékelés és az aktivitás tükrében különböző kedvezményekre is szert tehet az ember.

És hogy miben más ez, mint egy lakásétterem? Abban, hogy itt csak percek állnak rendelkezésre, hogy a vendéglátó eldöntse, beenged-e valakit a lakásába, vagy sem. Ráadásul az egész dolog lokációhoz is kötött: ahhoz, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon, a megfelelő helyen kell lenni a megfelelő időben. A szakácsként regisztráltak egyébként legkésőbb az aktuális napon tölthetik fel a rendszerbe a menüt.

Képzeljük el, hogy a Kazinczy utcában bolyongunk hajnali 2-kor, ennénk valamit, és akkor felvillan az applikáción, hogy valaki a Dob utcában éppen csirkemellet szuvidálgatott, és ezt hajlandó megosztani másokkal. Az ilyen helyzetek biztosan nagyon érdekes szituációkat szülnek majd, az ételen felül pedig akár barátságok, szerelmek, egy éjszakás kapcsolatok is simán kialakulhatnak.

A lényeg persze a bizalom: mi is feltettük a kérdést, mi garantálja azt, hogy nem fognak minket bántani vagy kirabolni, ha kitárjuk az ajtónkat az idegeneknek. A válasz az volt, hogy semmi. Viszont feltételezik az ötletgazdák, hogy nem az őrült gyilkosok lesznek azok, akik regisztrálnak a rendszerbe, annál is inkább, mert a Yummber minden személyes adatot ismerni fog azokról, akik a szolgáltatást használják.

A kezdeményezés természetesen nem jelent veszélyt az éttermekre, egyszerűen csak összehozzák azokat, akik szívesen főznek másoknak. Az applikáció egyelőre csak Androidra elérhető, de hamarosan érkezik az iPhone-változat is.