Amikor Budapest legjobb henteseit térképeztük fel, felkerült a listára a kimondottan e kedvesen gömbölyű állatra specializálódott Mangalica & Társai Húspatika is, melyet az előtte álló hatalmas sertéspreparátumról mindenki megjegyzett már magának, aki a Bartók Béla úton valaha elhaladt az üzlet előtt. Mivel a mangalicából az utóbbi években óriási trend lett, most hosszabban időztünk a Húspatikában, hogy minél többet tudjunk meg a hazai gasztro-égbolt legújabb állócsillagáról.

Miért jó a mangalica?Mindenekelőtt azért, mert divatos. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a két fajta keresztezéséből létrejött mangalica sertés hosszú ideig szolgálta ki a magyar nép olthatatlan töpörtyű- és zsíroskenyér iránti vágyát. Később a nagy húsüzemek teljes mértékben az igénytelenebb, rövidebb életű, szaporább és több húst adó fehér sertés felé fordultak, ennélfogva a mangalica csaknem a kihalás szélére került. A kilencvenes évektől kezdve azonban a megújuló igényekkel, majd a lassan bekövetkező gasztroforradalommal ismét a figyelem középpontjába került ez a remek állat. Tagadhatatlanul remek, hiszen kiváló minőségű zsírt, szalonnát, kolbászt és kivételesen ízletes tőkehúst is ad. Nem véletlen, hogy a minőségre egyre fogékonyabb vásárlók körében már jónéhány éve töretlen a népszerűsége – még akkor is, ha tévesen tartjuk hungarikumnak, vagy állítjuk, hogy fogyasztása kimondottan jótékony hatással van az egészségünkre.

Nem hungarikum, de a miénkA Hungarikum Bizottság által összeállított listában a mangalica jelenleg nincsen benne ugyan, mégis joggal lehetünk rá büszkék, a külföld luxuscikként is népszerű állat esetében Magyarország kb. 95-98%-át adja a világon tenyésztett összes mangalica sertésnek. A spanyolok jellemzően a hátsó lábakra csapnak le, hogy jamón curadót készítsenek belőle, Japánban és Németországban a tőkehúsra mutatkozik leginkább igény, az USA és Hollandia pedig élénken érdeklődik a tenyésztés minden csínjáról-bínjáról.

Minthogy jelenleg a kereslet meghaladja a kínálatot, Magyarországon a legtöbb mangalica-terméket a tenyésztők személyesen, háztól adják el, közvetlenül a vevőnek. Ez a jóöreg vidéki módszer persze jellemzően Budapest belvárosában – megfelelő kapcsolatok hiányában – nem mindenki számára adott, ráadásul mivel a népszerűsége folytán a minőség is könnyen hígul, különösen fontos biztos beszerzési forrást találnunk.

Hentes, bisztró, delikátA Húspatika tulajdonosa, Veégh Attila a trendhullám hajnalán az elsők között kezdett mangalicával foglalkozni 2007-ben. Személyesen ismert, megbízható tenyésztőktől származó áruját közvetlenül szerzi be az üzlet számára, ahol minden megkapható, amit ezzel az állattal kapcsolatban elképzelni lehetséges. A Bartók Béla úti mangalicázó azonban nem csupán egy hentesüzlet, ahova csak a törzsvásárló helybéliek ugranak be a „szokásosért”. A göndör szőrű sertéssel még csak barátkozók számára azért ajánlható különösen a Húspatika, mert számtalan variációban megálmodott szendvicsekkel, ebéd- és vacsoraidőben pedig meleg étellel is csábítanak. Így aztán még a laikus sem vesz zsákbamacskát, mindent ott helyben kipróbálhat a saját pékáruból készített töpörtyűs-lilahagymás kenyértől a natúr sült tarjáig, esetleg mangalica-burgerig. S ha a rusztikus ízek mellé joggal megkíván egy kis pálinkát, bort, különleges olajat vagy érlelt sajtot, az üzlet delikát-részlegének köszönhetően ez is pillanatokon belül az asztalán terem.Kezdő és profi fővárosi mangalicázóknak egyaránt érdemes betérni a fecskehasú jószág őrizte Húspatikába, akár egy gyors feltankolásra a hentespultból, akár egy ráérős sonkázásra a galérián.
Cím: XI. Bartól Béla út 50Nyitva tartás: hétfő-szombat: 8:00-23:00