Felértékelődött Budapest: a főváros bekerült Európa tíz legvonzóbb turisztikai célpontja közé és főként a külföldi fiatalok körében örvend népszerűségnek - állítja az egyik legnagyobb hazai utazási iroda vezetője.Forrás: MTI

A megélénkült érdeklődés paradox módon elsősorban a Malév felszámolásának következménye: a Ferihegyen "megüresedett légteret több fapados légitársaság szállta meg", amelyek ontják a néhány napra ideérkező, mozgékony, új benyomásokra nyitott turisták tömegét - mondta Kurucz János, a Vista utazási iroda vezetője az MTI-nek. Árnyalja a képet azonban, hogy a több turista összességében kevés pénzt költ: a gazdasági válság velejárójaként a luxusszállodákban továbbra is sok a kiadatlan szoba, a hotelek többsége veszteséges, mert a zömében alsó középosztálybeli fapados utazóközönség inkább az olcsó panziókat, diákszállókat veszi célba és alig vásárol. Kivétel ez alól az orosz turista, akinél - úgy tűnik - a pénz nem számit. Szívesen vetik be magukat például az Andrássy úti drága butikokba, hogy aztán csomagok alatt roskadozva távozzanak.

Az újfajta, takarékos utazóközönség a pénztárcája kímélésére jobbára kerüli az elegáns éttermeket, de örömét leli a hentes pultoknál az olcsó, jóféle hazai finomságok lakmározásában. Gasztronómiai kalandozásaik során szívesen falatoznak a piacok, csarnokok lacikonyháinál, és fedeznek fel kuriózumnak számító eldugott kis éttermeket. A sok arcát mutató Budapestnek a turisták által eddig leginkább célba vett, lófrálásra alkalmas helyein túl újabban a kis boltjaival, kávézóival vonzóvá varázsolt Király utca és a Pozsonyi út élete pezsdült fel. Új színfolt a belvárosban a Gozsdu-udvar, ahol a házak lepusztult állapota miatt évtizedeken át háborús filmek utcai jeleneteit forgatták, mára viszont egy olyan találkozási ponttá vált, ahol szívesen időznek a külföldi vendégek is - tudta meg az MTI Kurucz Jánostól.A főváros idegenforgalmának marketingjére jótékonyan hat, hogy egy nemzetközi értékelés szerint a pestiDuna-parton guruló 2-es villamost a világ hetedik legszebb vonalának választották, a Margitszigeten pedig a világ ötödik legszebb futópályáján kocoghatnak a testmozgás közben a környezet szemlélésében örömüket lelő vendégek. A külföldiek a budapesti fürdőkre sem sajnálják a pénzt. Ezen adottságok mellett a kulturális kínálat is gazdag. Messze földön híres például az ukrán uszályból átalakított A38-as hajó a sokféle koncertjével, csakúgy mint a néptánc mozgalom. A Fonóban és az AranytízKultúrházban esténként turisták tömege fordul meg.

A főváros idegenforgalmának marketingjére jótékonyan hat, hogy egy nemzetközi értékelés szerint a pestiDuna-parton guruló 2-es villamost a világ hetedik legszebb vonalának választották, a Margitszigeten pedig a világ ötödik legszebb futópályáján kocoghatnak a testmozgás közben a környezet szemlélésében örömüket lelő vendégek. A külföldiek a budapesti fürdőkre sem sajnálják a pénzt. Ezen adottságok mellett a kulturális kínálat is gazdag. Messze földön híres például az ukrán uszályból átalakított A38-as hajó a sokféle koncertjével, csakúgy mint a néptánc mozgalom. A Fonóban és az AranytízKultúrházban esténként turisták tömege fordul meg.Kurucz János véleménye szerint Budapest kedvező adottságait meglovagolva tovább lehetne élénkíteni az idegenforgalmat. "Ehhez nem is annyira a pénz, hanem az eredeti ötletek hiányoznak. Például a sajátos pesti humor jobban érvényesülhetne a mindennapokban. A Zrínyi utca sarkán strázsáló, elsöprő közönségsikert arató békebeli rendőr szobrához hasonló alkotások a város hangulatát derűsebbre festenék, több teret kéne engedni az utcai mutatványosoknak, a zenészeknek, akik életet lehelhetnek a nagy szürkeségbe. A jókedv ragadós, ahol nevetni lehet, oda pedig szívesen visszatér a vendég."