A megváltozott vásárlói szokások következtében Budapest egyik szembetűnő problémájává váltak a kiüresedett üzlethelyiségek. Ennek a folyamatnak a megszakítására és visszafordítására törekszik a “Rögtön jövök” szlogennel ellátott ötletpályázat kiírója, a fővárosi önkormányzat. Első lépésként új arculatot kapnak az üres kirakatok.

Sivár földszint

A belváros sok földszintihelyisége teljesen kiürült, és ez nem egy európai nagyvároshoz méltó állapot. Ez a folyamat főleg a vásárlói szokások megváltozásának, a közlekedési és logisztikaiproblémáknak, valamint nagy bevásárlóközpontok különböző akcióinak tudható be Ughy Attila városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok szerint. A kis üzletek képtelenek felvenni a versenyt a nagyok hosszú nyitvatartásával és a hozzájuk tartozó kedvező parkolási lehetőségekkel. Ennek következtében a belvárosban a hagyományoskereskedelem elkezdett átalakulni, sajnos nem a jó irányba: az üzletekmegüresedése a környék leértékelődéséhez vezet, ezáltal pedig gazdaságigyengülést okoz. Mivel a piac önmagában nem elég a probléma megoldásához, ezért a főváros úgy döntött, hogy közbelép, és pályázatot írt ki az üresen álló üzletek megmentése érdekében. A cél a rövid- és hosszútávú problémák megoldása.Rakd ki az ötleteid!

Az ötletpályázatnak két programeleme van: egy egységes logo és egy weboldal kialakítása, illetve egy okos installáció tervezése, ami az üres helyiség kitakarására szolgál, de túlmutat az egyszerű figyelemfelkeltésen és interakciót is létrehoz. Finta Sándor főépítész példaként hozta fel errea kolozsvárirendszert, ahol nyomtatott régi városképeket helyeztek a kirakatokba, míg más városokban matricákon ötletelhetett a lakosság, hogy milyen üzletet szeretnének a legjobban az adott helyen látni.

Ezeket a nemzetközi tapasztalatokat szem előtt tartva remélik, hogy sikerül Budapesten is hasonló módszereket alkalmazni és működőképessé tenni. A kísérletiüzletek az V. kerületben a Kossuth Lajos utcában lesznek.

Amíg a helyiségek nem találnak gazdára, addig nem tartják kizártnak, hogy odaadnák azokat művészeknek, vagy nonprofitszervezeteknek.

A verseny, amelyre egyébként minden városlakó regisztrálhat e-mailben, február 4-től április 15-ig tart. A beküldött pályaművekből kiállítás is lesz a versenyt követően.