Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Üzletek és szolgáltatások - Cikkek

Ha újra végigvinnéd a Super Mariót, a Game Overben a helyed!

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

2017. május 17., szerda — Csáki Csaba

Ha te is lelőtted a szörnyet a lézerpuskás katonával a Wizard of Worban; ha neked is hetekig tartott, míg a tekiket kiütve végigvitted a Super Mariót; ha te is megnyomtad a play gombot a magnón, amikor erre utasított a tévé képernyőjén megjelent hupikék felirat, akkor bizonyosan a ’80-as és a ’90-es években voltál gyerek. Ha pedig felnőtt fejjel újraélnéd a leckeírás utáni (vagy helyette elkövetett) videojáték-csatákat, nem kell mást tenned, mint venni egy napijegyet a Liszt Ferenc téren november óta üzemelő Game Overbe.

Az egyik kávézó melletti pincehelyiségben rejtőzik Budapest első és egyetlen interaktív videojáték múzeuma, mely lényegében egy 150 négyzetméteren berendezett óriási gyerekszoba úgy 1992-ből. A hely Varjú József társtulajdonos álmának beteljesülése, és egy kicsit a gyermekkorának leképezése. Illetve, ha jobban belegondolunk, minden mai harmincas gyermekkoráé, mert hát nehéz volt elképzelni egy korabeli gyerekkuckót – a múzeumban most dekorációként funkcionáló – dömper, chiós vödör, Tetris, Sicc könyv, Buci Maci, társasjátékok vagy földgömb nélkül, hogy a retró fotelekről ne is beszéljünk.

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

"Az ötlet mintegy hat esztendővel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, bár az egész a gyerekkoromra visszavezethető. A ’80-as években működtek a SEGA-klubok, ahol rengeteget nyomtam én is a joyokat, és ahol bérelni is lehetett a gépeket. Azóta álmodozom arról, hogy egyszer egy saját játékbarlangom legyen" – mondja Varjú József, aki még kölyökként kezdte gyűjteni a konzolokat, felnőttként pedig különféle piacokról, az internetről és ismerősöktől szerzett be ritkaságokat, mint például a kevés helyen fellelhető magyar híradástechnikai készülék, vagy a Nintendo által a világon elsőként legyártott (és hamar befuccsolt) VR-szemüveg.

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

Az interaktív múzeumban 200 körüli a kiállított tárgyak száma, olyan jól ismert régi kedvencek többféle típusaiból, mint az Atari, a Nintendo, a Commodore 64, a SEGA, továbbá vannak Gameboyok, Tetrisek, egy átalakított Arcade gép Pac-Mannel, vagy az igen kezdetlegesnek számító, minden mai videojáték ősének tekinthető Pongok. Ugye ez volt az a barlangrajz egyszerűségű játék, mellyel fel-alá kellett irányítani egy pálcikát, hogy a "labda" ne jusson be a "kapunkba." Nyolcévesen sem tűnt valami bonyolultnak és nehéznek a művelet, mégis képesek voltunk órákat a tévé előtt görnyedni miatta.

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

Utóbbit megteheted a Game Overben, ahol a 2500 forintba kerülő napijegy egész napos játszadozást biztosít. A választék bő, mintegy 50-60-féle játékot lehet nyüstölni: többek között leverheted Liu Kanggel Sub Zerót a Mortal Kombatban, gyűjtheted az érméket kedvenc bajszos vízvezeték-szerelőddel, vagy nyomhatod a pedál helyett a botkormányt az autóversenyessel.

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

Mai fejjel néhány percnyi gombnyomkodás után azért egyértelműen kiderül, hogy akkoriban a grafika helyett inkább a játék nehézségeire koncentráltak a gyártók. Minél bonyolultabbnak számított egy játék, annál jobb volt, valamint fokozta a "nehézségi erőt", hogy magunktól kellett rájönni, hogyan gyilkoljuk le a főellenséget a 84. pálya végén.

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

Minimális megdöbbenésként ért minket az információ, mely szerint főként a 30-as, 40-es férfiak hozzák el ide csemetéiket, hogy igazi apás napot tartsanak, vagyis inkább újra gyerekek legyenek. Legtöbben a Super Mariónak kezdenek neki és próbálják végigvinni (Chuck Norris volt ugye az egyetlen, akinek balra is sikerült), és nem egyszer megesik, hogy egész napot töltenek el a pincében. Mi tagadás, tényleg könnyen bele lehet feledkezni.

Game Over

WEB
Facebook
Cím:
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 1.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!