Élmény
Útmutató a negyedik kerülethez
Útmutató a negyedik kerülethez

Budapest kerületeit bemutató cikksorozatunk negyedik felvonásában – az első hármat itt, ott és amott olvashatjátok – a közel kétszáz éves történelemmel büszkélkedő Újpestet barangoltuk be. Az ipari műemlékek omladozó melankóliája, a gyönyörűen felújított Főtér frissessége, a számtalan templom és a Dohány utcaira hajazó zsinagóga meghittsége, valamint a Népsziget vízparti hangulata szocreállal és hamisítatlan lakótelepi atmoszférával keveredik a legrébben alapított magyar fociklub otthonában, vagyis Újpesten.

A hangulat Tömegközlekedés Látnivalók Búvóhelyek Művészet és kultúra Mindennapi kenyér Éjszakai élet Erő, egészség

A hangulat

Fotó: Womanly
A Budapest északi határát alkotó Újpest, az 1830-as évekig visszanyúló történetéből adódóan, valóságos stílus- és hangulatkavalkád. A jelen kezdeményezései (például a Főtér-projekt) a közelebbi-távolabbi múlttal keveredve sajátos elegyet alkotnak. A kerületen felfedezhetőek az elmúlt közel két évszázad korszakainak építészeti ismertetőjegyei, a legdominánsabb egyértelműen a szocreál, illetve a kommunizmus ipari vonulata. Apropó: Újpest már a kezdetektől fogva mágnesként vonzotta a különböző iparágakat, gyors felemelkedése és népességgyarapodása is ennek köszönhető. Ennek fényében nem túl meglepő, hogy a kerület műemlékei között olyan épületek bukkannak fel, mint az Állami Áruház, a Felszíni víztisztítómű, az I. számú átemelőtelep, vagy épp a Wolfner Bőrgyár. Emellett itt található Budapest, és egyúttal Magyarország legnagyobb panelrengetege, amely 17,000 lakásnak és 36,000 embernek ad otthont.

Tömegközlekedés

Fotó: bkk.hu
A két közlekedési csomópont kétségkívül Újpest-Központ és Újpest-Városkapu, amelyek a hármas metró vonalának egyik végpontját alkotják; utóbbinál vasút-, valamint Volánbusz állomás is található. A számtalan buszjárat nem csupán a kerületen belüli közlekedést teszi gördülékennyé, segítségükkel a Kisföldalatti Mexikói úti végállomásához (25), a Keleti Pályaudvarhoz (30, 30A, továbba az Aquaworldig döcögő 230) és Újpalotára (196, 196A) is eljuthatunk. A két villamosvonal az Angyalföldi kocsiszín és Rákospalota (12), valamint a Lehel tér és a Megyeri út (14) között ingázik.

Látnivalók

Fotó: ujpestvaros.hu
A fent említett Főtér és környéke mindenképpen vizslatásra érdemes; az 1900-ban épített, eklektikus-szecessziós Városháza (amelynek alagsorában anno egy börtön üzemelt) különösképp impozáns látványt nyújt frissen felújított környezetében. A Városháza mögötti Szent István téren magasodó Egek Királynéja főplébániát sem tanácsos kihagyni, csakúgy, mint a kerület egyik szimbólumát, az Újpesti víztornyot. Ha már szóba került a vallás, az újpesti felfedezőkörút állomásai között bérelt helye van a Zsinagógának, amelyben a belső tér a  irányvonalát követi. A kis híján Stephen Colbert-hídnak keresztelt Megyeri híd este remek fotótémát biztosít.

Búvóhelyek

Fotó: BudapestCity.org
A Népsziget (a köznyelvben Újpest- vagy Szúnyog-sziget) nyugalom és gondozottság szempontjából nem éppen egy , ám a négylábúak és gazdáik, hála az itt üzemelő kutyaiskolának, könnyed hétvégi kikapcsolódásra lelhetnek a jobb sorsra érdemes fák között. A sziget (ami valójában félsziget) XIII. kerülethez tartozó területén tornyosul a Marina-lakópark, és szintén e szegletben omladozik az Újpesti Hajógyár műemlék épülete. Egy biciklitúra, esetleg egy kiadósabb sétakeretében, valamint a lokálpatriótizmus jegyében legalább részben érdemes felfedezni az 50 hektáros területet; hiszen aki nem kíváncsi, az sokat unatkozik.

Művészet és kultúra

Fotó: ujpest.hu
Az Újpesti Kulturális Központ programok és elfoglaltságok széles tárházát kínálja. Az Ady Endre Művelődési Házat, a Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpontot, az Ifjúsági Házat, a Karinthy Frigyes Művelődési Házat, a Lóverseny téri Közösségi Házat, továbbá az Újpesti Polgár Centrumot magába foglaló óriásintézményben mindenki megtalálhatja a saját korához és ízléséhez leginkább passzoló elfoglaltságokat. Színházi előadások, klubok, tanfolyamok, kézműves stúdiók, családi programok, gyermek és felnőtt tanfolyamok, kiállítások és a felsorolást addig folytathatnánk, amíg a Nap fehér törpévé nem zsugorodik. A kortárs művészetekre fókuszáló Wax Kultúrgyár izgalmas kultúr-komplexumnak tűnik, ám a megfelelő kommunikáció hiányából adódóan nehéz megmondani, hogy éppen mi zajlik a színfalak mögött. Persze elképzelhető, hogy ez már önmagában egy performansz, csak mi nem értjük. A felsorolásból nem maradhat ki az augusztus legvégén több helyszínen zajló Újpesti Városnapok, amely a kerület talán legtöbb embert megmozgató, ünnepi rendezvénysorozata.

Mindennapi kenyér

Fotó: budapestcity.org
A Szent István téren, egy meglehetősen egyszerű szerkezettel büszkélkedő épületben tanyázik az Újpesti Piac és Vásárcsarnok, ám a forma ezúttal fokozottan mellékes. A kiszolgálás kedves, a választék bőséges, és őstermelőkből sincs hiány. Ahogy az egy régimódi piactól elvárható, házias fogásokat kínáló talponállók is fészket raktak a környéken, egész pontosan a Városháza felé húzódó pavilonokban; míg a szomszédos virágcsarnok már csak reszelt sajt a tejfölös lángos tetején. A kerületnek a kajáldafelhozatal miatt sincs oka szégyenkezni: van itt jól megszokott csirkés nagyjából öt percre Újpest-Központtól, békebeli réteses, egy darab , kétes színvonalú magyaros étterem, seregnyi pizzázó, vagyis a változatosság adott; a minőség kevésbé, és a kategóriák jelentős hányadából egyetlen műintézményt sem tudnánk kiemelni.

Éjszakai élet

Fotó: flickr
Az újpesti szórakozóhelyek olyanok, akár a felfedezetlen tehetségek: léteznek, de létezésükről csupán a beavatottak tudnak. Bemelegítésre, meccs előtti hangulatfokozásra, valamint kocsmasportokra finomhangolt sörözőkben, eszpresszókban és biliárd klubokban legalább olyan gazdag a kerület, mint ez a mondat vesszőkben. Az eredetileg Hajós Alfréd tervei alapján épített Szusza Ferenc Stadion az Újpest FC (a legrégebben, 1885-ben alapított magyar fociklub) hazai meccseinek állandó helyszíne, így aki esti elfoglaltság gyanánt szurkolna egy kiadósat, a Megyeri út felé vegye az irányt. A legendás Újpest – Fradi párharcokat gyengébb idegzetű és kevésbé kisportolt olvasóinknak nem feltétlenül ajánlanánk, habár kétségtelen, hogy az egymást savazó szurkolótáborok trágáran kreatív rigmusai garantált szórakozást nyújtanak.

Erő, egészség

Fotó: kozelben.hu
A búvóhelyek kapcsán kivesézett Népszigeten (ami ugye félsziget) nem csupán kutyát nevelni, de kajakozni és kenuzni is lehet, a szárazföldi lehetőségeknek pedig csak a fantázia, a költségvetés, valamint a hatályos törvények szabhatnak határt. Az összkomfortos, fedett Jégpalota – amint arról a neve is árulkodik – elsősorban a korcsolya- és hokirajongóknak kedvez, de emellett sokrétű rendezvényhelyszínként is funkcionál; a részletekért, időpontokért, árakért irány a honlap. A Pozsonyi utcai Halassy Olivér Sportközpont egy edzőteremből, egy tekepályából, valamint egy nagy és több kisebb, bérelhető teremből áll; amelyek egy darts iskolának és különféle sportfoglalkozásoknak (floorball, aerobik, aikido) adnak otthont.
Kapcsolódó írásaink