Élmény
Útmutató a második kerülethez
Fotó : Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Útmutató a második kerülethez

A második kerület elhelyezkedése irigylésre méltó: kiváló közlekedésének köszönhetően könnyű hozzáférést biztosít a nyughatatlan belvároshoz, ugyanakkor természeti csodáival, csendes utcáival és eldugott zugaival menedéket biztosít a budapesti káoszban megcsömörlötteknek. Ismerd meg közelebbről a kétarcú másodikat!

A hangulat Tömegközlekedés Látnivalók Búvóhelyek Művészet és kultúra Mindennapi kenyér Éjszakai élet Erő, egészség

A hangulat

A hollywoodi dombok budapesti kistestvére, mondjuk az Oscar-díj/luxusvilla – arány érzékelhetően alacsonyabb. Annak ellenére, hogy a sarki kocsmában nem fogsz Peter Griffin-be botlani, látnivalókból – kirándulóhelyektermészeti csodákkulturális ínyencségekgyógyfürdőkpanorámával megbolondított emlékművek – , valamint városrészekből – 33 darab – nincs hiány. A nagybetűs Második Budapest hetedik legnépesebb kerülete, ám méretéből és zöldterületeiből adódóan a legkevésbé sem zsúfolt.

Tömegközlekedés

A hegyekben-völgyekben kanyargó, családias buszjáratok felsorolásától ezúttal eltekintenénk, így maradjunk annyiban, hogy a lista konkurálna a Háború és Békével. A Széll Kálmán tér, ami sokaknak még mindig Moszkva, Budapest egyik legnyüzsgőbb közlekedési csomópontja,továbbá a falkában tarháló punkok közkedvelt alaptábora. Innen indul –  na meg ide érkezik– a 4-es és a 6-os villamos, de akár a Gyermekvasút-főhadiszállás és Hűvösvölgy felé száguldó 61-esre is felpattanhatsz. Rendelkezésedre áll még a kettes metró, az 59-es villamos és 17 buszjárat.
Gyermekvasút

Látnivalók

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Gül Baba (neve többféle módon fordítható és értelmezhető, a legelterjedtebb a Rózsák Atyja) bektashi dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, emellett pedig költő és Szulejmán szultán bizalmasa. 1541-ben, a hódító török sereggel érkezett Budára, és ugyanebben az évben életét is vesztette. A legenda szerint díszes temetésén maga a szultán is beállt a koporsóvivők közé. Halála után nem sokkal sírja fölé türbét, vagyis mauzóleumot emeltek, amely a világ legészakibb iszlám zarándokhelye, és a mai Rózsadombon, a budai hídfőjétől pár percre található.
Fotó: We Love Budapest
A Pál-völgyi-cseppkőbarlang és a a Szemlő-hegyi-barlang a mélység és a szürreális természeti képződmények szerelmeseit csábítják. Előbbi felfedezését állítólag egy elkószált birkának köszönhetjük, őt egyébként később tiszteletbeli MTA-taggá avatták. A bongyor patás –legalábbis a mi szemszögünkből – jókor volt jó helyen, beszakadt alatta a föld, és így a barlangászok előtt új mélybeli perspektívák nyíltak. A Pál-völgyi teljes hossza 19 kilométer, a látogatható szakaszé nagyjából 500 méter, ám a kalcitkristályok, a kagylólenyomatok, az elképesztő akusztikájú Színház-terem és a Meseország állatokra, fűzfára, vagy épp fenyőfára emlékeztető cseppkő-alakzatai élménydússá varázsolják a rövid kirándulást. Habár a Szemlő-hegyi-barlang korántsem olyan látványos, mint szürreális riválisa, hiba lenne hétköznapiként aposztrofálni. Egy nyolcvanas évekbeli klimatológiai vizsgálatsorozat rávilágított arra, hogy a barlang klímája kiváló terápiás eszköz, amely légzőszervi betegségeknél fejti ki jótékony hatását.
Pál-völgyi-barlang

Búvóhelyek

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A 18 éves korában kivégzett Mansfeld Péter az ’56-os forradalmat követő megtorlások legfiatalabb mártírja. Az elmúlt fél évszázad során a szabadságvágy, a lázadás, illetve a diktatúra kíméletlenségének szimbólumává vált, műemléke pedig a Rózsadombon, a Margit híd vonzáskörzetében kapott helyet. A kavicsos teraszról megbabonázó kilátás nyílik a, a , a, a , a Gresham-palotára és a ; tehát tökéletes randihely, amely magányos tűnődésekhez is ideális környezetet biztosít. A második kerület és Budapest határán található Máriaremete a Kisboldogasszony templomnak, illetve a templomkert szobrainak és oltárainak köszönhetően nem csupán a kirándulók, de a római katolikusok zarándoklatainak állandó célpontja is.
Mansfeld Péter park

Művészet és kultúra

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A megboldogult Ganz Villamossági Művek épületeit elfoglaló Millenáris Park egyrészt fákkal és tavakkal övezett pihenőhelyként, másrészt pedig kulturális központként funkcionál, amely koncerteknek, színdaraboknak, valamint kiállításoknak ad otthont. Utóbbira kiváló példa az empátiát fejleszteni hivatott Láthatatlan Kiállítás, amely a vakok és gyengénlátók párhuzamos valóságába enged bepillantást, ily módon demonstrálva, hogy a látás hiánya még a leghétköznapibb feladatokat is kihívássá teszi.
Millenáris Park

Mindennapi kenyér

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A díjakkal ékesített minimalista enteriőrje hagy némi kívánnivalót maga után, ám a japán gasztronómia csúcsát felvonultató ételek bőven kompenzálják e hiányosságokat. A 110 éves múltra visszatekintő Daubner nem csupán Buda, de talán Budapest legjobb cukrászdája is. A torták, aprósütemények, fagylaltok függőséget okozóan finomak, a hely népszerűségéről pedig sokat elárul, hogy egyes ingatlanhirdetésekben viszonyítási pontként szerepel. A Mammut és a Mammut 2 tőszomszédságában nyújtózó csak úgy roskadozik a zöldségektől, gyümölcsöktől, kézzel készített ételkülönlegességektől, gourmet-kuckóktól és talponálló kifőzdéktől, amelyek fajsúlyos magyar fogásokat kínálnak a cipekedésben megfáradtaknak.
Daubner Cukrászda

Éjszakai élet

Fotó: Jégkert
Nyári estéken a Jégkert a nyerő. A Mammuttal szemben terpeszkedő kerthelyiség hangulatát lampionok, illatos vízipipa-füstfelhők, koncertek, koktélok, a huszonévesekből álló törzsközönség, valamint a Városfal Vendéglő szakácsainak szakértelmét dicsérő fogások emelik. Esténként a 20 variánst felvonultató fröccslapról érdemes szemezgetni, de az étlap is figyelemre és kóstolásra méltó.
Hogy ne menjünk túl messzire, irány a Mammut legfelső emelete, pontosabban a Dokk Café.
Bár az enteriőr olyan, mintha a designer egy átkokainozott Rózsaszín Párduc-maraton gőzében tervezte volna, és a hangulatnak akad némi álpuccos mellékíze, őszi hétvégéken zsúfolásig megtelik fiatalokkal. Az olcsó kocsmák díszes társaságába sorolható Káplár könnyen a törzshelyeddé válhat. A falakat tengerészmotívumok ékesítik, de az állandó félhomály és a szintúgy állandó italakciók miatt ez valószínűleg nem fog feltűnni. A hét minden napján más szeszt mérnek féláron, van zenegép és csocsó, az egyetlen hátrány a korai záróra, ami általában este 11 és hajnali 1 közé tehető.

Erő, egészség

A török hódoltság idején alapított Veli Bej Budapest talán legkevésbé ismert gyógyfürdője, egy feltáratlan kincs, amelyet a konzumhangulat és zsúfoltság hiánya tesz igazán vonzóvá. A műgonddal végzett renoválásnak hála nem esett csorba az épület patináján, így a minden igényt kielégítő, modern szolgáltatásokat – szauna, infraszauna, gőzkabin, kalcium-karbonátos medencék – évszázados díszletek között veheted igénybe.
Fotó: Lukács Fürdő
A Lukács Gyógyfürdő történetének kezdeti szakaszát a lovagrendek uralták, majd következett a török hódoltság, és ezzel együtt az átmeneti törökfürdő-periódus; végül pedig, a 19. század derekán, felépült egy minden földi jóval ellátott gyógykomplexum. A második világháború sebeit, a kommunizmus nemtörődömségének nyomait az 1999-es felújítások tüntették el. Rengeteg a visszatérő vendég, és külföldiekből, valamint művészekből sincs hiány, így szinte mindig garantált a bohém, oldott hangulat.
Lukács Fürdő