Élmény
Utcanevek eredete – VII. kerület
Fotó : maps.google.hu
Utcanevek eredete - VII. kerület

Budapest legkisebb kerületét mindenki jól ismeri; ez a főváros régi zsidónegyede, itt található a vigalmi negyed a leghíresebb romkocsmákkal az élen és egyben fontos turisztikai központ is a VII. kerület. Sorozatunk folytatásaként, az V. és a VI. kerület után most Erzsébetvárosban nyomoztuk ki az utcanevek eredetét.

Dohány utca Rumbach Sebestyén utca Dob utca Klauzál tér Hutyra Ferenc utca Kis Diófa, Nagy Diófa, Akácfa és Kertész

Dohány utca

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest
Dohány utcát mindenki ismeri, ha másról nem is, a világ második legnagyobb  biztosan. Az utca mindig fontos útvonalnak számított, bár az 1800-as évek elején csupán egy 300 méteres szakasz volt járható belőle, amelyet a 211. számú házban lakó és dolgozó Anton Prinder nevű dohány- és tubákkészítő miatt ismert és emlegetett mindenki. Ez természetesen “ráragadt” az utcára, aminek így első hivatalos neve Tabakmacher Gasse, vagyis Dohánykészítő utca lett. Ebből 1817-re már csak Tabakgasse maradt, majd 1850-től Dohány utcává magyarosodott.
Zsidó negyed
  • 1074 Budapest, Dohány utca

Rumbach Sebestyén utca

Éjszakai mulatozások alkalmával időről-időre átjárónak használjuk a Rumbach Sebestyén utcát, amely egy köztiszteletben álló orvos nevét viseli. Rumbach Sebestyén 1806-ban vásárolta meg az Országút 9. alatti átjáró-házat, amelynek kijárata egy addig még névtelen utcára nyílt. Mivel Rumbachot nagy tisztelet övezte a környéken, ezért az ő neve kerülhetett az utcatáblára. A család egyébként Németországból származott de már az 1700-as évek óta Magyarországon élt.
Erzsébetváros

Dob utca

Dob utcában már régóta egymást érik a különböző kávézók, szórakozóhelyek és üzletek így nem meglepő, hogy egyikükről, a Három Dob nevű vendéglőről kapta a nevét 1804-ben (ennek helyén ma már a Macesz Huszár várja  a vendégeit). Ekkor még az utcát Drei Trommel Gasse-nak hívták, vagyis Három Dob utcának, de ez a változat még közel sem volt végleges. Ahogy egyre népesebb lett a környék, úgy lett egyre hosszabb az utca, melynek a Klauzál tértől egészen a Dózsa György útig terjedő újabb szakaszát Külső Három Dob utcának (Ausserre Drei Trommel Gassen) kereszetelték el. Ezt valamiért nem találták megfelelőnek és leválasztották az egészről a Rottenbiller utca és a Dózsa György út közötti szakaszt, amit azóta is Damjanich utcaként ismerünk. Végül  1874-ben egyesítették a Három Dob utcát és a Külső Három Dob utcát Dob utca néven. Ezzel a megoldással azóta is mindenki elégedett.

Klauzál tér

Erzsébetváros legnagyobb terének kezdetben Stephans Platz, majd 1874-től István tér volt a neve. A helyzet 1907-ben változott meg, amikor Klauzál Gábor reformkori miniszter nevét vette fel, valószínüleg politikai okok miatt. A tér érdekessége, hogy itt lakott az 1989-ben megrajzolt Vili, a veréb, illetve az 1900-as évek elején keresztülhaladt rajta a 2-es villamos, amely aKeleti pályaudvartól indult.

Hutyra Ferenc utca

Ha valaki a BKF művészeti kampusza környékén jár, akkor találkozhat Hutyra Ferenc nevével, amit egyébként hivatalosan Hutÿra Ferencz-nek kell írni. A név mögött egy világszerte elismert állatorvosorvospatológus áll, aki a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja volt. Érdemeit főleg az állatorvosi járványtanban, belgyógyászatban és immunológiában elért eredményei miatt szerezte. Nevéhez fűződik ezen kívül a Magyar Királyi Állatorvosi Egyetem megalapítása és irányítása három évtizeden keresztül. Az intézmény egyébként egy utcával arrébb található, Szent István Orvostudomnyi Egyetem Állatorvosi Kar néven.

Kis Diófa, Nagy Diófa, Akácfa és Kertész

A környéKis Diófa, Nagy Diófa, Akácfa és Kertészk egyik jellegzetessége, hogy feltűnően sok kertészettel kapcsolatos utcanév található itt. Ennek oka az, hogy egykor, a török hódoltság utáni időkben a Kiskörút mentén húzódtak a városfalak és a mai Erzsébetváros helyén akkor még elszórtan kertek, tanyák álltak a szórakozóhelyek helyett. Ezen a területen az 1730-as években még csak 11 házat számoltak össze, de ez persze gyorsan növekedett és fél évszázad alatt majdnem elére a 600-at.