Élmény
Utcanevek eredete – V. kerület
Utcanevek eredete - V. kerület

Mindannyiunkal megesett már, hogy a városi rohanás közben, vagy egy kávé mellett merengve valamiért felfigyeltünk egy-egy még nem látott utcatáblára, vagy éppen hirtelen valamiért elgondolkoztunk azon, hogy vajon kiről is nevezték el azt a teret, amin évek óta szinte minden nap keresztül megyünk. Sajnos általában a lelkesedés alábbhagy, mire eljutunk odáig, hogy utána tudnánk járni a rejtélynek, pedig gyakran az ismeretlen nevek érdekes történeteket és kivételes személyeket rejtegetnek, amiket még talán a minden utcát fejből ismerő taxisok sincsenek tisztában. Ezek közül szedtünk össze néhányat a belvárosra és környékére fókuszálva. 

Gerlóczy utca Henszlmann Imre utca Reáltanoda utca Sörház utca Szabadság tér

Gerlóczy utca

A Merlinnek és egy vadregényes kávézónak is otthont adó hangulatos utca egy egy orvos család építeszeti pályára “tévedt’ fiának, Gerlóczy Károlynak (szerkesztői észrevétel) a nevét viseli, aki kimagasló szakmai tudása mellett a Csontváry gyűjtemény megmentésével is hozzájarult a magyar kultúrához. Az ő általa tervezett épületek közt szerepel többek közt a Madách tér 6. szám alatt található , a Fiumei úton található Baleseti Kórház és az innen csak néhány percre található lakóház a Petőfi utca és a Párisi utca sarkán.

Henszlmann Imre utca

A nagyobb, forgalmasabb utcák neveit az évek során megszokjuk, akármennyire is ismeretlenül csengenek, de vannak olyan utcanevek, amiket nem tudunk hová tenni. Ilyen például az Astoriától nem messze, a Károlyi-kert mellett elnyúló rövidke utca, amit Henszlmann Imréről neveztek el, aki a korának egy neves művészettörténésze volt, de mellette egyetemi tanárként, valamint a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként is tevékenykedett. Párizsban III. Napóleon támogatását is élvezhette, és számos ásatás, valamint archeológiai témájú írás fűződik a nevéhez. Rejtély marad viszont, hogy miért pont itt, és miért pont ezt az utcát nevezték el róla, bár jó indoknak tűnik az Bölcsészettudományi Karának közelsége, ami otthont ad a művészettörténetnek és a régészetnek is.
Belváros

Reáltanoda utca

Fotó: Bing maps
Azért valljuk be, hogy ennek az utcának nagyon különös nevet adtak. Erre magyarázatot valószínűleg a közelben található történetében kell keresni: a dualizmus korában (1867-1918) az egyetem a fejlődés az új reformok kihívásával került szembe, és több vita is szólt arról, hogy milyen módszerekkel működjön az intézményen belüli tanárképzés és a tudományos oktatás. Végül Eötvös József miniszter döntése következtében két külföldi rendszer ötvözésével kívántak hatékonyabb oktatási rendszert megvalósítani, melyhez 1873-ban csatlakozott egy a Műegyetem mellett működö reáltanodai képző, és ezután a tanárképzés Középtanodai Tanárképezde néven folyhatott tovább.

Sörház utca

A Belgrád rakpart felé menet, a egy igazán kellemes csengéső nevet viselő utcába sétálhatunk be, ami még azokból az időkből származik, amikor ezen a környéken élénk volt a szállítmányozás és a kereskedelem. Ennek a környék több utcája és épülete is emléket állít a nevével, például Vámház körút és a Sóház, valamint a környék kereskedelmi forgalma miatt ideépített . A Sörház utca elnevezés természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy itt kifejezetten sör tárolására alkalmas raktárak működtek, de mindenképpen kellemes már csak az is, ha elképzeljük, hogy így volt.

Szabadság tér

Budapest egyik legnépszerűbb tere a Szabadság tér, aminek elnevezése annyira közhelyes, hogy sokan azt gondolják, hogy nem érdemes utána járni, hogy miért pont ez a tér kapta nevét az egyik legfontosabb emberi eszméről, pedig van. Az eredetileg Sétatérnek, majd később Széchényi Sétatérnek nevezett terület jellegét a XIX. században az “Újépület” nevű épület formája határozta meg, amit a magyar Bastille néven is emlegették. Ez az épület az 1848-49-es események után börtönként funkcionált, ahol a szabadságharc résztevevői “bűnhődtek”, valamint ezen a téren végezték ki Batthyány Lajos miniszterelnököt is. A Szabadság tér név 1900 óta őrzi ezt a fontos emléket.
Lipótváros