Budapest
Üdvözlettel Budapestről: dizájn és nosztalgia mai és századfordulós képeslapokon

Budai vár, Lánchíd, Parlament, Andrássy út, Nagykörút: a századfordulón felépülő metropolisz új ékességei a mai napig a turisták legkedveltebb célpontjai. A korabeli képeslapokon a Kedves Naccságáknak, Tisztelt Uraknak és Liebe Tantéknak ezeknek a festett, fotózott, rajzolt, utószínezett változataival kívánhattunk minden jót. A mai, budapesti dizájnképeslapokon, bár a helyszínek azonosak, egészen különleges nézőpontból mutatják meg a várost.

A térképes: DOT for You A kreatív: David Barath Design Az aprólékos: Urban Sidewalker A mozgalmas: Nemes Anita A klasszikus: Szoboszlay András

A térképes: DOT for You

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj“.  Viszont aki egyszer is látta Budapestet repülőgépről  soha nem felejti el, milyen csodás látványt nyújt felülről is, a Duna kanyargó, fénylő szalagjával középen. Ezt a hangulatot idézik meg számunkra a DOT for You képeslapjai a kedves kis üzenettel, hogy Budapest loves you.  A századfordulón persze még nem repülőkkel érkeztek a turisták a városba, hanem sokkal inkább vonattal. Ezért is gondoltuk, hogy megnézzük, vajon a pályaudvarokról készültek-e e képeslapok, és bizony van, nem is kevés. 

A DOT for You képeslapok a webshopban elérhetőek

Ár: 1400 Ft

 

A kreatív: David Barath Design

Már képeslapokon is elérhetőek (vagyis hamarosan azok lesznek újra, mivel az első nyomást gyorsan elkapkodták) David Barath Design Budapest Graphic Guide kreatív ábrái a városról, melyek úgy mutatják meg Budapestet és nevezetességeit, hogy azokra mi, az itt lakók is újra és újra rácsodálkozhatunk. Ezek láttán biztos, hogy az összezavarodott turisták is egy életre megjegyzik, hogy Buda az dombos és zöld, Pest pedig a lapos, vagy hogy hogyan jönnek sorban a hidak, és hogy miért is körút a Nagykörút. Ha hasonló képeslapok nem is léteztek a századfordulón, de a kortárs Kassák Lajos és a kicsit később alkotó Moholy-Nagy László grafikai munkássága inspirálták Dávid képeit. 

Az aprólékos: Urban Sidewalker

Budapesten sétálgatva ezer apró részletet, érdekességet veszünk észre, amitől csak még szerethetőbbé válik a város. Az eredetileg kézzel rajzolt Urban Sidewalker képeslapok és poszterek ezt az érzést és hangulatot adják vissza. A századfordulós látképeket ábrázoló fotók és képeslapok is rejthetnek hasonló izgalmakat, ott talán leginkább az köt le minket, hogy mi minden változott azóta, vagy mi az a részlet, amit felismerhetünk. 

A képeslapok megtalálhatóak a Atlantisz Könyvszigetben.

Ár: 500-1500 Ft között

Fotó: Hungaricana

A mozgalmas: Nemes Anita

Nemes Anita munkáiért már többször is lelkesedtünk, de minket újra és újra rabul ejtenek mozgalmas, a város mindennapi életét megjelenítő képei. Ezeknél is elidőzhetünk egy-egy részleten, a régi neonreklámok ismerős tipográfiáin, vagy a gangok hétköznapjain. A felismerhető épületek mellett biciklisták, kutyasétáltatók, randevúzó párok töltik meg élettel Anita Budapestjét. A századfordulón is akadtak olyan képeslapok, amelyek inkább ezt a hétköznapi Budapestet jelenítették meg a grandiózus látványosságok helyett. 

A képeslapok a Magyar Nemzeti Galéria Shopjában és Webshopjában vásárolhatóak meg. 

Ár: 1000Ft/ 5db

 

A klasszikus: Szoboszlay András

A kézzel készült rajzokról és skiccekről készült nyomatok talán a leghagyományosabb, és a száz évvel ezelőtti képeslapok világát idéző arcát mutatják Budapestnek, de mégis, talán épp a kézi rajzolás miatt, egészen személyesnek is érezzük. Az évszakokkal és évszázadokkal folyamatosan változó, mégis állandó város arcát örömmel nézegetjük ma is, Szoboszlay András képein

A képeslapok megrendelhetőek az alábbi oldalon található email címen. 

Ár: 1300 Ft.