Élmény
Top 5 antikvárium Budapesten!
Fotó : Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Top 5 antikvárium Budapesten!

Manapság ha könyvet szeretnénk gyakori, hogy beszaladunk egy nagy könyváruházba, és lekapunk egyet a polcról. Ám vannak akiknek ez nem elég: ők a kincsekre vadásznak,első kiadásokra, dedikált példányokra, egyedi darabokra.

Antikvár.hu Nyugat Antikvárium Font Antikvárium Szőnyi Antikvárium Pesti Forrás Antikvárium
Magyarországon az első antikváriumot 1796-ban alapította Meissner Ferenc Budán. Az antikvár könyvkereskedelem hamar népszerű lett egyrészt, mert jóval olcsóbban lehetett, akár teljesen új példányokhoz jutni, másrészt itt ritkaságok is megbújtak, amitől az ember egyik percről a másikra gyűjtő lett. Népszerűsége töretlen maradt, nagyrészt az egyetemistáknak és a könyvmolyoknak köszönhetően. Utánajártunk, hogy hol vannak a legjobb  antikváriumok, és hova érdemes leginkább betérni.

Antikvár.hu

Használt könyvek – modern köntösbe bújtatva. Kicsiny, ám annál barátságosabb használt könyveket árusító üzlet a Múzeum krt. antikvárium sokaságában. A Múzeum krt. 39. szám alatt már azelőtt is könyvesbolt volt és úgy tűnik a hely kötelez:  2010 decemberében ismét könyvekkel rendezték be, ám ezúttal az antikvár.hu. Azóta várják –főként- a magyar képzőművészet kincseit keresőket hétfőtől szombatig. De, ha vasárnap „néznénk körbe” akkor azt is megtehetjük a könnyen átlátható, webáruházzal is rendelkező honlapjukon, kérdés esetén pedig bátran fordulhatunk az igazán lelkes, fiatalos és segítőkész személyzethez.

Cím: 1053 Budapest, Múzeum körút 39.
Telefon: +36 1 266-2653
Nyitva tartás:
Hétfő – Péntek: 10-18
Szombat: 10-13
Vasárnap: zárva

Nyugat Antikvárium

A Bajcsy Zsilinszky út 34. szám alatt találjuk az antikváriumok egyik veteránját. Már a név is önmagában sokat mond az 1990-ben alakult antikváriumról. De minden korból és témából találhatunk itt könyveket. Bizományi bevétel is van, sőt aukciókat is tartanak, ahol akár telefonon is lehet licitálni, és egy-egy kincsre lecsapni. 5000 Ft feletti vásárlás esetén 10%-os kedvezmény diákoknak, nyugdíjasoknak és könyvtáraknak. Hétköznap is érdemes benézni, már csak az igazi antikvárium hangulatért is, a csend és nyugalom szigete a zajos utcáról belépve.

Cím: 1054 Bajcsy Zsilinszky u. 34
Telefon: 061/ 311- 90-23
Nyitva tartás: hétfő- péntek 10- 17:30

Font Antikvárium

A csillogó üzleteken túl, az Andrássy út másik oldalán, az 56. szám alatt találjuk az 1991-ben alapított antikváriumot, mely érdekes módon nevét nem a családnév után örökölte, hanem a font betűtípusról kapta, ami eredetileg ötvözetet jelent. Belépünk és könyv a lábunk alatt, mellettünk és fölöttünk (a galérián). Első ránézésre talán zsúfolt, de hamar otthon érezhetjük magunkat, köszönhetően a szintén segítőkész személyzetnek. Online árusítás itt is van, ám jobban megéri személyesen ellátogatni a Font Antikváriumba, melynek polcán többek  közt most is egy zöld tintával dedikált Kosztolányi hever.
Font Antikvárium

Szőnyi Antikvárium

A Falk Miksa utcai antikvitásokkal idén 20 éve él szimbiózisban a Szőnyi Antikvárium a Jászai Mari térnél. Polcain könyvtári precízitással és gondos rendezéssel sorakoznak a különféle könyvek, ám a teljes lexikon sorozatokról nehéz levenni tekintetünket. Viszont, ha sikerül, garantáltan a fejünk fölött lógó metszetekre, térképekre figyelünk. Ezek az eladó dekorációk teszik igazán különlegessé a helyet. Az aukcióknak itt is nagy szerepe van, melyből idén a 27.-et tartották, és melyen Petőfi Sándor első kiadású János Vitéze vitte a prímet. Régebbi aukciókon megfordult már Madách Ember tragédiája, szintén első kiadásban, és egy vélhetően eredeti vizsolyi Biblia is.

Cím: 1055 Budapest Szent István krt. 3.
Telefon: 06 1/311-6431
Nyitvatartás:
hétfő-péntek 10-18
szombat: 9-13

Pesti Forrás Antikvárium

A szintén fiatalnak számító antikvárium 2010 őszén nyílt meg az Aradi utcában, és főként a történettudományi könyvek kínálatával szeretne kitűnni az antikváriumok piacán. A korszerű berendezése hasonlít egy könyvesboltéra, mégis a könyvek átböngészésére szolgáló márványasztal és hozzátartozó székek a századfordulós Budapest hangulatát idézik. Az antikvárium könnyen megközelíthető és praktikus a nyitvatartása: a héten van egy nap, mikor már reggel 8-tól nyitva vannak és egy mikor este 20-ig. A folyamatosan bővülő kínálat az Interneten is nyomon követhető, ahol nem csak könyvekkel de régi képeslapokkal, fotókkal is találkozhatunk.

Cím: 1062 Budapest, Aradi utca 28.
Telefon: 06-1-708-9863
Nyitvatartás:
hétfő 8-16 óráig
kedd – szerda: 12-18 óráig
csütörtök 12-20 óráig
péntek 12-18 óráig