Élmény
Top 10 program, amit a legjobban várunk a Design Héten
Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Pierrot Cafe Restaurant

Ismét startol a Design Hét, és mától már jó néhány terjesztési ponton elérhető a fesztivál programfüzete is. Végigböngésztük a teljes kínálatot, és kiválasztottuk azokat, amelyeket szerintünk kár lenne kihagyni.

Központi értékek – Közös örökségünk a közép-európai kortárs designban  Visegrad design fair at WAMP Design Túrák  LAONI – JÖVŐKÉP – A fenntartható dizájn APLI Design – Bocuse d’Or 2016 designszemmel / A győztes tálalás kulisszatitkai  Handmade Dreams – Kortárs cseh divatékszerek MAGYAR DESIGN – Részben és egészben Bútorok és alkotórészek Art loves Fashion – Művészeti körkapcsolás és tárlatvezetés a kortárs divatban Winkler Nórával Artlocator – Műhelytitkok  Viselhető Technológiák
Szeptember utolsó hete hagyományosan a dizájn körül forog Budapesten. A szervezők idén különféle műfajok szerint csoportosították a programokat, így mindenki könnyedén eligazodhat a szokásosan gazdag felhozatalban. Ismét lesznek kiállítások, workshopok, beszélgetések, előadások, és több, a nemzetközi porondon is jól ismert külföldi alkotó érkezik Budapestre. Részt vehetünk még műhelytitkokat feltáró vezetett dizájnsétákon, és ismét jó néhány tervező megnyitja műhelye ajtaját a nagyközönség előtt.

Központi értékek – Közös örökségünk a közép-európai kortárs designban 

Idén a Visegrádi Együttműködés országait – Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát – látja vendégül a dizájnfesztivál. A program nyitókiállítása a régióban alkotó dizájnerek legfrissebb és várhatóan izgalmas munkáit vonultatja fel, s kiemelt hangsúlyt fektet a címben is jelölt közös kulturális örökség, az azonos inspirációs források bemutatására. A tárlathoz számos program kapcsolódik, érdemes lesz akár többször is az Iparművészeti Múzeum felé venni az irányt!
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Nyitva: szeptember 24. – november 20., K-V 10.00-18.00 
Hol?: Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

Visegrad design fair at WAMP

Budapest kedvenc dizájnvására idén ünnepli tizedik születésnapját, s ennek apropóján egy különleges eseménnyel készül a Design Hétre. A válogatott hazai tervezők mellett, a vezető tárlat tematikájához kapcsolódóan, cseh, lengyel és szlovák alkotókat látnak vendégül a szervezők, akiktől természetesen vásárolni is lehet majd. Színes forgatagra és megfizethető tárgyakra számíthattok!
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Nyitva: október 2. 10.00-18.00 
Hol?: Millenáris D csarnok 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
Belépő: 500 Ft, amely levásárolható.

Design Túrák 

A szakmai vezetéssel zajló séták különleges, máskor nem vagy csak ritkán látogatható helyszínekre vezetik el az érdeklődőket. A célpontok között szerepel többek között a Rózsavölgyi Csokoládé műhelye, két budapesti niche parfüméria, egy high-end hifi berendezéseket készítő manufaktúra s egy szemüvegkeretekre szakosodott vállalkozás is, ahol a szem épségének megőrzéséről, valamint a látás és a dizájn kapcsolatáról is szó lesz.  A programokon a részvétel előzetes regisztrációval lehetséges, s érdemes sietni, mert a helyek gyorsan betelnek!

Részletek

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

LAONI – JÖVŐKÉP – A fenntartható dizájn

Az ökodizájn a kortárs tárgytervezés egyik legizgalmasabb szelete, amely számos irányzatot és megközelítést egyesít. A kamarakiállítás a hazai és európai tervezők munkáin keresztül arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, hogy az élhető jövőhöz vezető útnak mennyire fontos része a tudatos alkotói attitűd. Budapest egyik izgalmas, egyébként egy dizájner által alapított boltja kifejezetten progresszív válogatással készül, amelyben helyet kapott például a Studio Swine Sea Chairje, Ariane Prin kerámiái, a PAPER UP! papírmasszából készülő tárgyai és a WYHOYS új ruha kollekciója is.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Nyitva: szeptember 26. – október 29. H-Sz: 10.00-19.00
Megnyitó: szeptember 26., 18.00 
Hol?: LAONI la STORE 1072 Budapest, Klauzál tér 1.

APLI Design – Bocuse d’Or 2016 designszemmel / A győztes tálalás kulisszatitkai 

Nem kis dicsőség a hazai gasztroszcéna számára, hogy Széll Tamás és csapata idén megnyerte a Bocuse d’Or európai versenyét. Az APLI Design alapítói, Zsabokorszky Lili és Püspöki Apor dizájnoldalról erősítették a csapatot. A meglepetésvendégeket is bemutató előadásukban jó néhány kulisszatitkot elárulnak majd, s kiderül, hogy a dizájnerek feladata jóval több, mint csupán látványtervezés.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Mikor?: szeptember 29. 16.00 
Hol?: APLI Design, 1051 Budapest, Sas u. 5. (11-es kapucsengő)
Regisztráció: puspokiapor@gmail.com (max. 40 fő).

Handmade Dreams – Kortárs cseh divatékszerek

A cseh divatékszer már a 18. század óta különleges státuszt élvez a minőségi bizsuk piacán. A „Bijoux de Boheme“ vagy „Jablonex“ kifejezések napjainkban is jól csengő kategóriát jelentenek világszerte. A válogatásban ennek a komoly múltra visszatekintő területnek a kortárs vetületei lesznek láthatók. Ékszerrajongóknak kihagyhatatlan!
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Nyitva: szeptember 24 – október 16. K-V 10.00 – 18.00
Megnyitó: szeptember 24. 11.00 
Hol?: Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

MAGYAR DESIGN – Részben és egészben Bútorok és alkotórészek

Izgalmas szelekció a legjobb bútorokra szakosodott hazai dizájnstúdiók újdonságaiból. A PDSIGN műhelyében az érdeklődők a CODOLAGNI, Kerékgyártó András, a MOHA design és természetesen a PDSIGN munkáit ismerhetik meg. A tárgyak most kapcsolatba is lépnek egymással, új perspektívát mutatnak fel, s bebizonyítják, hogy a magyar dizájn izgalmas, friss, és nemzetközi kontextusban is versenyképes. A kiállítás mellett személyes találkozásra is lehetőség lesz, inspiratív eszmecsere várható.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek 
Nyitva: szeptember 24. – 29. H-Sze 14.00-19.00, Cs  14.00-20.00, Szo-V 11.00-19.00 Mini Brunch: szeptember 24. 11.00 
Mikor?: Találkozás és beszélgetés a tervezőkkel: szeptember 29. 18.00 
Hol?: Heinrich Udvar, 1085 Budapest, Üllői út 32. (15. ajtó)

Art loves Fashion – Művészeti körkapcsolás és tárlatvezetés a kortárs divatban Winkler Nórával

A tárlatvezetés során a Velvet Chemistry üzlete egy órára múzeummá alakul, s Winkler Nóra kalauzolja végig az érdeklődőket a divattervezők és képzőművészek munkáinak összefonódásoktól burjánzó erdejében. Az Így rajzolunk mi beszélgetés során pedig az üzletben kapható márkák tervezői mesélnek az analóg és digitális technikák határán zajló tervezés részleteiről.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
tárlatvezetés: szeptember 26. 19.00
beszélgetés: szeptember 29. 19.00 
Hol?: The Velvet Chemistry,  1061 Budapest, Király utca 28.
Regisztráció: marketing@rekavago.com, vagy +36 30 799 2446
Tárlatvezetés: max 30 fő (érkezés: 18.45-től Beszélgetés: max. 40 fő (érkezés: 18.45-től

Artlocator – Műhelytitkok 

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Szegedi Kata idei őszi/téli kollekciójának megtervezésekor Nemes Márton festőművésszel működött együtt, s közösen alkottak egyedi printekkel ellátott ruhákat. Az Artlocator magazin a fiatal festő műtermébe várja a divat- és művészetrajongókat, ahol e két terület kapcsolódási pontjairól beszélgetnek majd. A program során feltárulnak a kollekció tervezésének különböző fázisai, s a technikai megoldások mikéntje is. Az estét a magazin Nemes Mártonról forgatott rövidfilmje zárja.
Részletek 
Mikor?: szeptember 28. 17.00 

Hol?: Nemes Márton Műterem, Jurányi Inkubátorház, 1027 Budapest, Jurányi u. 1.

Viselhető Technológiák

Emlékbross, világító reflextükör, hangzó budapesti emlékőrzők. Digitális tárgyalkotás, anyagmanipuláció, interaktív grafika, hang- és képfeldolgozás. A MOME tárgyalkotószakos hallgatóinak munkáiból rendezett válogatás az egyetem kreatív anyag- és technológiakutató laborjának együttműködésében született, s az egyéni és a közösségi emlékezetre reflektáló gondolatébresztő ötleteket mutat be.
Fotó: Design Hét
Részletek 
Mikor?: szeptember 26. 19.00 
Hol?: Trafó,  1094 Budapest, Liliom utca 41.
A részvétel a programon regisztrációhoz kötött: andrea@trafo.hu.