Élmény
Top 10 program, amit a legjobban várunk a Design Héten
Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Pierrot Cafe Restaurant

Ismét startol a Design Hét, és mától már jó néhány terjesztési ponton elérhető a fesztivál programfüzete is. Végigböngésztük a teljes kínálatot, és kiválasztottuk azokat, amelyeket szerintünk kár lenne kihagyni.

Pierrot Cafe Restaurant

Központi értékek – Közös örökségünk a közép-európai kortárs designban  Visegrad design fair at WAMP Design Túrák  LAONI – JÖVŐKÉP – A fenntartható dizájn APLI Design – Bocuse d’Or 2016 designszemmel / A győztes tálalás kulisszatitkai  Handmade Dreams – Kortárs cseh divatékszerek MAGYAR DESIGN – Részben és egészben Bútorok és alkotórészek Art loves Fashion – Művészeti körkapcsolás és tárlatvezetés a kortárs divatban Winkler Nórával Artlocator – Műhelytitkok  Viselhető Technológiák
Szeptember utolsó hete hagyományosan a dizájn körül forog Budapesten. A szervezők idén különféle műfajok szerint csoportosították a programokat, így mindenki könnyedén eligazodhat a szokásosan gazdag felhozatalban. Ismét lesznek kiállítások, workshopok, beszélgetések, előadások, és több, a nemzetközi porondon is jól ismert külföldi alkotó érkezik Budapestre. Részt vehetünk még műhelytitkokat feltáró vezetett dizájnsétákon, és ismét jó néhány tervező megnyitja műhelye ajtaját a nagyközönség előtt.

Központi értékek – Közös örökségünk a közép-európai kortárs designban 

Idén a Visegrádi Együttműködés országait – Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát – látja vendégül a dizájnfesztivál. A program nyitókiállítása a régióban alkotó dizájnerek legfrissebb és várhatóan izgalmas munkáit vonultatja fel, s kiemelt hangsúlyt fektet a címben is jelölt közös kulturális örökség, az azonos inspirációs források bemutatására. A tárlathoz számos program kapcsolódik, érdemes lesz akár többször is az Iparművészeti Múzeum felé venni az irányt!
Pierrot Cafe Restaurant
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Nyitva: szeptember 24. – november 20., K-V 10.00-18.00 
Hol?: Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

Visegrad design fair at WAMP

Budapest kedvenc dizájnvására idén ünnepli tizedik születésnapját, s ennek apropóján egy különleges eseménnyel készül a Design Hétre. A válogatott hazai tervezők mellett, a vezető tárlat tematikájához kapcsolódóan, cseh, lengyel és szlovák alkotókat látnak vendégül a szervezők, akiktől természetesen vásárolni is lehet majd. Színes forgatagra és megfizethető tárgyakra számíthattok!
Pierrot Cafe Restaurant
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Nyitva: október 2. 10.00-18.00 
Hol?: Millenáris D csarnok 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
Belépő: 500 Ft, amely levásárolható.

Design Túrák 

A szakmai vezetéssel zajló séták különleges, máskor nem vagy csak ritkán látogatható helyszínekre vezetik el az érdeklődőket. A célpontok között szerepel többek között a Rózsavölgyi Csokoládé műhelye, két budapesti niche parfüméria, egy high-end hifi berendezéseket készítő manufaktúra s egy szemüvegkeretekre szakosodott vállalkozás is, ahol a szem épségének megőrzéséről, valamint a látás és a dizájn kapcsolatáról is szó lesz.  A programokon a részvétel előzetes regisztrációval lehetséges, s érdemes sietni, mert a helyek gyorsan betelnek!

Részletek

Pierrot Cafe Restaurant
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

LAONI – JÖVŐKÉP – A fenntartható dizájn

Az ökodizájn a kortárs tárgytervezés egyik legizgalmasabb szelete, amely számos irányzatot és megközelítést egyesít. A kamarakiállítás a hazai és európai tervezők munkáin keresztül arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, hogy az élhető jövőhöz vezető útnak mennyire fontos része a tudatos alkotói attitűd. Budapest egyik izgalmas, egyébként egy dizájner által alapított boltja kifejezetten progresszív válogatással készül, amelyben helyet kapott például a Studio Swine Sea Chairje, Ariane Prin kerámiái, a PAPER UP! papírmasszából készülő tárgyai és a WYHOYS új ruha kollekciója is.
Pierrot Cafe Restaurant
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Nyitva: szeptember 26. – október 29. H-Sz: 10.00-19.00
Megnyitó: szeptember 26., 18.00 
Hol?: LAONI la STORE 1072 Budapest, Klauzál tér 1.

APLI Design – Bocuse d’Or 2016 designszemmel / A győztes tálalás kulisszatitkai 

Nem kis dicsőség a hazai gasztroszcéna számára, hogy Széll Tamás és csapata idén megnyerte a Bocuse d’Or európai versenyét. Az APLI Design alapítói, Zsabokorszky Lili és Püspöki Apor dizájnoldalról erősítették a csapatot. A meglepetésvendégeket is bemutató előadásukban jó néhány kulisszatitkot elárulnak majd, s kiderül, hogy a dizájnerek feladata jóval több, mint csupán látványtervezés.
Pierrot Cafe Restaurant
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Mikor?: szeptember 29. 16.00 
Hol?: APLI Design, 1051 Budapest, Sas u. 5. (11-es kapucsengő)
Regisztráció: puspokiapor@gmail.com (max. 40 fő).

Handmade Dreams – Kortárs cseh divatékszerek

A cseh divatékszer már a 18. század óta különleges státuszt élvez a minőségi bizsuk piacán. A „Bijoux de Boheme“ vagy „Jablonex“ kifejezések napjainkban is jól csengő kategóriát jelentenek világszerte. A válogatásban ennek a komoly múltra visszatekintő területnek a kortárs vetületei lesznek láthatók. Ékszerrajongóknak kihagyhatatlan!
Pierrot Cafe Restaurant
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek
Nyitva: szeptember 24 – október 16. K-V 10.00 – 18.00
Megnyitó: szeptember 24. 11.00 
Hol?: Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

MAGYAR DESIGN – Részben és egészben Bútorok és alkotórészek

Izgalmas szelekció a legjobb bútorokra szakosodott hazai dizájnstúdiók újdonságaiból. A PDSIGN műhelyében az érdeklődők a CODOLAGNI, Kerékgyártó András, a MOHA design és természetesen a PDSIGN munkáit ismerhetik meg. A tárgyak most kapcsolatba is lépnek egymással, új perspektívát mutatnak fel, s bebizonyítják, hogy a magyar dizájn izgalmas, friss, és nemzetközi kontextusban is versenyképes. A kiállítás mellett személyes találkozásra is lehetőség lesz, inspiratív eszmecsere várható.
Pierrot Cafe Restaurant
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Részletek 
Nyitva: szeptember 24. – 29. H-Sze 14.00-19.00, Cs  14.00-20.00, Szo-V 11.00-19.00 Mini Brunch: szeptember 24. 11.00 
Mikor?: Találkozás és beszélgetés a tervezőkkel: szeptember 29. 18.00 
Hol?: Heinrich Udvar, 1085 Budapest, Üllői út 32. (15. ajtó)

Art loves Fashion – Művészeti körkapcsolás és tárlatvezetés a kortárs divatban Winkler Nórával

A tárlatvezetés során a Velvet Chemistry üzlete egy órára múzeummá alakul, s Winkler Nóra kalauzolja végig az érdeklődőket a divattervezők és képzőművészek munkáinak összefonódásoktól burjánzó erdejében. Az Így rajzolunk mi beszélgetés során pedig az üzletben kapható márkák tervezői mesélnek az analóg és digitális technikák határán zajló tervezés részleteiről.
Pierrot Cafe Restaurant
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
tárlatvezetés: szeptember 26. 19.00
beszélgetés: szeptember 29. 19.00 
Hol?: The Velvet Chemistry,  1061 Budapest, Király utca 28.
Regisztráció: marketing@rekavago.com, vagy +36 30 799 2446
Tárlatvezetés: max 30 fő (érkezés: 18.45-től Beszélgetés: max. 40 fő (érkezés: 18.45-től

Artlocator – Műhelytitkok 

Pierrot Cafe Restaurant
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Szegedi Kata idei őszi/téli kollekciójának megtervezésekor Nemes Márton festőművésszel működött együtt, s közösen alkottak egyedi printekkel ellátott ruhákat. Az Artlocator magazin a fiatal festő műtermébe várja a divat- és művészetrajongókat, ahol e két terület kapcsolódási pontjairól beszélgetnek majd. A program során feltárulnak a kollekció tervezésének különböző fázisai, s a technikai megoldások mikéntje is. Az estét a magazin Nemes Mártonról forgatott rövidfilmje zárja.
Részletek 
Mikor?: szeptember 28. 17.00 

Hol?: Nemes Márton Műterem, Jurányi Inkubátorház, 1027 Budapest, Jurányi u. 1.

Viselhető Technológiák

Emlékbross, világító reflextükör, hangzó budapesti emlékőrzők. Digitális tárgyalkotás, anyagmanipuláció, interaktív grafika, hang- és képfeldolgozás. A MOME tárgyalkotószakos hallgatóinak munkáiból rendezett válogatás az egyetem kreatív anyag- és technológiakutató laborjának együttműködésében született, s az egyéni és a közösségi emlékezetre reflektáló gondolatébresztő ötleteket mutat be.
Top 10 program, amit a legjobban várunk a Design Héten
Fotó: Design Hét
Részletek 
Mikor?: szeptember 26. 19.00 
Hol?: Trafó,  1094 Budapest, Liliom utca 41.
A részvétel a programon regisztrációhoz kötött: andrea@trafo.hu.