Élmény
TOP 10 program a Design Héten
TOP 10 program a Design Héten

Pénteken kezdődik a 10. Design Hét Budapest fesztivál, amikor kereken tíz napig a kortárs designkultúra és formatervezés kerül a figyelem középpontjába. Az utóbbi években egyre növekvő népszerűségnek örvendő fesztivál idén is csaknem 300 partnerrel közösen alakította ki programkínálatát, melyben kiállítások, gasztroesemények, előadások, workshopok, vásárok és nyitott műhelyprogramok közül egyaránt válogathatunk. Az idei Design Hét díszvendége Olaszország, és természetesen a szakma legrangosabb hazai díjai is a fesztivál keretében kerülnek kiosztásra. Iránytűként a számtalan program között való tájékozódásban összeállítottuk a mi TOP 10-es listánkat a Design Hétre.

TOP előadás: Michele De Lucchi TOP kerekasztal: Design Workshop Reggelik TOP kiállítás: Maestri TOP divatbemutató: NON+: Kifutó a konyhában TOP workshop: Design Párbaj TOP gasztro: Béterv: Illatvacsora TOP vásár: Kreatim - Design Aid TOP túra: a WeLoveBudapest designtúrái TOP nyitott stúdió: Hollán9 TOP egyéb: Csodavadászat

TOP előadás: Michele De Lucchi

Az olasz építész és formatervező korunk designkultúrájának egyik világszinten legmeghatározóbb alakja. Tervezői munkássága mellett a Politecnico di Milano professzoraként hosszú ideje oktatói tevékenységet is végez, legfőbb célja rávilágítani a kézművesség és az ipar összekapcsolásának fontosságára.
Mikor? Okt. 4. 11.30
Hol? Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Auditórium

TOP kerekasztal: Design Workshop Reggelik

A program szervezői három reggelen három különböző témában ígérnek interaktív beszélgetést egy kávé és croissant társaságában. Első alkalommal a Rex-Kiss Béla belsőépítész által vezetett beszélgetés éttermek, előadók, színházak és más közösségi terek berendezéseiről elmélkedik, majd a közösségi terek üléskultúrájáról esik szó egy meglepetésvendéggel, végül Wolfgang Sexl bútordesigner vezeti elő gondolatait a kommunikációs terekkel és a technológiával kapcsolatban.
Mikor? Szept. 30., okt. 2., okt. 4. 8.30-11.00
Hol? Európa Design Zrt.

TOP kiállítás: Maestri

A milánói Triennálé, amely alighanem a világ legrangosabb designmúzeuma, hozta el idén gyűjteménye egy részét, mely Magyarországon most látható élőben először. Mára kultikussá vált, legendás darabokat láthatnak az érdeklődők ezen a kihagyhatatlan tárlaton. Többek között Gio Ponti Superleggera széke, Achille és Pier Giacomo Castiglioni Arco lámpája, valamint Ettore Sottsass Valentine írógépe is megtekinthető lesz.
Mikor? Szept. 27-nov. 24., kedd-vasárnap 10.00-18.00
Hol? Iparművészeti Múzeum

TOP divatbemutató: NON+: Kifutó a konyhában

Kiss Sarolta, a NON+ márka tervezőjének és Bede Annának, a vegetáriánus konyha szakértőjének közös programja ötvözi a divat és a gasztronómia legjavát. Tíz eltérő színű NON+ kreáció vonul majd fel a kimondottan hozzájuk megkomponált ínyencségekkel. Tapintható, ízlelhető divatbemutató.
Mikor? Okt. 4. 18.00
Hol? NON+ üzlet a MOM Parkban

TOP workshop: Design Párbaj

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület művésztanárai és diákjai mérik össze tudásukat és kreativitásukat a workshop keretében. A feladat egy alkotás létrehozása egy meghatározott feladat szerint, a helyszínen, kötött idő alatt és véges eszközhasználat mellett, gyakorlatilag az érdeklődők szeme láttára.
Mikor? Okt. 3. 18.00
Hol? FISE Műhely

TOP gasztro: Béterv: Illatvacsora

Az Aradi utcai Béterv lakásétteremben hat estén keresztül illatok és ízek rendhagyó módon párosulnak: parfümök megillatolása után fűszerek megízlelése következik, az izgalmas kombinációkból születő ötletek pedig helyben meg is valósulnak. Az egyes esték témái sorrendben: bazsalikom illatvacsora; bevezetés az olasz kenyérsütés rejtelmeibe; olasz tésztakészítés házilag; Olaszország régiói borral és sajttal; lime illatvacsora; és végül ismét a bazsalikom illatvacsora zárja a sort.
Mikor? Szept. 28. 19.00-24.00, okt. 1-2-3. 17.00-21.00, okt. 4-5. 19.00-24.00
Hol? Béterv lakásétterem

TOP vásár: Kreatim - Design Aid

Az Art Aid hálózat segítségével megvalósuló vásáron a social design kerül a figyelem középpontjába. A vásáron bemutatják a rehabilitációban és a társadalmi integrációban élen járó alkotóműhelyeket, a felvonuló termékek pedig nagy hangsúlyt helyeznek a lokalitásra és a többgenerációs használhatóságra.
Mikor? Szept. 29. 10.00-19.00
Hol? Átrium Film-Színház

TOP túra: a WeLoveBudapest designtúrái

Noha egyes turnusokra már csak várólista van, érdemes szemfülesnek lenni, és részt venni a WLB és a Hosszúlépés. Járunk? csapata által közösen szervezetett túrákon. A „Giccstől a coolig” nevet viselő séta a józsefvárosi piacot járja be, miközben végigvezeti a túrázókat a képzeletbeli úton, mely az haute couture darabokkal indul és a kínai piaci hamisítványokig jut el. „Mozgó Design”-sétánk az épülő 4-es metró állomásait veszi sorra, bemutatva a tömegközlekedés, az építési munkálatok, a városi terek és a design találkozását. A „Streetfood séta” az utóbbi években lezajlott hazai gasztroforradalom meghatározó állomásait járja be Budapest utcáin a streetfood műfajának lazaságához hangolva.
Mikor? Szept. 29. és okt. 5. 11.00-13.00; szept. 27. 10.00-12.00 és okt. 2. 15.00-17.00; szept. 29. és okt. 3. 16.30-18.30
Hol? az indulás helyszínét a résztvevők a regisztráció után kapják meg

TOP nyitott stúdió: Hollán9

A Hollán9 műhelyében a látogatók nemcsak passzív szemlélői lehetnek a bent zajló munkafolyamatoknak, hiszen az itt dolgozó csapat közös tervezésre invitál mindenkit. Rövid workshop keretében bemutatják működésük alapvető elemeit és sajátos munkamódszereiket, majd lehetőséget adnak arra, hogy interaktív módon vegyünk részt az építész, a belsőépítész, a lámpatervező és a textiles közös alkotómunkájában.
Mikor? Okt. 3. 12.00-20.00
Hol? Hollán9

TOP egyéb: Csodavadászat

A wonderLAB szervezésében megvalósuló játékos program végigvezet az egész Design Héten. A feladat nem más, mint részt venni a nyitóeseményen a wonderLABben, ahol mindenki saját térképet kap, melynek segítségével a fesztivál ideje alatt járhatja a várost és fedezheti fel a megjelölt kincseket. Aki mindent összegyűjt, lefotóz és elküld a játék végén a szervezőknek, különféle jutalmakban részesülhet.
Mikor? Szept. 28. 18.00-22.00
Hol? wonderLAB Concept Store

További részletek és aktuális információk elérhetők a Design Hét honlapján és Facebook-oldalán.