Budapest
Tetőterasztól a csárdáig – ezek voltak a kedvenc WLB-s helyeitek 2018-ban
Fotó : Bódis Krisztián / WLB
római part

Megnéztük, 2018-ban miket kerestetek leginkább az oldalunkon, melyek voltak a legnépszerűbb helyek. A Római parttól a 360 báron át a Pléh Csárdáig íme az a 12 szereplő, amire a legtöbben voltatok kíváncsiak idén.

BudaPart – Kopaszi gát Római-part Központi Vásárcsarnok 360 Bar János-hegy, Erzsébet kilátó Bádog Gundel (Pléh Csárda) Anker't Ecseri piac Dagály Fürdő és Duna Aréna Intermezzo Restaurant & Roof Terrace Kertem (átmenetileg zárva) Népsziget (Szúnyog-sziget)

BudaPart – Kopaszi gát

A dél-budai Lágymányosi-öböl környéke sokáig elhanyagolt területnek számított, aztán hirtelen valami történt: kizöldült, megszépült és éttermek, kávézók, teraszok, játszóházak jelentek meg rajta. Ma már a Kopaszi-gát (egy nagyobb beruházás részeként BudaPart – Kopaszi gát) állandó kiegészítői a kisgyerekes családok, andalgó párok, ebédelő barátok, jógázók és minden más, amit egy vízközeli közpark fogalma magával hozhatott. A város itt elterülő tízhektáros szegletére lokálpatriótáknak is nagyon ajánlott eljönni egy kis sétára, pihenésre vagy sportra, a Fruska-féle bisztrók pedig gondoskodnak róla, hogy éhesek se maradjunk. Érkezhetünk BKK hajóval vagy villamossal is, a kutyusunkat viszont sajnos nem tudjuk magunkkal hozni, a hely egyelőre nem kutyabarát.

BudaPart - Kopaszi gát
 • 1117 Budapest, Kopaszi gát

Római-part

A Margit– és a Hajógyári-szigeten is túl, Buda északi csücskén terül el a Római-part. Legendás zarándokhely azoknak, akik a napjukat vízparton töltenék, hekket vagy lángost ennének, és talán meginnának mellé egy jó korsó sört a friss levegőn. Felsorolni is nehéz lenne, hány kifőzdéből, lángososból, hamburgeresből szöknek ki az összetéveszthetetlen illatok. Emeletes buszban, csíkos nyugágyon vagy fák alatti rönkasztaloknál falatozhatunk, esetenként piros műanyagtálcáról. Az egész környék fel van töltve egy adag retró életérzéssel, amire csak ráerősit az Evezős Sörkert, a Platán vagy a Csónakház Mulató.

Római-part
 • 1031 Budapest, Római part

Központi Vásárcsarnok

A Szabadság híd pesti hídfőjénél találjuk a Központi Vásárcsarnokot, vagyis Budapest legnagyobb fedett piacát. A Zsolnay-tetőcserepes épület 1897-ben nyílt meg, akkoriban a közepén futó csatornán keresztül érkezett megállás nélkül a friss áru. Ma már csatorna nincs, de a friss zöldség, gyümölcs, minőségi hús, szalámi és a többi, hazai termelőtől származó termék maradt. A turisták számára a csarnok kötelező megálló, így nem meglepő, hogy szuvenírekben sem szűkölködik. Az emeleten büfék sora kínálja illatozó hungarikumait: ha bárki egy jó magyaros (bár esetenként túlárazott) töltött káposztára, gulyáslevesre, hortobágyi palacsintára vagy épp lángosra vágyik, a Vámház körút 1-3-at bátran csillagozza meg a térképén.

Központi Vásárcsarnok
 • 1093 Budapest, Vámház körút 1-3.

360 Bar

A 360 Bar a budapesti tetőteraszos felhozatal egy kulthelye, ahova akkor is fel kell menni, ha tősgyökeres budapestiek vagyunk, és akkor is, ha épp csak turistaként járjuk a várost. Mégpedig azért, mert az Andrássy út legmagasabb épületének tetejére érkezünk, ami már elég ahhoz, hogy egy teljesen új nézőpontból lássuk a várost, 360 fokban. A Parlamentet, a Bazilikát, a Citadellát – és tulajdonképpen az egész környéket, ráadásul házi koktélok, befőttes üvegben szervírozott, ízesített limonádék, finom ételek mellől pásztázhatjuk. Érdemes úgy időzíteni a látogatást, hogy elcsípjük a naplementét, mert ezen a ponton ér csúcsára a látványfaktor. Utána felkapcsolják az égősorokat, szól az élő zene vagy a DJ-set, és mindenki ejtőzhet tovább a város feletti kis szigeten. Feszengni nem kell, dress code nincs, de szabad, urbánus életérzés és időnként programok annál inkább. Télen hangulatos, fűtött igluval várnak titeket, hogy a hidegben se kelljen lemondanotok a tetőteraszos estékről. A rooftop bárba lifttel juthattok fel, a Párizsi Nagyáruház melletti bejáraton keresztül. Asztalt foglalni telefonon tudtok.

360 Bar
 • 1061 Budapest, Andrássy út 39.

János-hegy, Erzsébet kilátó

Ha Budapesten szeretne kirándulni az ember, az első lépés, hogy átmegy Pestről Budára. A második pedig nagyon sokszor az, hogy felkapaszkodik a Citadellára. Ha viszont ennél egy picivel nagyobb kalandra, több sétára és természetre vágyunk, érdemes megcélozni a János-hegyet, amivel egyben a város legmagasabb pontjának megmászását is kipipálhatjuk a bakancslistánkról. Az 528 méter magas hegy tetején megbízható, neoromán stílusú irányjezőként áll az Erzsébet-kilátó, egész pontosan 1910 óta. Jó a tipp, ha a névadónak Sissit gondoltuk, és akkor is, ha elképesztő panorámát vártunk a 100 lépcsőfok megtételétől. Tavaszi időben akár 80 kilométerre is ellátni, sőt, a helyiek szerint szerencsés esetben még a távoli Magas-Tátra csúcsai is felsejenek.

 

A hegy és a kilátó a Gyermekvasút János-hegy állomástól indulva erdei sétaúton, majd műúton közelíthető meg. Zugligetőből Libegővel, valamint a Gyermekvasúttal is feljuthatunk.

János-hegy, Erzsébet kilátó
 • 1121 Budapest, János-hegy

Bádog Gundel (Pléh Csárda)

Budapesten a XV. kerületben található a Pléh Csárda, azaz a Bádog Gundel néven elhíresült kifőzde. Habár nem Budapest gasztrocsakrájához pozicionálta magát, egy látogatást mindenképp megér, már a hangulat miatt is. A hely fő ismérvei között szerepelnek az “otthoni konyha” hangjai, illatai és ízvilága, valamint a kedves kiszolgálás, a sokkolóan nagy és finom adagok. A menü a klasszikus kifőzdés fogásokat igyekszik lefedni, természetesen szezonális ételekkel. A hidegebb időszakban főleg a főzelékek és a pörköltök dominálnak, de a rántott hús és a szalontüdő sosem hiányozhat a palettáról. A hely először 2006-ban vált ismertté a Szalontüdő című rövidfilmnek köszönhetően, de 2015-ben a CNN-es Antony Bourdain is tett itt látogatást mialatt Budapestről forgatott, hogy megszabaduljon a macskajaj tüneteitől.

Bádog Gundel (Pléh Csárda)
 • 1152 Budapest, Kolozsvár utca 48-50.

Anker't

A Paulay Ede utca 33. alatt megbújó Anker’t Budapest egyik legnagyobb belvárosi kerthelyisége, az Anker Klub nyári kivetülése, ahol az anyaklubtól megszokott stílus, két udvar és egy óriás kivetítő várja a vendégeket. Esténként a legmenőbb under DJ-k pörgetik a talpalávalót, de a nagyobb kulturális érzékenységgel megáldottaknak rendszeresen rendeznek slam poetry esteket is. Finom ételek, minimalista dizájn és egyedi légkör jellemzi az Anker’tet, ahol a négylábúakat is szívesen látják.

Tipp: Körülbelül havi rendszerességgel virág és vegán témában is szerveznek termelői piacot, az utóbbiból “maradt itt” állandóbb jelleggel a vegazzi nevű vegán pizzázó.

Anker't
 • 1061 Budapest, Paulay Ede utca 33.

Ecseri piac

A külváros útvesztőjében áll Budapest legnagyobb használtáru piaca, az Ecseri. Azoknak ajánljuk a látogatást, akik kedvelik a bolhapiacok világát, nem riadnak vissza egy korai keléstől és szívesen kacskaringóznak órákon át az árusok között. Az égvilágon mindent meg lehet itt találni a bóvlitól a műkincsig. Sok szenvedélyes gyűjtő már hajnal 6-ra kikecmereg a piacra, hogy semmiképp ne mulasszon el egy jó vételt. Érdemes nekünk, laikusoknak is körülnéznünk, ha szerencsénk van akár meg is gazdagodhatunk, ha egy ritkaság akad a kezünk közé.

Ecseri piac
 • 1194 Budapest, Nagykőrösi út 156.

Dagály Fürdő és Duna Aréna

A Dagály Fürdő 1948-ban nyitotta meg kapuit az Árpád híd pesti hídfőjénél. Eredetileg Szabadság Fürdőnek hívták, igaz a környékbeliek – a közeli Dagály utca miatt – mindig is Dagályként emlegették. Vízbázisát akkoriban egy 1944-ben fúrt kút biztosította, amellyel végre hasznosították a Duna vizébe elfolyó termálvizeket. 1970-től a Széchenyi Gyógyfürdő vizét vezették ide, mellyel a Dagály is a gyógyfürdők sorába lépett. 2018 augusztusában (egy átépítés után) újranyitották, méghozzá 7 teljesen felújított medencével, játszóterekkel, sportpályákkal és egy fitneszparkkal. Továbbá az új épületszárnyban egy 290 négyzetméteres wellness– és egy 300 négyzetméteres gyógyászati részleg is helyet kapott.

Dagály Fürdő és Duna Aréna
 • 1138 Budapest, Népfürdő utca 36.

Intermezzo Restaurant & Roof Terrace

Hotel President egy tágas és nem mellesleg nagyon magason lévő tetőteraszt tudhat magáénak, ahova 2016 óta vacsorázni és koktélozni is fel lehet járni, nem csak a szállóvendégeknek. Ehhez annyit kell tenni, hogy a recepción kérünk egy kártyát (ingyenes), amivel felliftezünk első körben az ötödik emeletre, majd itt egy átszállással a tetőre. A kilátás pazar, a naplemente még pazarabb, és az étel-italfelhozatal is izgalmas: egy-egy koktél vagy grillétel társaságában helyezhetjük kényelembe magunkat. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes asztalt foglalni, és érdemes a programokat is figyelni. Télire egyfajta winter wonderlanddé alakítotják a tetőt: koripályával, narancslikőrös forró csokival, karácsonyi zenével. Bejelentkezés és jegyvásárlás a recepción.

Intermezzo Restaurant & Roof Terrace
 • 1054 Budapest, Hold utca 3.

Kertem (átmenetileg zárva)

A balkán burger és a budapesti biciklisek egyik törzshelye a belváros zajától távol, a Városligetben található. A Kertem jó pár költözést túlélt már, jelenleg az Olof Palme sétányon, az Olof Palme Házzal szemközti oldalon működik, nem messze a Királydombtól. Napközben főként családosok, párok, illetve a Ligetben bóklászók látogatják, esténként zsúfolásig megtöltik a városi fiatalság különböző kasztjai. Az árak romkocsmásak, a koncertek ingyenesek, grillezett finomságokból pedig nincs hiány, ahogy limonádéból, hangulatos fényfüzérekből és kutyákból sem.

Kertem (átmenetileg zárva)
 • 1146 Budapest, Olof Palme sétány 1.

Népsziget (Szúnyog-sziget)

A legészakibb budapesti szigetünk a Népsziget, más néven Szúnyog-sziget. Az 1830-as években Újpesthez csatolták a Zsilip utcán át, így most a XIII. kerülettel osztoznak ezen a kieső ligeten. Néhol ijesztő lehet a kihalt terület, de ez a Népsziget előnye is, hiszen zavartalanul tudunk futni, piknikezni, biciklizni vagy sétálni, amit a Margitszigetről nem mindig mondhatunk el. A Szúnyog-szigeten működik még lovarda, kutyaiskola és kecskefarm is, utóbbi biofűnyíróként is szolgál. Ha egész napos programra készülünk, akkor a Sziget Sörözőben lángos és hekk a klasszikus menü, de a Partizán Hajón főtt kukoricát, grillételeket és csülkös bablevest is ehetünk.

Népsziget (Szúnyog-sziget)
 • 1138 Budapest, Népsziget