Élmény
Tények egy tipikus magyar vendégségről
Fotó : László Balkányi - We Love Budapest
Tények egy tipikus magyar vendégségről

Ha úgy adódik, hogy egy külföldi barátot látogatóba viszünk egy tipikusan budapesti családhoz, akkor van néhány dolog, amire mindenképpen fel kell hívni a figyelmét. Az angol oldalunkon összegyűjtöttük az elsőre legnagyobb sztereotípiáknak tűnő szokásokat, amelyek ismerete segíthet abban, hogy az idegenből jött barátunk látogatása jól sikerüljön. A cikk sikerére való tekintettel most magyarul is megírtuk.

Ne mondj nemet a pálinkára Udvarias üdvözlés Soha ne koccints sörrel! Óvakodj ettől a két témától A hallgatás művészete Ilyen ételekre lehet számítani Amikor már azt érzed, hogy eleget ettél… És még mindig nincs vége… A nagymama a konyhában Az otthoni dekoráció

Ne mondj nemet a pálinkára

Az egyik legfontosabb dolog, amire emlékezned kell, hogy ha kitöltenek neked egy pálinkát, akkor azt mindenképpen meg kell innod. Ez alól még abban az esetben sincs kivétel, amennyiben a kínált ital már a harmadik felesed, vagy házi jellege miatt nem annyira finom. Ez vonatkozik egyébként a házi borokra is. Szerencsére ezek az italok általában teljesen rendben vannak. Egészségedre!
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László

Udvarias üdvözlés

A legudvariasabb köszöntés, ha az ember a ház asszonyával találkozik, hogy “kezét csókolom”. Ehhez persze nem feltétlenül tartozik hozzá a valódi kézcsók, de az sem baj, ha igen. Ha pedig az udvariaskodásnál tartunk, akkor természetesen a nőnek virágot, a férfinak pedig egy üveg ital soha nem árthat. 

Soha ne koccints sörrel!

A magyarok, ugyebár, nem koccintanak sörrel. Ennek a történelem szerint az az oka, hogy az 1848-as forradalom leverése után Ausztriában sörrel koccintottak a győzelem örömére. Ekkor a magyarok megfogadták, hogy 150 évig nem koccintanak sörrel. Bár ez az idő már letelt, sokak számára a fogadalom még mindig érvényes.   

Egyébként pedig bármilyen alkohol itallal koccintunk, illetlenségnek számít, ha nem nézünk a másik fél szemébe. Ennek a legviccesebb része, hogy az emberek úgy próbálják nyilvánvalóvá tenni, hogy nem feledkeztek meg erről az igen fontos szabályról, hogy természetellenesen nagyra nyitják a szemüket, miközben ki is düllesztik azt kissé.

Fotó: We Love Budapest / Balkányi László

Óvakodj ettől a két témától

Politika és sport. Erről a két dologról a helyi családok vagy nagyon szeretnének beszélni, vagy éppen annyira el akarják kerülni, mint a pestist. Hacsak nem vagy teljesen biztos abban, hogy melyik pártot vagy focicsapatot támogatják, ne nagyon piszkáld ezt a dolgot.

A hallgatás művészete

A vendégségben nem feltétlenül kell sokat beszélned. Biztosan lesz egy idősebb ember, aki realista részletességgel meséli majd el, hogy mit is csinált az 1956-os forradalom idején, vagy akkor, amikor 1989-ben lehullott a vasfüggöny. Persze az is lehet, hogy elővesznek egy régi, szocreálosan kopott naptárat, amelyben a gyerekkori fotóik vannak, de természetesen szóba kerülnek majd olyan híres magyar találmányok is, mint a Rubik-kocka vagy a golyóstoll. Az is teljesen biztos, hogy minden fontos történelmi személy rendelkezni fog magyar felmenőkkel, és ki lesz hangsúlyozva az is, hogy magyar a világon a legnehezebb nyelv. Ha ez még nem lenne elég, akkor érdemes végighallgatni a vicces nagybácsi Jugoszláviában feljegyzett történeteit.
Fotó: Cara Difabio - Flickr

Ilyen ételekre lehet számítani

A magyarok többségének az ebéd a legfontosabb étkezés, így nagy valószínűséggel erre lesz a kedves barát meginvitálva. De nem számít, hogy ebéd vagy vacsora, előételnek tutira valami sós pékárú lesz, mint például pogácsa, vagy sós stangli, és ha szerencsés napunk van, akkor ezek kívül ropogósak, belül pedig puhák lesznek. Ezekkel nem érdemes teleenni magunkat, mivel nemsokára következik a leves, ami általában csirkehúsból készült (nyáron esetleg gyümölcsleves), majd ezt követi a főétel, ami valószínűleg a hús, a krumpli és a  káposzta valamilyen kombinációja. Ha nem ez, akkor pörkölt lesz az ebéd, vagy pedig lecsó, és minden mellé lesz uborkasaláta. Fontos észben tartani, hogy pirospaprika mindenben lesz és erős paprika is, bár ez utóbbi külön tálban, hogy mindenki magának adagolhassa.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Természetesen itt általában nincs vége: a desszert valamilyen szelet süti vagy torta – de az is elképzelhető, hogy több fajtából választhatunk.Persze váratlanul a pogácsa is újra előbukkanhat a semmiből, de nagyon erős pálinkázás esetén egy kis kolbász-kenyér-paradicsom kombináció is ott teremhet az asztalon. Nem kérdés, az evés a legfontosabb.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László

Amikor már azt érzed, hogy eleget ettél…

Nem kell meglepődni, ha 6 masszív repeta után a nagymama még mindig úgy gondolja, hogy sovány vagy és nem eszel rendesen. Ilyenkor felajánlják, hogy elcsomagolva vigyél haza némi süteményt, vagy esetleg néhány adag ételt, hogy holnapra is maradjon. Ez ellen nem érdemes küzdeni, meg kell szépen köszönni, tudván, hogy úgyis csomagokkal megpakolva fogjuk elhagyni a házat.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László

És még mindig nincs vége…

Amikor már mindenki épp indulna, akkor a nagyi valószínűleg még előhúz egy doboz bonbont, amit 1987-ben kapott, csak hogy biztosra menjen, hogy mindenki boldog és jóllakott.
Fotó: bcre8tive - Pintrest

A nagymama a konyhában

A konyhákban főzőcskéző  nagymamák általában fehér-kék virágmintás köténykét viselnek egyenruhaként, hozzá pedig stílusban passzoló fehér takarító-cipőt. A kellékei tárházában olyan receptek is megtalálhatóak, amelyeket még ők maguk is az édesanyjuktól vagy a nagyanyjuktól kaptak. Ha jó az idő, akkor alkalomadtán a férfi főz a kertben, méghozzá egy hatalmas öntöttvas bográcsban.
Fotó: ssalonso - Flickr

Az otthoni dekoráció

A budapesti otthonok méretben és stílusban nagyon különbözőek lehetnek, egy dolog viszont majdnem biztos: a konyhaasztalon például műanyag védőterítőt, míg az étkezőasztalon fehér csipke terítőt találhatunk. Ezen kívül fontos szerepet töltenek be a lakberendezésben a Zsolnay és Herendi porcelánok, illetve a díszített párnák is. Bizonyos házakban még konyhában száradó paprikára vagy kolbászra is számíthatunk, sok helyen pedig házi áldással próbálják a környezetet kedvesebbé és otthonosabbá varázsolni.
Fotó: Andreea - Flickr