Gasztró
Távol a belvárostól – külkerületi éttermek, street foodosok
Fotó : Hartyányi Norbert / WLB
kalóz burger, burger, street food

Lehet, hogy vannak olyan budapesti utcák, ahol szinte képtelenség a bőség zavara miatt helyet választani, hogy merre ebédeljünk/vacsorázzunk, de mi a helyzet a külsőbb kerületekkel? Ezt a kérdést jártuk körbe, találkozván régi nagy kedvencekkel, bátor újítókkal, eleganciával és vagány street fooddal is. Örömmel nyugtáztuk, hogy remek hamburgert, pizzát, de még klasszikus magyaros ízeket is találunk a belvároson kívül. Voltak kerületek, ahol nem annyira jártunk sikerrel, de szívesen vesszük az ajánlásokat tájékozott lokálpatriótáktól!

Torockó Vendéglő Zila Vendéglő Vietnami Speciális Melegkonyha Kemencés Pizza Bádog Gundel (Pléh Csárda) Osaka Sushi & Wokbar Budapest Kalóz Burger & More Lidi Mama Konyhája Bambu Étterem Kakas Étterem Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda Shrimpy Street Food Bar La-Guna Sushi Bár Póni Caffe & Pizza

X. kerület 

Torockó Vendéglő

1906-ban kezdődött a kőbányai egység vendéglátós múltja, a Torockó pedig 1985 óta üzemel jelenlegi felállásban. Igazi családi vállalkozás házias, magyaros étlappal, őszintén. Nyáron a hangulatos kerthelyiség a népszerű. Az adagok óriásiak és tényleg hozzák a vasárnapi nagyobb ebédek hangulatát. Ne hagyjuk ki a két főre is elég húsos fazekat vagy a Torockó szeletet (rántott hús hagymás tartárral, sajttal szórva). Jó választás lehet vegyes korosztályok összejöveteléhez, családi ünnepekhez.

 

Zila Vendéglő

Zila János 1977-ben elsőként pecsenyesütőt nyitott a kerületben, majd ebből büfé, aztán kisvendéglő lett. Ez 2004-ben esett át egy nagyobb ráncfelvarráson és igyekeznek a szintén családi étteremmel megidézni a régi Kőbányát, melyet ma már csak archív felvételeken és elmesélésekből képzelhetünk el. Gazdag, magyaros és nemzetközi választékkal mennek, nyitottak az újra és szezonálisan szívesen kísérleteznek. Bátran ehetünk náluk komolyabb vadételeket is, de ugyanannyira figyelnek az egyszerűbb tételekre is, mint például a juhtúrós sztrapacska vagy a marhalábszárpörkölt.

 

 • 1105 Budapest, Gergely utca 4.
 • H - Szo: 10:00 - 22:00 V: 10:00 - 20:00

Vietnami Speciális Melegkonyha

Közel Kőbánya központjához egyre népszerűbb a Vietnami Speciális Melegkonyha, ami a már bejáratott ázsiai ízeket hozza el. Pho levesek, wokban készült ételek, vaslapon sistergő húsok és zöldségek érkeznek az asztalokra. Az árfekvés baráti, a kiszolgálás úgyszintén, pláne, hogy nem kell kézzel-lábbal mutogatnunk, hiszen többnyire minden felszolgáló jól beszél magyarul is. Így nyugodtan kérdezhetünk vagy kérhetünk ajánlást is. 

 

Vietnami Speciális Melegkonyha
 • 1105 Budapest, Előd utca 1.

XV. kerület

Kemencés Pizza

Kis belvárosi kitérő után Feri és Andi mégis úgy döntött, hogy a kertvárosban sokkal jobb pizzát sütni, a megszokott fatüzeléses kemencét és a barátságos vevőkört is beleértve. A Kemencés Pizza nagyot ment a tavalyi évben és ez nem is csoda, hiszen valódi nápolyi tésztával dolgoznak és a feltétek minősége sem utolsó. Jó szívvel ajánljuk bármely verziót, sőt, jó hír, hogy már nem csak a XV.-be mehetünk a pizzájukért, hanem a XVI. kerületbe is, a Katóka utca 60-ba is.

 

Kemencés Pizza
 • 1152 Budapest, Fő út 39.

Bádog Gundel (Pléh Csárda)

A Bádog Gundel – vagy ahogy többen hívják: Pléh Csárda – nagy múltú étkezde, brutális adag rántott ételekkel, igazi kelet-európai érzéssel és olyan ajánlással, amit nem sokan tudhatnak magukénak: Antony Bourdain is falatozott már Bábel Istvánnál, hogy elűzze a másnapot. Az ikonikus, ám megosztó helyre a város minden szegletéből érkeznek nagy étkű vendégek, akik sokszor nejlonzacskóval a kézben távoznak: nincs az az ember, aki egy szuszra meg tudná enni az itteni adagokat. Figyelem, paleo-vegán-fitness vonalról nem érdemes ide érkezni!

Bádog Gundel (Pléh Csárda)
 • 1152 Budapest, Kolozsvár utca 48-50.

Osaka Sushi & Wokbar Budapest

Meglepően friss és fantáziadús sushi választékkal bír a külkerületi Osaka. A Rákos úton találjuk a japán ételmanufaktúrát, ahonnan jó néhány környező kerületbe, sőt még Dunakeszire és Fótra is szállítanak. Ügyesen összeállított boxok, meleg sushik, kifordított makik is színesítik a választékot. 

 

Fotó: Osaka Sushi & Wokbar

XVI. kerület

Kalóz Burger & More

A legjobb dolog, ami a XVI. kerület büfés-street foodos életében történhetett, az a Kalóz Burger volt. Mikor először jártunk náluk, gyakorlott belvárosi burgertesztelőként is nagyon elcsodálkoztunk, hogy mennyire egyben vannak az ízek és mennyire igényesen odafigyelnek az alapanyagokra. A helyzet azóta sem változott, maximum még több ajánlattal, de a Kalóz Burger vitorlái még a 4-6-os villamos vonaláról is látszódnak. Hod dogot is kínálnak és a BBQ vonalra is ráerősítettek mostanság. 

 

Kalóz Burger & More
 • 1162 Budapest, Szlovák út 142.

XVII. kerület

Lidi Mama Konyhája

A Madárdombon találjuk Lidi Mama Konyháját, mely elnevezés a tulajdonos, Virágh Lídia nagymamájára utal. Kézenfekvő, hogy egy “nagymamás” vendéglő magyaros, otthonról ismert ízekkel dolgozik, s hangulatban is ezt kívánja hozni. A vendéglő igazi helyi kedvenc, frissensültek, nehezebb, kraftosabb ételek is felfértek az étlapra. Nagy favoritok a lapcsánkába töltött húsos ételek, úgy, mint a Dédi kedvence vagy a Vencel Uram kedvence

Fotó: Lidi Mama Konyhája

Bambu Étterem

2017-ben nyílt a XVII. kerületben a Bambu, mely ázsiai-magyar fúzióval igyekszik feldobni a környék gasztronómiáját. A tulajdonosok japán inspirációra építettek, és friss, sokszor hazai alapanyagokkal dolgoznak. Forró, fűszeres leveseket, wokos tésztákat is tartanak, de például lacacot is választhatunk. A környezet modern és valahogy a “slow” életérzés jellemző az egész Bambura. 

 

 • 1173 Budapest, Pesti út 237.
 • K - Szo 12:00 - 22:00 V: 12:00 - 20:00

XVIII. kerület

Kakas Étterem

1985-ben indult a Kakas története csárdaként, ma pedig leginkább a nagypolgári étterem kategóriába sorolnánk. Nyáron a kerthelyiségben elköltött ebédek és vacsorák a legjobb kakasos emlékek. Modern vonalas magyar konyhát visznek, itt-ott nemzetközi beütéssel. Népszerű hely, de ennek ellenére gyors és rugalmas a kiszolgálás. Alternatív (mentes, paleo, zsírszegény) ételekkel is készülnek.

 

Fotó: Kakas Étterem
 • 1184 Budapest, József utca 55.
 • H - Szo: 12:00 - 23:00 V: 11:30 - 22:00

Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda

Étterem és cukrászat egyben a XVIII. kerületi Zila, mely messze híres profi rendezvényes helyszínként is. Számtalan szülinapot, esküvőt, céges rendezvényt tartottak már itt, mindig elégedetten. Nagyon igényes, modern konyhát visznek, hagyományőrző klasszikusokkal és kortárs fogásokkal. Figyelemreméltó vendéglátás, mely bármely belső kerületben is megállná a helyét. A cukrászat több, mint 30 éves múlttal rendelkezik, az úgynevezett igen forradalmi cukrászati eszköz, a “Zila tortaforma” feltalálói és leghitelesebb használói. 

 

Shrimpy Street Food Bar

A Shrimpy Food Bar hosszú food truckos tapasztalatokat követően, 2017 őszén nyílt meg, az Üllői út pestszentlőrinci szakaszán. Fókuszpontban a tengeri ételek vannak, akár leves, akár burger formájában. Street food jellegű fogásokra gondoljunk, ötletes megoldásokkal. Fekete, tintahal tintás bucijukba álmodott burgerük például az elmúlt idők legjobbjának bizonyult. Családias hely és házhozszállítás is megoldott a környéken.

 

Shrimpy Street Food Bar
 • 1181 Budapest, Üllői út 507.

XIX. kerület

La-Guna Sushi Bár

Hiába sok a belvárosi japán étterem/sushi bár, a La-Guna igen magas színvonalat képvisel és komoly törzsvendégbázissal rendelkezik. Az Üllői úti üzletsori étteremben ázsiai sushiséfek nagy szakértelemmel készítik a tekercseket és speciális, extra sushikat, akár a szemünk előtt is. À la carte rendszer, nem a megszokott futószalagos bár. Összeállíthatunk saját boxokat, hajókat, de meglévő kombókban is jók. Az egyik legszélesebb kínálattal rendelkező sushibár, amiért tényleg megéri hátrahagyni a városcentrumot.

 

La-Guna Sushi Bár
 • 1191 Budapest, Üllői út 216.

XXI. kerület

Póni Caffe & Pizza

A csepeli Póni névadása nem véletlen, hiszen a Csikó sétányon találjuk az olaszos éttermet, pizzériát. Bruschetták, saláták, pasták és néhány nemzetközibb húsétel mellett a pizza a helyi kedvenc, mely tradicionálisan, fatüzelésű kemencében készül. Természetesen kiszállítanak a környékre, de pizzából a forró, legminőségibb élményt ott fogyasztva élhetjük át. Mi a pármai sonkásra szavazunk.

 

Fotó: Póni Caffe & Pizza