Élmény
Szépkorúként Budapest vérkeringésében – programtippek a nyugdíjas évekre
Fotó : Koncz Márton / We Love Budapest
gellért fürdő, szecesszió, medence, aquafitness
Szponzoráció

Budapest nem csak a fiataloknak való. Sőt ha valami, ez a város minden korosztályra és hangulatra tud alternatívával szolgálni. Hogy ezt bizonyítsuk, most olyan városi programokat és helyszíneket gyűjtöttünk össze, amik jó kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínálnak a szépkorúaknak.

Tematikus városi séták Kultikus vendéglátóhelyek Fürdők Művészmozik Koncertek Kiállítások Irodalmi szalonok Tanfolyamok, workshopok Parkok, kertek, arborétumok

Tematikus városi séták

Lehet, hogy valaki egy fél életet leélt Budapesten anélkül, hogy különösebb jelentőséget tulajdonított volna a részleteknek. A városi séták viszont éppen arra valók, hogy legalább pár órára csak a meghökkentően szép épületekre és a mögöttük álló törénetekre koncentráljunk. Az Imagine Budapesttől és a Hosszúlépéstől kezdve a Sétaműhelyen és Kertvárosi Időutazón át a KÉK-ig több lelkes csapat segít ebben, a témáik között pedig szerepel a divattörténet, rejtőzködő templomok, Mátyásföld legszebb villái, Budapest, ahogy Kádár elvtárs látta, Köztünk élő muszlimok vagy épp a szabadkőművesek. Ezek fizetős programok, de a különféle kulturális események alkalmával ingyenes túrákat is meghirdetnek. Előzetes regisztráció mindenképp szükséges.

Glassyard GalleryFotó: Mudra László / We Love Budapest

Kultikus vendéglátóhelyek

Nem is olyan régen egy komplett cikket szenteltünk annak, hogy szerintünk mik azok az örökzöld, örökmenő vendéglátóhelyek, amik bebizonyították az évek során, hogy érdemes újra és újra felkeresni őket. Sokak számára ezek saját fiatal korukat idézik vagy épp törzshelynek számítanak, ahová jó kimozdulni. Egy bécsi virsli a Bambiban, egy sütemény a Gerlóczyban, egy sör a Hrabalban, egy kávé a Café Zsivágóban, egy kiadós magyaros a Tüköry Étteremben vagy egy elegánsabb a Rosensteinben – időnként jólesik mindenkinek megvendégelnie magát vagy összeülni a régi cimborákkal, hogy új történetek teremtődjenek.

Café ZsivágóFotó: Kőrösi Tamás / WLB

Fürdők

Ha már adott a városban a sok termál- és gyógyvízre építő fürdő, miért ne használná ki az ember, főleg, ha a tömegeket elkerülve a délelőtti órában is ellátogathat ezekre a helyekre? A Széchényi Fürdő  hallatán nem véletlen ugranak be rögtön a medence sakktáblája fölött lamentáló, deresedő urak, de ott a családias méretű Lukács Fürdő, a még családiasabb Veli Bej, a panorámás Rudas vagy a szecessziós Gellért is tökéletes választás, ha valaki úszni, szaunázni vagy masszíroztatni szeretne.

Fotó: Bódis Krisztián / Budapest Images - We Love Budapest

Művészmozik

Budapesten a művészmoziba járás sokszor felér egy színházlátogatással, gondoljunk csak a Puskin elegáns, díszes vetítőtermére. Az Uránia beltere is megér egy látogatást – amit sokszor nemzetközi filmheteken is mustrálhatunk. De a Tabán, Művész vagy Kino is jó választás, ha családias hangulatban, olykor nagyon művészi, máskor premier filmeket szeretne nézni valaki, a Bemben pedig régi nagy klasszikusokat vetítenek újra.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Koncertek

Klasszikus vonalon a Zeneakadémiára mindig lehet számítani, időnként vonós hangszerekkel, zongorával vagy orgonával állnak színpadra, máskor komplett kamarazenekarok, szimfonikus zenekarok lépnek fel. Feszl Frigyes csodaszép Pesti Vigadójába vagy a Müpába is érkezhetünk hasonló tervekkel, ha pedig egy mozgalmasabb, hagyományőrzőbb élményre vágyna valaki, a Budai Fonóban a helye.

Fotó: Pesti Vigadó

Kiállítások

Szerencsések, akik szeretik a kortárs művészetet, mert a városban sok galéria tart ingyenes kiállításokat a műfajban. Ilyen például a FUGA, a Kieselbach, a B32 Galéria és Kultúrtér, a Faur Zsófi Galéria, a 2B Galéria, az acb Gallery vagy a Budapest Projekt Galéria, ahol folyamatosak az újabb és újabb tárlatok. Persze a nagyobb múzeumoknál meg ki lehet élvezni a kedvezményes belépő előnyeit, legyen szó egy Petőfi Irodalmi Múzeumról, Nemzeti Galériáról, Nemzeti Múzeumról vagy Capa Központról, és érdemes figyelni a tárlatvezetések időpontjait is.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Irodalmi szalonok

Jó esélyekkel indulnak az irodalmi berkekre vágyók Budapesten: szinte minden hétre jut egy program egy híres költőnk, írónk vagy épp azok feleségeinek témakörében. Szerveznek szalonokat a Hadikban, a Városliget Caféban (MiroArt), a Várkert Bazárban (Várkert Irodalom néven) – az aktualitásokat a honlapokon lehet követni.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Tanfolyamok, workshopok

Sok évnyi tapasztalat után már valószínűleg alig akad olyan étel, amit nem tud fejből elkészíteni egy házias nagymama, de talán még nekik is tud újat mutatni egy ázsiai vagy török főzőkurzus, esetleg egy francia desszertes tanfolyam. Ugyanígy, hiába tettek valakit az évek és a rutin profivá varrásból, egy PINKPONILO-s ruhajavító vagy farmertáskakészítő workshop még tud kihívásokkal kecsegtetni. Persze egyikből sincsenek kizárva az urak, de senki nem veszi zokon, ha ők a Technika workshopjait választják, hogy továbbképezzék magukat barkácsolásból. A kor nem kifogás semmilyen új dolog kipróbálásához, a listához így az élményfestést, tea– vagy borkurzust és ötvös workshopot is hozzácsapjuk.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Parkok, kertek, arborétumok

Szuper dolog, ha az embernek van ideje virágokat és fűszernövényeket nevelgetni otthon, és még szuperebb, ha szereti is ezt tenni. Ha így van, beszerzőkörutak és inspirálódás, ha nem, csak természetközeli városélmény miatt érdemes időnként elindulni egy-egy sétára például a Szent István parkba, a Margit-szigetre, a Gesztenyés kertbe, a Városmajorba, a Füvészkertbe, esetleg Budai Arborétumba. Ha növényvásárlás céljával kerekedik fel valaki, a körülbelül havonta jelentkező kiskertpiacra is érdemes ellátogatnia.

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
A kényelmes nyugdíjasévek és a cikk támogatója az NN Biztosító Motiva nyugdíjbiztosítása.