Élmény
Szépirodalom karácsonyra – ha aktualitásokat keresel a fa alá
Fotó : WLB
könyvek, Bödőcs, Grecsó
Bödőcs Tibor: Addig se iszik Karafiáth Orsolya: Szirén Grecsó Krisztián: 30 év napsütés A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948 – 1997 Nádas Péter: Világló részletek Szécsi Noémi: Egyformák vagytok Peer Krisztián: 42

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

Azt gondolnánk, hogy egy stand-upos ugyanolyan ízzel és lendülettel sztorizik majd legelső könyvében, mint kezében a mikrofonnal a pódiumon. Nos, Bödőcs Tibor, Búcsúszentlászló leghíresebb – és minden bizonnyal legviccesebb – szülöttje alaposan rácáfol erre. Legelső kötete kitűnő stílusparódia, amelyben a magyar és a világirodalom nagyjait karikírozza ki Orwelltől kezdve Kertész Imrén át Kosztolányi Dezsőig és Hrabalig. Apró és vicces életrajzokat is ír mindenkihez, tűpontosan megragadva a szerzők lényegét. Ha a kezünkbe vennénk, nem árt, ha valamennyire képben vagyunk a megidézett szerzőkkel, az Addig sem iszik ugyanis nem éppen könnyed, fürdőkádban abszolválható élmény, hanem inkább  intellektuális kihívás, főleg edzett irodalmároknak.

Fotó: WLB

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

 • Helikon Kiadó, 2017
 • Terjedelem: 212 oldal
 • Ár: 2999 Ft

Karafiáth Orsolya: Szirén

A parókáiról is híres, extravagáns írónő trilógiát tervez írni a függésről, melynek a Kicsi Lili után következő második része az alkoholizmust körüljáró Szirén. A generációról generációra öröklődő alkoholfüggőségre épül a családtörténet, amelybe a saját tapasztalatait is beleszőtte, hiszen azon kevés magyar híresség közé tartozik, akik felvállalták az italhoz fűződő problémás viszonyukat. A párhuzamosan futó szálakban a hősnő, Anna gyerekkorát és felnőttkorát ismerhetjük meg, az alkoholfüggőség mögött rejlő ok-okozati összefüggéseket.  Nem egy kemény és elborzasztó részletet tartalmaz a könyv, amelyhez sokat interjúzott is a szerző, tehát nem egy az egyben önéletrajzi írás a mű, mint azt logikusan kikövetkeztethetnénk. Az egymillió alkoholista országában viszont fontos mű a Szirén, és példaértékű az írónő nyilvánosságban való “coming outja” is. A témáról szóló őszinte interjúnkat Karafiáth Orsolyával itt olvashatjátok el

Fotó: WLB

Szirén

 • Scolar Kiadó
 • Terjedelem: 192 oldal
 • Ár: 3490 Ft

Grecsó Krisztián: 30 év napsütés

Az egyik legnépszerűbb magyar író személyes kötetére régóta várt már rajongótábora. Saját gyermekkorát, főiskolás éveit, a fővárosba költözés és párkeresés nyűgjeit, felnőtté válását dolgozzák fel tárcanovellái, amelyek naplószerűen illeszkednek egymáshoz. A rövidke írások inkább villanásszerűen idéznek meg egy-egy érzést, és pont olyan hosszúak, hogy a BKV-n zötykölődést elviselhetővé teszik. Grecsó profi az elérzékenyítésben, most sincs ez másképp: a novellák megérintenek, képeit hosszú ideig ízlelgetjük magunkban. 

Fotó: WLB

 

Grecsó Krisztián: 30 év napsütés

 • Magvető Kiadó
 • Terjedelem: 240 oldal
 • Ár: 3299 Ft

A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948 – 1997

Szeretjük boncolgatni irodalmi nagyságaink magánéletét, és a hírnév bizony sok mindent megszépít. A 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb írójának és pszichológus társának, a tanatológia (a halál, illetve a haldoklás tudománya) magyarországi úttörőjének közel 50 évig tartó levelezése két erős és nagy hatású személyiség összefonódó sorsáról, 54 évig tartó, szenvedéllyel és szeretettel, de hullámvölgyekkel és mély krízisekkel is tarkított, mégis elszakíthatatlannak bizonyuló kapcsolatáról tanúskodik. Mészöly Miklós (1921–2001) és Polcz Alaine (1922–2007) levélváltásaiból azonban nem csupán a „legszebb emberpár” közös életének jelentős és hétköznapi pillanatai tárulnak fel (szerelem, konfliktusok, szakítások, műhelymunka, betegségek, anyagi nélkülözések), de érzékletesen rajzolódik ki a félmúlt, a szocializmus és a rendszerváltás történelmi korszaka, illetve feltárul a házaspár baráti és családi környezete is.

 

Fotó: WLB

A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948 – 1997

 • Jelenkor Kiadó, 2017
 • Terjedelem: 894 oldal
 • Ár: 5999 Ft

Nádas Péter: Világló részletek

Ha valaki tíz éven át az emlékeivel foglalkozik, kiismeri a tudat járatait” – nyilatkozta korábban legújabb kötetéről Nádas Péter. A családregénnyel vegyes memoár pedig erre rímelve adja meg a választ arra kérdésre, hogy ugyan miért nem csak pszeudoentellektüeleknek és rajongó bölcsészeknek érdemes kezükbe venni a Háború és béke-kaliberű (1212 oldal!) mű két kötetét: családja és saját élete nyomán próbálta meg összefoglalni egy kicsit több mint tíz év történetét. A kísérlet az elbeszélésre pedig egy olyan küzdelemmé válik a könyv lapjain, ahol a visszaemlékező nem csupán a társadalmi kötöttségekkel és a hazai rögvalósággal, hanem a nagybetűs Történelemmel is szembetalálja magát. A főváros ostroma és az ’56-os forradalom közötti időszak mozaikja pedig előkotort dokumentumokból és kifaggatott családtagok emlékeiből áll össze – az alcím szavaival élve „emléklapokból”.

Fotó: WLB

Nádas Péter: Világló részletek 

 • Jelenkor Kiadó
 • Terjedelem: 1212 oldal
 • Ár: 7999 Ft

Szécsi Noémi: Egyformák vagytok

Szécsi Noémi önmagában is teljes értékű, de a Bárdy család történetét lezáró trilógia utolsó darabjaként is értelmezhető regénye a jelen Budapestjének és elitjének mutat görbe tükröt. A harmincas éveik körül járó, vidékről fővárosba került régi barátnők, Eliza és Em, a jogásznő és a történész történetein keresztül egyéni, családi és történelmi tragédiák, a félresiklott kapcsolatok, bántalmazó családi környezet sejlenek fel. De valahogy végig az az érzésünk, hogy “nem nagy ügy”, hiszen a lányok szívósak, erősek, és úgyis túlélik – még a legrosszabbat is. A regény egyszerre aktuális, hiszen elfogulatlanul beszél a munkahelyi zaklatások, a nemi megkülönböztetések visszásságairól és a belterjes, szűk körű művészeti és értelmiségi elit sötét oldaláról, de nem szájbarágósan, és nem nyom agyon a “tragikumával”. Hanem inkább annyit mond: ilyen az élet, lányok; úgyis túlélitek, mert mindenkinél erősebbek vagytok. 
 
Fotó: WLB

Szécsi Noémi: Egyformák vagytok

 • Magvető kiadó
 • Terjedelem: 240 oldal
 • Ár: 3299 Ft

Peer Krisztián: 42

Az év nagy visszatérője volt Peer Krisztián, aki másfél évtizednyi hallgatás után publikálta negyedik verseskötetét. Már a kötet formátuma is rendhagyó; ahhoz, hogy olvasni tudjuk, késsel kell a lapokat felhasítani. A feltépés aktusa is hihetetlen személyességet kölcsönöz a kötetnek, és csak erősíti a verseket: hiszen a kötet a költő fiatalon elhunyt szerelméről – és szerelmének – írt gyászverseket tartalmazza. 

Fotó: WLB

Épp ezért ahhoz, hogy értelmezni tudjuk az összeforrt lapok között rejlő élettörténetet, legalább egy Peer-interjút  el kell olvasni a mű keletkezésének körülményeiről. Bármennyiszer újraolvassuk a verseket, mindig találunk benne valami mást; a kötet egyszerű, hétköznapi helyzetekkel mutatja be az elviselhetetlen hiányt és annak megszokását, hogy valami, amiről azt gondoltuk, nem tudunk élni nélküle, egyszer csak nincs tovább. Mindezt anélkül, hogy akárcsak egyszer is leírná, mindez mennyire “nagyon fáj”. 

 

Peer Krisztián: 42

 • Jelenkor kiadó
 • Terjedelem: 76 oldal
 • Ár: 1699 Ft